fbpx

Петиција за завршетак старачког дома у Ваљеву

ЛОКАЛНЕ ТЕМЕ

Уколико градска власт и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања не предузму ништа да се Геронтолошки центар, старачки дом чија је изградња почела пре једне деценије, не заштити од даљег пропадања и не заврши, грађани ће петицијом тражити да се коначно реши то питање.

На конференцији за новинаре одборник у Скупштини града и члан ширег Председништва Странке модерне Србије Снежана Ђекић-Спајић је најавила да ће тражити од Града да заштити објекат и да заједно са ресорним министарством пронађе начин и средства да се објекат заврши и приведе намени.

“Мислимо да је ово у интересу града Ваљева, и ми ову петицију потписујемо као грађани, а не као припадници политичке Странаке модерне Србије. Очекујемо да ће овај наш захтев подржати грађани Ваљева, политичке партије и удружења. Овде ћемо наступити нестраначки обојени јер је у интересу свих нас да се старачки дом заврши”, нагласила је Ђекић-Спајић.

Додала је да ће петицију са потписима грађана послати на адресу града Ваљева, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и у амбасаду Јапана с обзиром на то да је Влада Јапана финансирала изградњу Геронтолошког центра са 2,5 милона евра.

Снежана Ђекић-Спајић је подсетила да је пре извесног времена на конференцији за новинаре говорила о “пропалој инвестицији” – Геронтолошком центру, и тада је указала да Влада, ресорно министарство и Град не маре много за овај објекат.

Нагласила је да би завршетак радова на изградњи старачког дома решило питање смештаја старих лица не само из Ваљева, него и градова и општина региона. Поред тога, то би, сматра Ђекић-Спајић, допринело отварању нових радних места, указала би се и потреба за пратећим саџајима чиме би се оживела привреда у том делу града.

Градска власт и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања су наводили разне разлоге због којих се објекат не завршава.

  • Судски процес траје, а немамо податке ко га против кога води. Могао се изнаћи начин да се настави градња објекта, да се повери изградња другом субјекту, а да се по окончању поступка штета наплати од стране која је изгубила спор, ово је као разлог навео у време када је био министар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Град упорно пребацује кривицу на Републику, донекле са правом, јер је јапанска Влада донатор, али је Република инвеститор изградње старачког дома. Али Град се није потрудио да спречи девастацију објекта и одреди чувара како би заштитио имовину. Сви смо упознати са данашњим изгледом Геронтолошког центра – рекла је Снежана Ђекић-Спајић.

Драган Поповић, представник Удружења пензионера Крушика који броји преко 200 чланова, каже да Удружење подржава акцију прикупљања потписа за завршетак старачког дома. Додаје да је Удружење, независно од ове петиције, половином марта упутило допис Удружењу пензинера Колубарског округа са сличним предлогом, да се покрене иницијатива са циљем да се заврши старачки дом.

  • Постали смо стара нација. Међу старима је пуно болесних и немоћних, нема ко да им помогне, тако да би за многе смештај у Геронтолошки центар био спас. Срамота је да објекат за који је народ Јапана донирао 2,5 милиона динара данас изгледа као руина, а не као модеран старачки дом. Мора се нешто предузети. Сада није важно ко је крив и због чега се не завршава објекат, важно је да се нешто што пре предузме, а то је интерес и локалне власти – рекао је Поповић.

Снежана Ђекић-Спајић је рекла да очекује да ће им се у овој акцији придружити велики број грађана и да ће петицију потписати “за једну пре свега хуману ствар”.

“Позивамо сва удружења пензионера, као и друга удружења, покрете, странке да нам се придруже у прикупљању потписа. Петицију можете потписати данас у просторијама наше странке, Карађорђева бр 87, у пасажу од 13 до 17 часова, а наредних дана потписивање петиције биће организовано на неколико пунктова у граду, о чему ћемо суграђане накнадно обавестити”, рекла је Снежана Ђекић Спајић.

Геронтолошки центар на 5.500 квадрата, који је са 2,5 милиона евра финансирала Влада Јапана започет је у јуну 2009, а од почетка било је повуци-потегни. Најпре је дуго тражена локација, онда су радови почели, градило се, прекидало, градило, прекидало… Многи су обећавали да ће бити завршен, али је све остајало на обећањима и нади!

Вест у оригиналу преузета са: kolubarske.rs

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 4 =

АУТОРСКИ ТЕКСТ
За шаку асфалта

Последњих неколико месеци, главне нишке улице се убрзано сређују. Ставља се нови асфалт, а на тротоар бехатон плоче. Радови се изводе поприлично брзо, просто човек да не поверује. Свака част СНС-у и градоначелнику Дарку Булатовићу, заслужили су наш глас на наредним изборима! Па и не баш. Три и по године …

ГРАД БЕОГРАД
Потпишите петицију против изградње гондоле Калемегдан – Ушће!

Активисти Грађанског демократског форума, Странке модерне Србије и Толеранције Србије сакупљаће потписе Београђана за стављање ван снаге одлуке о изградњи жичаре/гондоле Калемегдан – Ушће. Уважавајући мишљења стручњака да се изградњом гондоле угрожава културно наслеђе непроцењиве вредности, нарушава визура и околина Београдске тврђаве и подрива могућност стављања Калемегдана на листу светске …