fbpx

Изјава Вучића о ”компромисном разграничењу са Косовом” је неодговорна и опасна

САОПШТЕЊЕ

Странка модерне Србије изражава велику забринутост поводом изјаве председника Републике Србије Александра Вучића о сваљивању кривице на грађане Србије поводом ”пропасти његове идеје о компромисном разграничењу” између Србије и Косова, поручивши да ће их то ”скупо коштати у будућности”.

О било каквој стратегији о Косову, што укључује и ”разграничење”, није се расправљало у примарној институцији система – Парламенту Србије. Осим што излази изван својих уставних овлашђења, Александар Вучић овом изјавом директно упућује претећу поруку грађанима Србије због своје пропале иницијативе.

Узимајући у обзир досадашње политичко деловање Александра Вучића које је оставило пустош на местима где су Срби раније вековима живели, СМС изражава оправдану бојазан за будући опстанак косовских Срба, а тиме и својих културно – историјских споменика на територији Косова.

Овом приликом СМС жели да подсети грађане да је злочиначки Милошевићев режим био примарни узрок отуђења територије Косова од Србије. Битан шраф тог режима био и остао Александар Вучић заједно са својим политичким оцем и особом која је правосудно осуђена за злочине против човечности, Војиславом Шешељем.

Узимајући у обзир чињеницу да је тадашњи државни врх Србије правоснажно осуђен да су као припадници удруженог злочиначког подухвата имали намеру да протерају грађане Србије албанске националности са Косова, СМС сматра да је нужно да се кроз конструктивни дијалог на слободним медијима, као и у Парлементу Србије, поведе дебата о последицама овакве одлуке међунородног суда правде признатог од свих чланица Савета безбедности УН.

СМС се као одговорна политичка организација и у складу са својом политиком уређеног друштва по угледу на либералне демократије западног друштва, превасходно залаже за оптимално решење које би донело дугорочни мир и просперитет грађанима Косова, а то је примена Ахтисаријевог плана и потписаног Бриселског споразума од стране политичких руководстава Србије и Косова.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 5 = 3

САОПШТЕЊЕ
Подршка нападнутим новинаркама и одбрани објективности

Говорница Народне скупштине Републике Србије је по ко зна који пут најстрашније злоупотребљена за упућивање отворених претњи новинарима који раде свој посао, у овом случају новинарке Снежане Чонградин. Посланички имунитет не би смео да се користи за слање увредљивих порука пуних мржње онима који другачије мисле и пишу, а поготово …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Скоро милијарду евра јавног новца за директне преговоре Владе и стратешког партнера на изградњи Моравског коридора

Странка модерне Србије не може подржати посебан закон о изградњи Моравског коридора о којем Народна Скупштина расправља на ванредној седници. Овим законом се уводи посебан правни режим за потребе реализације овог пројекта. Процењена вредност радова за изградњу Моравског коридора је са око 500 порасла на 800 милиона евра и није …

САОПШТЕЊЕ
Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва. Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације …