fbpx

Peticija za završetak staračkog doma u Valjevu

LOKALNE TEME

Ukoliko gradska vlast i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ne preduzmu ništa da se Gerontološki centar, starački dom čija je izgradnja počela pre jedne decenije, ne zaštiti od daljeg propadanja i ne završi, građani će peticijom tražiti da se konačno reši to pitanje.

Na konferenciji za novinare odbornik u Skupštini grada i član šireg Predsedništva Stranke moderne Srbije Snežana Đekić-Spajić je najavila da će tražiti od Grada da zaštiti objekat i da zajedno sa resornim ministarstvom pronađe način i sredstva da se objekat završi i privede nameni.

“Mislimo da je ovo u interesu grada Valjeva, i mi ovu peticiju potpisujemo kao građani, a ne kao pripadnici političke Stranake moderne Srbije. Očekujemo da će ovaj naš zahtev podržati građani Valjeva, političke partije i udruženja. Ovde ćemo nastupiti nestranački obojeni jer je u interesu svih nas da se starački dom završi”, naglasila je Đekić-Spajić.

Dodala je da će peticiju sa potpisima građana poslati na adresu grada Valjeva, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i u ambasadu Japana s obzirom na to da je Vlada Japana finansirala izgradnju Gerontološkog centra sa 2,5 milona evra.

Snežana Đekić-Spajić je podsetila da je pre izvesnog vremena na konferenciji za novinare govorila o “propaloj investiciji” – Gerontološkom centru, i tada je ukazala da Vlada, resorno ministarstvo i Grad ne mare mnogo za ovaj objekat.

Naglasila je da bi završetak radova na izgradnji staračkog doma rešilo pitanje smeštaja starih lica ne samo iz Valjeva, nego i gradova i opština regiona. Pored toga, to bi, smatra Đekić-Spajić, doprinelo otvaranju novih radnih mesta, ukazala bi se i potreba za pratećim sadžajima čime bi se oživela privreda u tom delu grada.

Gradska vlast i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su navodili razne razloge zbog kojih se objekat ne završava.

  • Sudski proces traje, a nemamo podatke ko ga protiv koga vodi. Mogao se iznaći način da se nastavi gradnja objekta, da se poveri izgradnja drugom subjektu, a da se po okončanju postupka šteta naplati od strane koja je izgubila spor, ovo je kao razlog naveo u vreme kada je bio ministar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Grad uporno prebacuje krivicu na Republiku, donekle sa pravom, jer je japanska Vlada donator, ali je Republika investitor izgradnje staračkog doma. Ali Grad se nije potrudio da spreči devastaciju objekta i odredi čuvara kako bi zaštitio imovinu. Svi smo upoznati sa današnjim izgledom Gerontološkog centra – rekla je Snežana Đekić-Spajić.

Dragan Popović, predstavnik Udruženja penzionera Krušika koji broji preko 200 članova, kaže da Udruženje podržava akciju prikupljanja potpisa za završetak staračkog doma. Dodaje da je Udruženje, nezavisno od ove peticije, polovinom marta uputilo dopis Udruženju penzinera Kolubarskog okruga sa sličnim predlogom, da se pokrene inicijativa sa ciljem da se završi starački dom.

  • Postali smo stara nacija. Među starima je puno bolesnih i nemoćnih, nema ko da im pomogne, tako da bi za mnoge smeštaj u Gerontološki centar bio spas. Sramota je da objekat za koji je narod Japana donirao 2,5 miliona dinara danas izgleda kao ruina, a ne kao moderan starački dom. Mora se nešto preduzeti. Sada nije važno ko je kriv i zbog čega se ne završava objekat, važno je da se nešto što pre preduzme, a to je interes i lokalne vlasti – rekao je Popović.

Snežana Đekić-Spajić je rekla da očekuje da će im se u ovoj akciji pridružiti veliki broj građana i da će peticiju potpisati “za jednu pre svega humanu stvar”.

“Pozivamo sva udruženja penzionera, kao i druga udruženja, pokrete, stranke da nam se pridruže u prikupljanju potpisa. Peticiju možete potpisati danas u prostorijama naše stranke, Karađorđeva br 87, u pasažu od 13 do 17 časova, a narednih dana potpisivanje peticije biće organizovano na nekoliko punktova u gradu, o čemu ćemo sugrađane naknadno obavestiti”, rekla je Snežana Đekić Spajić.

Gerontološki centar na 5.500 kvadrata, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana započet je u junu 2009, a od početka bilo je povuci-potegni. Najpre je dugo tražena lokacija, onda su radovi počeli, gradilo se, prekidalo, gradilo, prekidalo… Mnogi su obećavali da će biti završen, ali je sve ostajalo na obećanjima i nadi!

Vest u originalu preuzeta sa: kolubarske.rs

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 2 =

AUTORSKI TEKST
Za šaku asfalta

Poslednjih nekoliko meseci, glavne niške ulice se ubrzano sređuju. Stavlja se novi asfalt, a na trotoar behaton ploče. Radovi se izvode poprilično brzo, prosto čovek da ne poveruje. Svaka čast SNS-u i gradonačelniku Darku Bulatoviću, zaslužili su naš glas na narednim izborima! Pa i ne baš. Tri i po godine …

GRAD BEOGRAD
Potpišite peticiju protiv izgradnje gondole Kalemegdan – Ušće!

Aktivisti Građanskog demokratskog foruma, Stranke moderne Srbije i Tolerancije Srbije sakupljaće potpise Beograđana za stavljanje van snage odluke o izgradnji žičare/gondole Kalemegdan – Ušće. Uvažavajući mišljenja stručnjaka da se izgradnjom gondole ugrožava kulturno nasleđe neprocenjive vrednosti, narušava vizura i okolina Beogradske tvrđave i podriva mogućnost stavljanja Kalemegdana na listu svetske …