fbpx

Usvojene izmene krivičnog zakonika nisu “Tijanin zakon”

SAOPŠTENJE

Zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika NIJE Tijanin zakon, a nemogućnost uslovnog otpusta osuđenih na doživotnu kaznu zatvora JESTE kršenje našeg Ustava i zakona, jer se time krši sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava koja je sastavni deo Evropske konvencije o ljudskim pravima. Narodni poslanici nisu kompetentni da zakonom unapred odluče o svakom budućem slučaju. Pravosuđe se mora razvijati i osposobljavati da zaštiti društvo od povratnika. Poglavlje 23 procesa evropskih integracija je najbolje sredstvo za to i ono je u najvećem interesu građana. Ponašanje vlasti učiniće da ovo poglavlje postane veća prepreka od poglavnja 35 (Kosovo).

„Tijanin zakon“ bio je zakon koji se ticao ranijeg otpočinjanja traganja za nestalim licem, a zakon koji je danas usvojen u Narodnoj skupštini je zakon kojim se menjaju kaznene politike za mnoga postojeća i uvode neka nova krivična dela, od kojih se samo neka tiču najtežih zločina sa smrtnim ishodom maloletne dece.

Nema proširivanja kvalifikacije krivičnih dela protiv države i državnih funkcionera, pa ni razloga za strah da će se sada mnogo više postupanja podvoditi pod definiciju krivičnog dela protiv države i njenih funkcionera. Izmena je samo u tome da je sada doživotni zatvor uveden za krivična dela koja su i ranije postojala u zakonu i koja su bila definisana na identičan način. Ipak, naše pravosuđe i stanje u kojem se ono nalazi, ne čine nas spokojnim.

U pogledu odredaba koje propisuju kazne za silovatelje i ubice maloletne dece, prva izmena je uvođenje kazne doživotnog zatvora za te zločine, a druga se tiče nemogućnosti da osuđenici iz zatvora ikada izađu na slobodu uslovno.

Nemogućnošću uslovnog otpusta osuđenih na doživotni zatvor zaista kršimo sopstveni Ustav. Evropska konvencija o ljudskim pravima sastavni je deo našeg Ustava. Sastavni deo su i sve njene izmene nastale kroz sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, a ta praksa jeste propisala da tako nešto nije dozvoljeno. Države koje onemogućavaju uslovni otpust osuđenima na doživotni zatvor trpe zbog toga određene sankcije, čemu će verovatno i Srbija biti izložena.

Nadalje, kompletna struka je protiv ovog rešenja. Ne protiv kazne doživotnog zatvora, već protiv nemogućnosti uslovne slobode. Ostaviti mogućnost uslovne slobode ne znači da će je svaki osuđenik nužno i dobiti. To znači da će o tome odlučivati sud. Ako nam stav struke nije bitan, onda možda smatramo da nam struka ne treba. Pomilovanje od strane predsednika neadekvatna je zamena za sudsko razmatranje uslovnog otpusta.

Želimo da ni jedan zločinac nikada ne izađe na uslovnu slobodu, ako je izvesno da će ponoviti krivično delo, ali isto tako želimo da o tome u svakom budućem konkretnom slučaju odlučuje sud, dakle struka, a ne da zakonom danas za sve buduće slučajeve unapred odluče narodni poslanici, među kojima ima raznih struka i nisu svi pravnici.

Razumemo da nam pravosuđe nije dobro i da ne štiti društvo adekvatno, te da je strah od povratnika u izvršenju krivičnih dela opravdan, ali loše pravosuđe nije i ne sme biti izgovor za loše zakone, već ga moramo graditi. Isto je i sa sistemom ustanova za izvršenje zatvorskih kazni i službama koje rade sa osuđenicima u prevenciji povratništva. Razumemo i da psihijatrijska struka sumnja u rehabilitaciju izvršilaca najtežih krivičnih dela, ali opet bi sud morao biti mesto na kojem će se psihijatri i psiholozi saslušati i odluka doneti. Rešenja doneta preko kolena, u uzavreloj atmosferi, nisu dobra.

Konferencija za štampu SMS u Skupštini Srbije o izmenama KZ

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

− 3 = 3

SAOPŠTENJE
Politička trgovina evropskim vrednostima ugrožava evropske integracije i nanosi štetu Srbiji

Poslanički klub Stranke moderne Srbije sa zadovoljstvom će prisustvovati sastanku sa Dejvidom Mekalisterom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju. Proces evropskih integracija vidimo kao zajednički rad na postizanju plemenitih ciljeva kao što su: sloboda, demokratija, vladavina prava koja stvara investicionu klimu u kojoj su subvencije nepotrebne, poštovanje ljudskih prava, bezbednost, …

SAOPŠTENJE
Student u centru učenja

Poslaničkim klubovima uveliko stižu zahtevi tzv. večitih studenata za novi produžetak roka za završetak studija. Narodna poslanica i članica Šireg predsedništva Stranke moderne Srbije od 2016. godine zagovornica je koncepta “student u centru učenja”. “Lepo nam je govorio profesor sociologije – najlakše se obnavlja obnovljena godina”. Fenomen “večiti studenti i …

SAOPŠTENJE
Dijalog transparentno i u instituciji

Stranka moderne Srbije pozdravlja današnji dijalog predstavnika vlasti i dela opozicije, koji se održava na Fakultetu političkih nauka, uz posredstvo civilnog sektora, a u kojem, prema navodima novinara koji su prisutni, učestvuju predstavnici Srpske napredne stranke, Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke. Od prvog dana zagovaramo dijalog o fer …