Изјава Вучића о ”компромисном разграничењу са Косовом” је неодговорна и опасна

САОПШТЕЊЕ

Странка модерне Србије изражава велику забринутост поводом изјаве председника Републике Србије Александра Вучића о сваљивању кривице на грађане Србије поводом ”пропасти његове идеје о компромисном разграничењу” између Србије и Косова, поручивши да ће их то ”скупо коштати у будућности”.

О било каквој стратегији о Косову, што укључује и ”разграничење”, није се расправљало у примарној институцији система – Парламенту Србије. Осим што излази изван својих уставних овлашђења, Александар Вучић овом изјавом директно упућује претећу поруку грађанима Србије због своје пропале иницијативе.

Узимајући у обзир досадашње политичко деловање Александра Вучића које је оставило пустош на местима где су Срби раније вековима живели, СМС изражава оправдану бојазан за будући опстанак косовских Срба, а тиме и својих културно – историјских споменика на територији Косова.

Овом приликом СМС жели да подсети грађане да је злочиначки Милошевићев режим био примарни узрок отуђења територије Косова од Србије. Битан шраф тог режима био и остао Александар Вучић заједно са својим политичким оцем и особом која је правосудно осуђена за злочине против човечности, Војиславом Шешељем.

Узимајући у обзир чињеницу да је тадашњи државни врх Србије правоснажно осуђен да су као припадници удруженог злочиначког подухвата имали намеру да протерају грађане Србије албанске националности са Косова, СМС сматра да је нужно да се кроз конструктивни дијалог на слободним медијима, као и у Парлементу Србије, поведе дебата о последицама овакве одлуке међунородног суда правде признатог од свих чланица Савета безбедности УН.

СМС се као одговорна политичка организација и у складу са својом политиком уређеног друштва по угледу на либералне демократије западног друштва, превасходно залаже за оптимално решење које би донело дугорочни мир и просперитет грађанима Косова, а то је примена Ахтисаријевог плана и потписаног Бриселског споразума од стране политичких руководстава Србије и Косова.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

22 − 17 =

САОПШТЕЊЕ
Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва. Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације …

САОПШТЕЊЕ
1
СМС подржава кандидата невладиног сектора за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије подржава кандидатуру Невене Ружић за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности коју је за ову функцију заједнички предложило преко 60 организација цивилног друштва, медија и представника стручне и научне заједнице. Кандидаткиња испуњава све критеријуме, а нарочито услове у погледу образовања, радног искуства …

САОПШТЕЊЕ
На седници Народне скупштине Мацура затражила оставку министра Шарчевића

Председница посланичке групе Странке модерне Србије, Татјана Мацура поставила је данас на седници Народне скупштине посланичко питање министру Младену Шарчевићу када мисли да поднесе оставку због сканадла насталог приликом „цурења“ информација у вези са тестом из математике који је јутрос требао бити одржан у основним школама широм Србије, а који …