fbpx

Гаража против Научно-технолошког парка

АУТОРСКИ ТЕКСТ
1

Прошле зиме, после 10 година чекања, коначно је започела изградња Научно-технолошког парка у Нишу. Градилиште се налази поред Електронског факултета и ко ових дана буде пролазио тамо, видеће радове у пуном јеку.

Зграда ће бити огромна, чак 14.000 квадрата и изгледаће поприлично модерно. Јужне вести преносе речи министра Шарчевића, који објашњава сврху објекта:

“… тако да млади људи заиста своју шансу виде овде, старт-апови који буду овде планирани и спинофови и друге делатности и компаније из Ниша могу да дају огроман допринос граду…”

Дакле, како је објашњено, до сада у Нишу није било физичког простора где би могли да се смишљају нови пројекти и креирају иновације, те ће наша држава тај проблем да реши изградњом зграде. Јер ето, то је највећи проблем – нема где да се седи док се размишља о новим пројектима. Мора нова, стаклена зграда зато, ето!

То би можда и имало смисла да примери из целог света не говоре управо супротно – најмање битно за нове идеје, иновативност и напредак је простор. Доказ за то су бројне фирме које су почеле буквално из гараже. Фирма “Епл” (Apple), која сада вреди скоро двоструко више од годишњег БДП-а целе Швајцарске, постала је толико моћна иако су се њихови оснивачи Стив Џобс и Стив Возниак гурали у Џобсовој гаражи док су правили свој први рачунар за продају.

Јасно је да за Епл, као ни за друге технолошке фирме, дефинитивно није потребна велика, лепа зграда. Али јесте потребна добра пословна клима које, видећемо из следећег примера, нема.

ИНОВАЦИЈЕ ЗАБРАЊЕНЕ

Пре неколико година, у Београду је лансиран нови старт-ап под називом Кар:Го. Овај сервис нуди иновације на пољу такси услуга. Преко мобилне апликације одредите своју локацију, кликнете “позови” и на екрану вам се појави возило на мапи које долази да вас покупи. Уз то, имате и име и фотографију возача, модел возила као и регистарске таблице. Возило вас покупи, одвезе до тражене адресе, а ви само изађете из аута и то је то. За то време вам се аутоматски са кредитне картице скине новац за вожњу, а на мејл вам стиже рачун са детаљним обрачуном трошкова вожње. Уз то, испадне јефтиније од обичног таксија, а добијате и опцију да оцените возача. Савршено!

Али не лези враже. Озлоглашени београдски таксисти су се осетили угрожено, те су се удружили са министарком саобраћаја, Зораном Михајловић, како би написали нови закон који би Кар:Го прогласио илегалним. Закон је усвојен без проблема.

Србија је на овај начин послала јасну поруку да ако пробаш да иновираш и понудиш квалитетнију па још и јефтинију услугу од конкуренције, лоше ћеш да прођеш. Иновирање у Србији није дозвољено. Не сме да се дира у постојећи стари, неефикасни и окоштали систем. Ко такне, лоше ће се провести.

Дакле, градњом новог научно-технолошког парка Влада Србије маши мету и то поприлично: уместо да ствара такав пословни амбијент који би пригрлио сваку иновацију и дашак технолошке свежине, она зида обичну зграду. То је као да возите крнтију од аута, који једва иде и много троши, а одлучите да га поправите тако што ћете га офарбати!

У Нишу послује много ИТ фирми које раде са иновативним технологијама. Добар део тих људи, врхунских инжењера, ради из обичних станова који су претворени у канцеларије. И ништа им не фали. Њихов производ неће напрасно постати бољи ако буду кренули да раде из нове “фенси” зграде. Али би дефинитивно помогло ако би Влада Србије рецимо предложила нови сет закона о поједностављењу девизног пословања са иностранством.

Новац од позајмице Европске инвестиционе банке (којим се гради) могао је да буде потрошен и на рационализацију државне администрације, или на укидање рестриктивних закона који гуше мале а подстичу велике. Али није, јер како да се ту било ко угради? Ту нема зараде за политичаре на власти!

Ако се већ толико инсистирало на простору, за знатно мање новце је постојећа зграда касарне Филип Кљајић могла да се среди за потребе технолошког парка, али не може ту толико да се угради колико може када се зида из темеља.

Овако, паре ће, између осталих, добити “Тончев градња”, у власништву једног од највиших функционера СПС-а. Још неколико фирми учествује у овом великом пројекту, и ко зна ко све још из странака на власти.

Политичари се надају да ће ту доћи фирме који ће бити лидери у иновацијама. Већ сада се наслућује да ово неће бити могуће извести, просто зато што не постоји интересовање. Стартап центар Ниш, на Електронском факултету, величине 600 квадрата, сем током повремених предавања, чами мање-више празан, иако је био намењен управо фирмама. Шта онда по питању попуњености очекивати од нове зграде која ће имати невероватних 14 000 квадрата простора?

Ако је за утеху, нови простор сигурно неће пропасти. Моја процена је да ће након неколико година, када буду увидели да толики квадрате никако не могу да попуне фирмама (бар не са овако негостољубивим пословним амбијентом), решити да ту сместе неки од нишких факултета који озбиљно кубуре са простором.

Све у свему, Ниш ће ускоро бити богатији за једно велелепно здање, грандиозно, у стаклу, да нам образи забриде од узбуђења! Да се фине парице склоне у дубоке партијске џепове. Да се брдо гласова скупи на предстојећим изборима о истом трошку. А о фирмама које својим идејама суштински мењају свет ћемо, док мотамо каблове, наставити да слушамо, али само у оквиру вести из неких мудријих, освешћенијих и слободнијих земаља. Србија ће на те титуле ипак морати да причека.

Милош Бошковић
члан ширег председништва Странке модерне Србије, Ниш

Текст у оригиналу можете прочитати на сајту Јужних вести: www.juznevesti.com

Odličan, potkrepljen pravim primerom, ovo je odličan tekst koji objašnjava zašto se napred ne ide kao što to mali đokica misli da treba ići. Oni koji su na vlasti uvek promaše, pa im je na kraju sve promašena investicija a koju plaćamo svi mi poreski obveznoci. Ono što oni znaju bolje od nas je kako se spinuje, laže, maže,pdkupljuje ucenjuje i tu nema leba kaže narod.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

68 + = 75

АУТОРСКИ ТЕКСТ
За шаку асфалта

Последњих неколико месеци, главне нишке улице се убрзано сређују. Ставља се нови асфалт, а на тротоар бехатон плоче. Радови се изводе поприлично брзо, просто човек да не поверује. Свака част СНС-у и градоначелнику Дарку Булатовићу, заслужили су наш глас на наредним изборима! Па и не баш. Три и по године …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Септембарски Прајд – нико није слободан док сви нисмо слободни

Стиже нам традиционални септембарски Прајд. Многи се питају шта хоће ЛГБТТ кад имају сва права, а они хоће да парадирају и нервирају све остале. Па кренимо редом. Прво, слобода кретања и изражавања ставова важи за све у овој земљи, а основни задатак државе Србије је да заштити безбедност људи који …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Мотачи каблова ће живети боље када функционална интелигенција преузме развој друштва

Недавно се повела оштра полемика на друштвеним мрежама као последица провокативног твита једног домаћег привредника на тему професионалне пожртвованости појединца, реалног положаја радничке класе у савременом капитализму, као и односу уложеног труда и усавршавања, са оствареним резултатима и постигнућима. Након оштрих реакција на тврдњу да треба користити сваку прилику како …