fbpx

Izjava Vučića o ”kompromisnom razgraničenju sa Kosovom” je neodgovorna i opasna

SAOPŠTENJE

Stranka moderne Srbije izražava veliku zabrinutost povodom izjave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića o svaljivanju krivice na građane Srbije povodom ”propasti njegove ideje o kompromisnom razgraničenju” između Srbije i Kosova, poručivši da će ih to ”skupo koštati u budućnosti”.

O bilo kakvoj strategiji o Kosovu, što uključuje i ”razgraničenje”, nije se raspravljalo u primarnoj instituciji sistema – Parlamentu Srbije. Osim što izlazi izvan svojih ustavnih ovlašđenja, Aleksandar Vučić ovom izjavom direktno upućuje preteću poruku građanima Srbije zbog svoje propale inicijative.

Uzimajući u obzir dosadašnje političko delovanje Aleksandra Vučića koje je ostavilo pustoš na mestima gde su Srbi ranije vekovima živeli, SMS izražava opravdanu bojazan za budući opstanak kosovskih Srba, a time i svojih kulturno – istorijskih spomenika na teritoriji Kosova.

Ovom prilikom SMS želi da podseti građane da je zločinački Miloševićev režim bio primarni uzrok otuđenja teritorije Kosova od Srbije. Bitan šraf tog režima bio i ostao Aleksandar Vučić zajedno sa svojim političkim ocem i osobom koja je pravosudno osuđena za zločine protiv čovečnosti, Vojislavom Šešeljem.

Uzimajući u obzir činjenicu da je tadašnji državni vrh Srbije pravosnažno osuđen da su kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata imali nameru da proteraju građane Srbije albanske nacionalnosti sa Kosova, SMS smatra da je nužno da se kroz konstruktivni dijalog na slobodnim medijima, kao i u Parlementu Srbije, povede debata o posledicama ovakve odluke međunorodnog suda pravde priznatog od svih članica Saveta bezbednosti UN.

SMS se kao odgovorna politička organizacija i u skladu sa svojom politikom uređenog društva po ugledu na liberalne demokratije zapadnog društva, prevashodno zalaže za optimalno rešenje koje bi donelo dugoročni mir i prosperitet građanima Kosova, a to je primena Ahtisarijevog plana i potpisanog Briselskog sporazuma od strane političkih rukovodstava Srbije i Kosova.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

43 + = 48

SAOPŠTENJE
Politička trgovina evropskim vrednostima ugrožava evropske integracije i nanosi štetu Srbiji

Poslanički klub Stranke moderne Srbije sa zadovoljstvom će prisustvovati sastanku sa Dejvidom Mekalisterom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju. Proces evropskih integracija vidimo kao zajednički rad na postizanju plemenitih ciljeva kao što su: sloboda, demokratija, vladavina prava koja stvara investicionu klimu u kojoj su subvencije nepotrebne, poštovanje ljudskih prava, bezbednost, …

SAOPŠTENJE
Student u centru učenja

Poslaničkim klubovima uveliko stižu zahtevi tzv. večitih studenata za novi produžetak roka za završetak studija. Narodna poslanica i članica Šireg predsedništva Stranke moderne Srbije od 2016. godine zagovornica je koncepta “student u centru učenja”. “Lepo nam je govorio profesor sociologije – najlakše se obnavlja obnovljena godina”. Fenomen “večiti studenti i …

SAOPŠTENJE
Dijalog transparentno i u instituciji

Stranka moderne Srbije pozdravlja današnji dijalog predstavnika vlasti i dela opozicije, koji se održava na Fakultetu političkih nauka, uz posredstvo civilnog sektora, a u kojem, prema navodima novinara koji su prisutni, učestvuju predstavnici Srpske napredne stranke, Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke. Od prvog dana zagovaramo dijalog o fer …