Црвена линија раздвајања у српској политици је однос према ЕУ

САОПШТЕЊЕ

Однос према Европској унији и европским интеграцијама данас јесте једина права црвена линија раздвајања у српској политици. Не однос према протестима, бојкоту скупштине, појединих медија и “медија”. Не ни било која друга линија коју је неко самопрокламовао, самопрогласивши се за морално супериорног да одређује ко је правоверан, а ко је лажан.

Зашто? Због свега што ЕУ као мировни пројекат представља.

Због залагања за владавину права без које нема инвестиционе климе, а без које смо осуђени само на инвеститоре плаћене субвенцијама из сопственог џепа. Инвеститоре који онда нашим новцем праве нелојалну конкуренцију домаћим предузетницима, кочећи развој тржишта и осуђујући нас на јефтина радна места, ниске додате вредности и ниског образовног профила.

Због залагања за сузбијање ендемске корупције и организованог криминала на којем од замрзнутих регионалних конфликата профитирају само националисти и стабилоктате свих боја у властима државица западног Балкана.

Због друштва знања. Због улагања у образовање. Због екологије.

Због субвенција пољопривреди које су у ЕУ много веће од наших.

Због залагања за оснаживање свих независних регулаторних и надзорних институција које треба грађанима да врате заробљену државу и све њене институције.

Због свеукупних реформи на европској агенди које без бриселког штапа никада ни једна власт у Србији не би спровела, јер тиме губи могућност неуставне и незаконите узурпације свемоћи над осиромашеним и застрашеним грађанима и нејаком привредом.

Бонус за еурослептике и хинт новим европским комесарима:

Уместо попустљивости и компромиса са стабилократама у погледу европских вредности зарад краткорочних политичких циљева, ЕУ треба да буде доследнија и управо више да условљава, уз пооштрене и постојане критеријуме у процесу реформи у Србији. Тиме ће и код куће отклонити скепсу према проширењу. И да не дозвољава никоме да се иза ње заклања камуфлажним реформама. Ова власт само на то реагује. На штап. Не и на шаргарепу. Знају они. Новчаник им је на западу. Срце им је можда више на истоку, али памет није превише разапета и води се парама.

На ЕУ је и обавеза да нађе у Србији праве савезнике са којима ће грађане у ово уверити.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 3 = 2

САОПШТЕЊЕ
Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва. Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације …

САОПШТЕЊЕ
1
СМС подржава кандидата невладиног сектора за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије подржава кандидатуру Невене Ружић за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности коју је за ову функцију заједнички предложило преко 60 организација цивилног друштва, медија и представника стручне и научне заједнице. Кандидаткиња испуњава све критеријуме, а нарочито услове у погледу образовања, радног искуства …

САОПШТЕЊЕ
На седници Народне скупштине Мацура затражила оставку министра Шарчевића

Председница посланичке групе Странке модерне Србије, Татјана Мацура поставила је данас на седници Народне скупштине посланичко питање министру Младену Шарчевићу када мисли да поднесе оставку због сканадла насталог приликом „цурења“ информација у вези са тестом из математике који је јутрос требао бити одржан у основним школама широм Србије, а који …