fbpx

Позив на договор о будућности

АУТОРСКИ ТЕКСТ

Историја је непроменљива. Из ње једино можемо учити. Кључна лекција је да је Србија била победничка када је препознавала токове у свету и тражила савезнике који су те токове обликовали. Када је била у властитој паралелној реалности, била је земља сиромаштва, безнађа и пораза.

Садашњост је моменат када доносимо одуке које ће нам обликовати будућност. Реалност Србије је друштвени конфликт који је близу омразе у неким деловима друштва, тривијализација политике, контролисано насиље, ограниченост избора који су пред нама, извесност да ћемо сваку погрешну одлуку сами платити и преплатити. Такође, реалност је и да је пред нама прилика за највећи цивилизацијски искорак још од момента обнове модерне српске државе.

Потребан је престанак јалових конфликта и национални договор око пет тачака.

  1. ​Србија на Западу. Чланство Србије у Европској Унији је прва тачка цивилизацијског искорака. Овај процес нам отвара огромно тржиште које постаје национално и нуди стварање најбољег правног и економског система који смо икада имали, заснованог на поштовању слобода и права појединаца, владавини права, тржишној привреди и независним институцијама.
  2. ​Решење косовског конфликта које Косово и Метохију чини местом сарадње Срба и Албанаца, које уважава тренутно стање и минимум интереса обе стране и које је подржано од стране кључних актера светске политике, предуслов је да Србија велики део своје енергије окрене у правцу будућности.
  3. ​Јачање демократије и медијских слобода. Велики део омразе која постоји у Србији је резултат спутане демократије и ограничених медијских слобода. Договор о будућности чини непотребним да иједна власт, под било којим изговором потребне већине за промене које ће следити у следећој деценији, „обликује“ јавно мнење на начин који је неспојив са чланством Србије у Европској Унији.
  4. ​Завршетак структурних реформи. Србија је успешно обавила стабилизацију, али то је тек пола посла. Неопходно је завршити реформу јавних предузећа, усвојити и спровести дугорочне планове смањења пореских и непореских оптерећења и градити раст и развој на иновативном предузетништву.
  5. ​Децентрализација је предуслов ефикасности, престанка исељаваља, поделе моћи, конкуренције и стварања државе лишене конфликта центра и периферије.

Када створимо друштво које великом већином подржава свих пет тачака, могуће је кредибилно стварати дугорочне планове реформи и спроводити реформе за које је потребно више од једног мандата владе. То је кључна карика стварања кредибилне земље. Све земље које су прошле транзицију из социјализма у модерна европска друштва су имале овакав вид националног консензуса.

Александар Стевановић
Kопредседник Странке модерне Србије

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − = 9

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Упумпавање новца у Вучићеву кампању

Објављено 12. јуна 2017. У председничкој кампањи која је за нама много тога није било исто за све председничке кандидате. Рецимо, није им била ни приближно иста заступљеност у медијима. Тако је један кандидат имао све време овога света на националној фреквенцији. Ако и није баш “све време овога света”, …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Косово је Србија, колико су обоје Европа

Има ли потребе српске политике према Косову подређивати Европској унији, као центру моћи од којег зависи успех наших намера на Косову, јер ће се она свакако распасти? Има ли потребе српске политике према Косову подређивати европским интеграцијама Србије и треба ли те интеграције уопште настављати, ако нас она свакако не …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
1
Срби и Хрвати, гласајте за Дејана Јовића!

Добро вам је позната она једначина са две непознате: „Дај боже да се Срби сложе“, е сада у ту саборну мисао додајте и – увек на домаћем терену неугодну – хрватску момчад.  Онда ту алхемију сместите у земље Чејена и Шошона, где Бели отац није успео да обезбеди миран резерват …