fbpx

Poziv na dogovor o budućnosti

AUTORSKI TEKST

Istorija je nepromenljiva. Iz nje jedino možemo učiti. Ključna lekcija je da je Srbija bila pobednička kada je prepoznavala tokove u svetu i tražila saveznike koji su te tokove oblikovali. Kada je bila u vlastitoj paralelnoj realnosti, bila je zemlja siromaštva, beznađa i poraza.

Sadašnjost je momenat kada donosimo oduke koje će nam oblikovati budućnost. Realnost Srbije je društveni konflikt koji je blizu omraze u nekim delovima društva, trivijalizacija politike, kontrolisano nasilje, ograničenost izbora koji su pred nama, izvesnost da ćemo svaku pogrešnu odluku sami platiti i preplatiti. Takođe, realnost je i da je pred nama prilika za najveći civilizacijski iskorak još od momenta obnove moderne srpske države.

Potreban je prestanak jalovih konflikta i nacionalni dogovor oko pet tačaka.

  1. ​Srbija na Zapadu. Članstvo Srbije u Evropskoj Uniji je prva tačka civilizacijskog iskoraka. Ovaj proces nam otvara ogromno tržište koje postaje nacionalno i nudi stvaranje najboljeg pravnog i ekonomskog sistema koji smo ikada imali, zasnovanog na poštovanju sloboda i prava pojedinaca, vladavini prava, tržišnoj privredi i nezavisnim institucijama.
  2. ​Rešenje kosovskog konflikta koje Kosovo i Metohiju čini mestom saradnje Srba i Albanaca, koje uvažava trenutno stanje i minimum interesa obe strane i koje je podržano od strane ključnih aktera svetske politike, preduslov je da Srbija veliki deo svoje energije okrene u pravcu budućnosti.
  3. ​Jačanje demokratije i medijskih sloboda. Veliki deo omraze koja postoji u Srbiji je rezultat sputane demokratije i ograničenih medijskih sloboda. Dogovor o budućnosti čini nepotrebnim da ijedna vlast, pod bilo kojim izgovorom potrebne većine za promene koje će slediti u sledećoj deceniji, „oblikuje“ javno mnenje na način koji je nespojiv sa članstvom Srbije u Evropskoj Uniji.
  4. ​Završetak strukturnih reformi. Srbija je uspešno obavila stabilizaciju, ali to je tek pola posla. Neophodno je završiti reformu javnih preduzeća, usvojiti i sprovesti dugoročne planove smanjenja poreskih i neporeskih opterećenja i graditi rast i razvoj na inovativnom preduzetništvu.
  5. ​Decentralizacija je preduslov efikasnosti, prestanka iseljavalja, podele moći, konkurencije i stvaranja države lišene konflikta centra i periferije.

Kada stvorimo društvo koje velikom većinom podržava svih pet tačaka, moguće je kredibilno stvarati dugoročne planove reformi i sprovoditi reforme za koje je potrebno više od jednog mandata vlade. To je ključna karika stvaranja kredibilne zemlje. Sve zemlje koje su prošle tranziciju iz socijalizma u moderna evropska društva su imale ovakav vid nacionalnog konsenzusa.

Aleksandar Stevanović
Kopredsednik Stranke moderne Srbije

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

35 − = 25

AUTORSKI TEKST
Upumpavanje novca u Vučićevu kampanju

Objavljeno 12. juna 2017. U predsedničkoj kampanji koja je za nama mnogo toga nije bilo isto za sve predsedničke kandidate. Recimo, nije im bila ni približno ista zastupljenost u medijima. Tako je jedan kandidat imao sve vreme ovoga sveta na nacionalnoj frekvenciji. Ako i nije baš “sve vreme ovoga sveta”, …

AUTORSKI TEKST
Kosovo je Srbija, koliko su oboje Evropa

Ima li potrebe srpske politike prema Kosovu podređivati Evropskoj uniji, kao centru moći od kojeg zavisi uspeh naših namera na Kosovu, jer će se ona svakako raspasti? Ima li potrebe srpske politike prema Kosovu podređivati evropskim integracijama Srbije i treba li te integracije uopšte nastavljati, ako nas ona svakako ne …

AUTORSKI TEKST
1
Srbi i Hrvati, glasajte za Dejana Jovića!

Dobro vam je poznata ona jednačina sa dve nepoznate: „Daj bože da se Srbi slože“, e sada u tu sabornu misao dodajte i – uvek na domaćem terenu neugodnu – hrvatsku momčad.  Onda tu alhemiju smestite u zemlje Čejena i Šošona, gde Beli otac nije uspeo da obezbedi miran rezervat …