fbpx

Изјава Вучића о ”компромисном разграничењу са Косовом” је неодговорна и опасна

САОПШТЕЊЕ

Странка модерне Србије изражава велику забринутост поводом изјаве председника Републике Србије Александра Вучића о сваљивању кривице на грађане Србије поводом ”пропасти његове идеје о компромисном разграничењу” између Србије и Косова, поручивши да ће их то ”скупо коштати у будућности”.

О било каквој стратегији о Косову, што укључује и ”разграничење”, није се расправљало у примарној институцији система – Парламенту Србије. Осим што излази изван својих уставних овлашђења, Александар Вучић овом изјавом директно упућује претећу поруку грађанима Србије због своје пропале иницијативе.

Узимајући у обзир досадашње политичко деловање Александра Вучића које је оставило пустош на местима где су Срби раније вековима живели, СМС изражава оправдану бојазан за будући опстанак косовских Срба, а тиме и својих културно – историјских споменика на територији Косова.

Овом приликом СМС жели да подсети грађане да је злочиначки Милошевићев режим био примарни узрок отуђења територије Косова од Србије. Битан шраф тог режима био и остао Александар Вучић заједно са својим политичким оцем и особом која је правосудно осуђена за злочине против човечности, Војиславом Шешељем.

Узимајући у обзир чињеницу да је тадашњи државни врх Србије правоснажно осуђен да су као припадници удруженог злочиначког подухвата имали намеру да протерају грађане Србије албанске националности са Косова, СМС сматра да је нужно да се кроз конструктивни дијалог на слободним медијима, као и у Парлементу Србије, поведе дебата о последицама овакве одлуке међунородног суда правде признатог од свих чланица Савета безбедности УН.

СМС се као одговорна политичка организација и у складу са својом политиком уређеног друштва по угледу на либералне демократије западног друштва, превасходно залаже за оптимално решење које би донело дугорочни мир и просперитет грађанима Косова, а то је примена Ахтисаријевог плана и потписаног Бриселског споразума од стране политичких руководстава Србије и Косова.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

71 + = 73

САОПШТЕЊЕ
Субвенционисање такси картела – најгоре решење

Реакција народне посланице и копредседнице Странке модерне Србије, Татјане Мацуре на договор који је председник државе постигао са таксистима и који им је обећао субвенције и друге погодности како би вишедневна блокада грађана Београда престала. “Београд има 6.500 таксиста који су се незадовољни због појаве конкуренције организовали, затим више дана …

САОПШТЕЊЕ
Слобода за узбуњивача и држава да спречи формирање параполицијских организација

Фото: Pixabay Странка модерне Србије најоштрије осуђује селективни приступ правди, као и притиске које држава врши на грађане, узбуњиваче и опозиционаре који користе своје грађанско право да упозоре на злоупотребе које се врше на нивоу државе. Непријанто смо изненађени таблоидизацијом лика и дела глумца Бранислава Трифуновића против којег је опскурни …

САОПШТЕЊЕ
Дијалог нема алтернативу

Странка модерне Србије учествоваће у предизборном дијалогу који ће се 9. и 10. октобра уз посредовање представника Европског парламента одржати у Народној скупштини, доследно подржавајући сваку мисију добре воље која за циљ има побољшање демократије у Србији. Истовремено сматрамо недобронамерним ставове којима се ова мисија деградира називањем представника Европског парламента …