fbpx

Црвена линија раздвајања у српској политици је однос према ЕУ

САОПШТЕЊЕ

Однос према Европској унији и европским интеграцијама данас јесте једина права црвена линија раздвајања у српској политици. Не однос према протестима, бојкоту скупштине, појединих медија и “медија”. Не ни било која друга линија коју је неко самопрокламовао, самопрогласивши се за морално супериорног да одређује ко је правоверан, а ко је лажан.

Зашто? Због свега што ЕУ као мировни пројекат представља.

Због залагања за владавину права без које нема инвестиционе климе, а без које смо осуђени само на инвеститоре плаћене субвенцијама из сопственог џепа. Инвеститоре који онда нашим новцем праве нелојалну конкуренцију домаћим предузетницима, кочећи развој тржишта и осуђујући нас на јефтина радна места, ниске додате вредности и ниског образовног профила.

Због залагања за сузбијање ендемске корупције и организованог криминала на којем од замрзнутих регионалних конфликата профитирају само националисти и стабилоктате свих боја у властима државица западног Балкана.

Због друштва знања. Због улагања у образовање. Због екологије.

Због субвенција пољопривреди које су у ЕУ много веће од наших.

Због залагања за оснаживање свих независних регулаторних и надзорних институција које треба грађанима да врате заробљену државу и све њене институције.

Због свеукупних реформи на европској агенди које без бриселког штапа никада ни једна власт у Србији не би спровела, јер тиме губи могућност неуставне и незаконите узурпације свемоћи над осиромашеним и застрашеним грађанима и нејаком привредом.

Бонус за еурослептике и хинт новим европским комесарима:

Уместо попустљивости и компромиса са стабилократама у погледу европских вредности зарад краткорочних политичких циљева, ЕУ треба да буде доследнија и управо више да условљава, уз пооштрене и постојане критеријуме у процесу реформи у Србији. Тиме ће и код куће отклонити скепсу према проширењу. И да не дозвољава никоме да се иза ње заклања камуфлажним реформама. Ова власт само на то реагује. На штап. Не и на шаргарепу. Знају они. Новчаник им је на западу. Срце им је можда више на истоку, али памет није превише разапета и води се парама.

На ЕУ је и обавеза да нађе у Србији праве савезнике са којима ће грађане у ово уверити.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

44 + = 48

САОПШТЕЊЕ
Министар Ђорђевић одговорност пребацује на послодавце и крије се иза паушалних процена

Последњих неколико дана пратимо изјаве и активности министра Ђорђевића који поново покушава да одговорност са Министарства за рад пребаци на неког другог, никако не признајући очигледну кривицу свог и сродних министарстава, односно државе. Најпре је кривицу пребацивао на труднице и мајке које је покушао представити као мафијашице којима је једини …

САОПШТЕЊЕ
Подршка нападнутим новинаркама и одбрани објективности

Говорница Народне скупштине Републике Србије је по ко зна који пут најстрашније злоупотребљена за упућивање отворених претњи новинарима који раде свој посао, у овом случају новинарке Снежане Чонградин. Посланички имунитет не би смео да се користи за слање увредљивих порука пуних мржње онима који другачије мисле и пишу, а поготово …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Скоро милијарду евра јавног новца за директне преговоре Владе и стратешког партнера на изградњи Моравског коридора

Странка модерне Србије не може подржати посебан закон о изградњи Моравског коридора о којем Народна Скупштина расправља на ванредној седници. Овим законом се уводи посебан правни режим за потребе реализације овог пројекта. Процењена вредност радова за изградњу Моравског коридора је са око 500 порасла на 800 милиона евра и није …