fbpx

Црвена линија раздвајања у српској политици је однос према ЕУ

САОПШТЕЊЕ

Однос према Европској унији и европским интеграцијама данас јесте једина права црвена линија раздвајања у српској политици. Не однос према протестима, бојкоту скупштине, појединих медија и “медија”. Не ни било која друга линија коју је неко самопрокламовао, самопрогласивши се за морално супериорног да одређује ко је правоверан, а ко је лажан.

Зашто? Због свега што ЕУ као мировни пројекат представља.

Због залагања за владавину права без које нема инвестиционе климе, а без које смо осуђени само на инвеститоре плаћене субвенцијама из сопственог џепа. Инвеститоре који онда нашим новцем праве нелојалну конкуренцију домаћим предузетницима, кочећи развој тржишта и осуђујући нас на јефтина радна места, ниске додате вредности и ниског образовног профила.

Због залагања за сузбијање ендемске корупције и организованог криминала на којем од замрзнутих регионалних конфликата профитирају само националисти и стабилоктате свих боја у властима државица западног Балкана.

Због друштва знања. Због улагања у образовање. Због екологије.

Због субвенција пољопривреди које су у ЕУ много веће од наших.

Због залагања за оснаживање свих независних регулаторних и надзорних институција које треба грађанима да врате заробљену државу и све њене институције.

Због свеукупних реформи на европској агенди које без бриселког штапа никада ни једна власт у Србији не би спровела, јер тиме губи могућност неуставне и незаконите узурпације свемоћи над осиромашеним и застрашеним грађанима и нејаком привредом.

Бонус за еурослептике и хинт новим европским комесарима:

Уместо попустљивости и компромиса са стабилократама у погледу европских вредности зарад краткорочних политичких циљева, ЕУ треба да буде доследнија и управо више да условљава, уз пооштрене и постојане критеријуме у процесу реформи у Србији. Тиме ће и код куће отклонити скепсу према проширењу. И да не дозвољава никоме да се иза ње заклања камуфлажним реформама. Ова власт само на то реагује. На штап. Не и на шаргарепу. Знају они. Новчаник им је на западу. Срце им је можда више на истоку, али памет није превише разапета и води се парама.

На ЕУ је и обавеза да нађе у Србији праве савезнике са којима ће грађане у ово уверити.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 4 = 3

САОПШТЕЊЕ
Политичка трговина европским вредностима угрожава европске интеграције и наноси штету Србији

Посланички клуб Странке модерне Србије са задовољством ће присуствовати састанку са Дејвидом Мекалистером, специјалним известиоцем Европског парламента за Србију. Процес европских интеграција видимо као заједнички рад на постизању племенитих циљева као што су: слобода, демократија, владавина права која ствара инвестициону климу у којој су субвенције непотребне, поштовање људских права, безбедност, …

САОПШТЕЊЕ
Студент у центру учења

Посланичким клубовима увелико стижу захтеви тзв. вечитих студената за нови продужетак рока за завршетак студија. Народна посланица и чланица Ширег председништва Странке модерне Србије од 2016. године заговорница је концепта “студент у центру учења”. “Лепо нам је говорио професор социологије – најлакше се обнавља обновљена година”. Феномен “вечити студенти и …

САОПШТЕЊЕ
Дијалог транспарентно и у институцији

Странка модерне Србије поздравља данашњи дијалог представника власти и дела опозиције, који се одржава на Факултету политичких наука, уз посредство цивилног сектора, а у којем, према наводима новинара који су присутни, учествују представници Српске напредне странке, Странке слободе и правде и Демократске странке. Од првог дана заговарамо дијалог о фер …