fbpx

Позив на договор о будућности

АУТОРСКИ ТЕКСТ

Историја је непроменљива. Из ње једино можемо учити. Кључна лекција је да је Србија била победничка када је препознавала токове у свету и тражила савезнике који су те токове обликовали. Када је била у властитој паралелној реалности, била је земља сиромаштва, безнађа и пораза.

Садашњост је моменат када доносимо одуке које ће нам обликовати будућност. Реалност Србије је друштвени конфликт који је близу омразе у неким деловима друштва, тривијализација политике, контролисано насиље, ограниченост избора који су пред нама, извесност да ћемо сваку погрешну одлуку сами платити и преплатити. Такође, реалност је и да је пред нама прилика за највећи цивилизацијски искорак још од момента обнове модерне српске државе.

Потребан је престанак јалових конфликта и национални договор око пет тачака.

  1. ​Србија на Западу. Чланство Србије у Европској Унији је прва тачка цивилизацијског искорака. Овај процес нам отвара огромно тржиште које постаје национално и нуди стварање најбољег правног и економског система који смо икада имали, заснованог на поштовању слобода и права појединаца, владавини права, тржишној привреди и независним институцијама.
  2. ​Решење косовског конфликта које Косово и Метохију чини местом сарадње Срба и Албанаца, које уважава тренутно стање и минимум интереса обе стране и које је подржано од стране кључних актера светске политике, предуслов је да Србија велики део своје енергије окрене у правцу будућности.
  3. ​Јачање демократије и медијских слобода. Велики део омразе која постоји у Србији је резултат спутане демократије и ограничених медијских слобода. Договор о будућности чини непотребним да иједна власт, под било којим изговором потребне већине за промене које ће следити у следећој деценији, „обликује“ јавно мнење на начин који је неспојив са чланством Србије у Европској Унији.
  4. ​Завршетак структурних реформи. Србија је успешно обавила стабилизацију, али то је тек пола посла. Неопходно је завршити реформу јавних предузећа, усвојити и спровести дугорочне планове смањења пореских и непореских оптерећења и градити раст и развој на иновативном предузетништву.
  5. ​Децентрализација је предуслов ефикасности, престанка исељаваља, поделе моћи, конкуренције и стварања државе лишене конфликта центра и периферије.

Када створимо друштво које великом већином подржава свих пет тачака, могуће је кредибилно стварати дугорочне планове реформи и спроводити реформе за које је потребно више од једног мандата владе. То је кључна карика стварања кредибилне земље. Све земље које су прошле транзицију из социјализма у модерна европска друштва су имале овакав вид националног консензуса.

Александар Стевановић
Kопредседник Странке модерне Србије

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

69 + = 75

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Септембарски Прајд – нико није слободан док сви нисмо слободни

Стиже нам традиционални септембарски Прајд. Многи се питају шта хоће ЛГБТТ кад имају сва права, а они хоће да парадирају и нервирају све остале. Па кренимо редом. Прво, слобода кретања и изражавања ставова важи за све у овој земљи, а основни задатак државе Србије је да заштити безбедност људи који …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Мотачи каблова ће живети боље када функционална интелигенција преузме развој друштва

Недавно се повела оштра полемика на друштвеним мрежама као последица провокативног твита једног домаћег привредника на тему професионалне пожртвованости појединца, реалног положаја радничке класе у савременом капитализму, као и односу уложеног труда и усавршавања, са оствареним резултатима и постигнућима. Након оштрих реакција на тврдњу да треба користити сваку прилику како …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Дозволите ми да Вам срушим Снешка

Сами државу не умемо да направимо. Нисмо у стању да организујемо ни наплату пореза, функционалан и свима доступан здравствени или образовни систем. За скоро три деценије парламентарне демократије ни једна власт није развила изборни систем отпоран на недемократичност и коруптивност. Kривци су сви који су то могли, а нису хтели …