fbpx

Усвојене измене кривичног законика нису “Тијанин закон”

САОПШТЕЊЕ

Закон о изменама и допунама Кривичног законика НИЈЕ Тијанин закон, а немогућност условног отпуста осуђених на доживотну казну затвора ЈЕСТЕ кршење нашег Устава и закона, јер се тиме крши судска пракса Европског суда за људска права која је саставни део Европске конвенције о људским правима. Народни посланици нису компетентни да законом унапред одлуче о сваком будућем случају. Правосуђе се мора развијати и оспособљавати да заштити друштво од повратника. Поглавље 23 процеса европских интеграција је најбоље средство за то и оно је у највећем интересу грађана. Понашање власти учиниће да ово поглавље постане већа препрека од поглавња 35 (Косово).

„Тијанин закон“ био је закон који се тицао ранијег отпочињања трагања за несталим лицем, а закон који је данас усвојен у Народној скупштини је закон којим се мењају казнене политике за многа постојећа и уводе нека нова кривична дела, од којих се само нека тичу најтежих злочина са смртним исходом малолетне деце.

Нема проширивања квалификације кривичних дела против државе и државних функционера, па ни разлога за страх да ће се сада много више поступања подводити под дефиницију кривичног дела против државе и њених функционера. Измена је само у томе да је сада доживотни затвор уведен за кривична дела која су и раније постојала у закону и која су била дефинисана на идентичан начин. Ипак, наше правосуђе и стање у којем се оно налази, не чине нас спокојним.

У погледу одредаба које прописују казне за силоватеље и убице малолетне деце, прва измена је увођење казне доживотног затвора за те злочине, а друга се тиче немогућности да осуђеници из затвора икада изађу на слободу условно.

Немогућношћу условног отпуста осуђених на доживотни затвор заиста кршимо сопствени Устав. Европска конвенција о људским правима саставни је део нашег Устава. Саставни део су и све њене измене настале кроз судску праксу Европског суда за људска права, а та пракса јесте прописала да тако нешто није дозвољено. Државе које онемогућавају условни отпуст осуђенима на доживотни затвор трпе због тога одређене санкције, чему ће вероватно и Србија бити изложена.

Надаље, комплетна струка је против овог решења. Не против казне доживотног затвора, већ против немогућности условне слободе. Оставити могућност условне слободе не значи да ће је сваки осуђеник нужно и добити. То значи да ће о томе одлучивати суд. Ако нам став струке није битан, онда можда сматрамо да нам струка не треба. Помиловање од стране председника неадекватна је замена за судско разматрање условног отпуста.

Желимо да ни један злочинац никада не изађе на условну слободу, ако је извесно да ће поновити кривично дело, али исто тако желимо да о томе у сваком будућем конкретном случају одлучује суд, дакле струка, а не да законом данас за све будуће случајеве унапред одлуче народни посланици, међу којима има разних струка и нису сви правници.

Разумемо да нам правосуђе није добро и да не штити друштво адекватно, те да је страх од повратника у извршењу кривичних дела оправдан, али лоше правосуђе није и не сме бити изговор за лоше законе, већ га морамо градити. Исто је и са системом установа за извршење затворских казни и службама које раде са осуђеницима у превенцији повратништва. Разумемо и да психијатријска струка сумња у рехабилитацију извршилаца најтежих кривичних дела, али опет би суд морао бити место на којем ће се психијатри и психолози саслушати и одлука донети. Решења донета преко колена, у узаврелој атмосфери, нису добра.

Конференцијa за штампу СМС у Скупштини Србије о изменама КЗ

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

28 + = 31

САОПШТЕЊЕ
2
Представници ЕУ не носе са собом чаробне штапиће – до нас је

Данас су представници Странке модерне Србије, посланици Татјана Мацура и Владимир Ђурић, разговарали са бившим посланицима Европског парламента, Едуардом Куканом и Кнутом Флакенштајном. Осврћући се на састанак који је одржан у Народној скупштини, Татјана Мацура изјавила је следеће: “Никаква се нова странка неће појавити за изборе на пролеће 2020. и …

САОПШТЕЊЕ
Састанак са европским парламентарцима треба да ојача парламентарни дијалог у Србији

Посланици Странке модерне Србије, Татјана Мацура и Владимир Ђурић, присуствоваће данас у Народној скупштини састанку са европским парламентарцима који добро познају ситуацију у Србији и улажу напоре на њеној демократизацији. Састанак видимо као мисију добре воље Kомитета за спољне послове Европског парламента у оквиру ширих пројектних активности на јачању парламентарног …

САОПШТЕЊЕ
Нема компромиса са европским путем Србије

На данашњем састанку са Специјалним известиоцем Европског парламента за Србију, Дејвидом Мекалистером, Странка модерне Србије изнеће став да политички компромиси са фундаменталним вредностима европских либералних демократија наносе штету Србији, јер угрожавају њене европске интеграције и трајно поткопавају развој демократије у Србији. Програм европских интеграција видимо као најдетаљнији поитички програм чија …