fbpx

Црвена линија раздвајања у српској политици је однос према ЕУ

САОПШТЕЊЕ

Однос према Европској унији и европским интеграцијама данас јесте једина права црвена линија раздвајања у српској политици. Не однос према протестима, бојкоту скупштине, појединих медија и “медија”. Не ни било која друга линија коју је неко самопрокламовао, самопрогласивши се за морално супериорног да одређује ко је правоверан, а ко је лажан.

Зашто? Због свега што ЕУ као мировни пројекат представља.

Због залагања за владавину права без које нема инвестиционе климе, а без које смо осуђени само на инвеститоре плаћене субвенцијама из сопственог џепа. Инвеститоре који онда нашим новцем праве нелојалну конкуренцију домаћим предузетницима, кочећи развој тржишта и осуђујући нас на јефтина радна места, ниске додате вредности и ниског образовног профила.

Због залагања за сузбијање ендемске корупције и организованог криминала на којем од замрзнутих регионалних конфликата профитирају само националисти и стабилоктате свих боја у властима државица западног Балкана.

Због друштва знања. Због улагања у образовање. Због екологије.

Због субвенција пољопривреди које су у ЕУ много веће од наших.

Због залагања за оснаживање свих независних регулаторних и надзорних институција које треба грађанима да врате заробљену државу и све њене институције.

Због свеукупних реформи на европској агенди које без бриселког штапа никада ни једна власт у Србији не би спровела, јер тиме губи могућност неуставне и незаконите узурпације свемоћи над осиромашеним и застрашеним грађанима и нејаком привредом.

Бонус за еурослептике и хинт новим европским комесарима:

Уместо попустљивости и компромиса са стабилократама у погледу европских вредности зарад краткорочних политичких циљева, ЕУ треба да буде доследнија и управо више да условљава, уз пооштрене и постојане критеријуме у процесу реформи у Србији. Тиме ће и код куће отклонити скепсу према проширењу. И да не дозвољава никоме да се иза ње заклања камуфлажним реформама. Ова власт само на то реагује. На штап. Не и на шаргарепу. Знају они. Новчаник им је на западу. Срце им је можда више на истоку, али памет није превише разапета и води се парама.

На ЕУ је и обавеза да нађе у Србији праве савезнике са којима ће грађане у ово уверити.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

93 − 87 =

САОПШТЕЊЕ
Субвенционисање такси картела – најгоре решење

Реакција народне посланице и копредседнице Странке модерне Србије, Татјане Мацуре на договор који је председник државе постигао са таксистима и који им је обећао субвенције и друге погодности како би вишедневна блокада грађана Београда престала. “Београд има 6.500 таксиста који су се незадовољни због појаве конкуренције организовали, затим више дана …

САОПШТЕЊЕ
Слобода за узбуњивача и држава да спречи формирање параполицијских организација

Фото: Pixabay Странка модерне Србије најоштрије осуђује селективни приступ правди, као и притиске које држава врши на грађане, узбуњиваче и опозиционаре који користе своје грађанско право да упозоре на злоупотребе које се врше на нивоу државе. Непријанто смо изненађени таблоидизацијом лика и дела глумца Бранислава Трифуновића против којег је опскурни …

САОПШТЕЊЕ
Дијалог нема алтернативу

Странка модерне Србије учествоваће у предизборном дијалогу који ће се 9. и 10. октобра уз посредовање представника Европског парламента одржати у Народној скупштини, доследно подржавајући сваку мисију добре воље која за циљ има побољшање демократије у Србији. Истовремено сматрамо недобронамерним ставове којима се ова мисија деградира називањем представника Европског парламента …