fbpx

Pozivamo vlast da usvoji i sprovede preporuke za unapređenje izbora koje je izradila CRTA

SAOPŠTENJE

Stranka moderne Srbije pozdravlja napor i predani rad koji su članovi CRTE uložili kako bi izradili dokument u kojem su nabrojane preporuke koje uz postojanje političke volje i međusobnog razumevanja relevantnih aktera, mogu biti sprovedene do izbora 2020. godine, a čije ispunjenje je važan početak za sistemsko i celovito unapređenje kvaliteta izbornog procesa.

Ovim putem SMS poziva vlast da usvoji i sprovede preporuke za unapređenje izbora i pokaže svoju privrženost demokratskim procesima, jer nema slobodnih građana i modernog društva bez slobode izražavanja misli.

Takođe, brinu nas i rezultati istraživanja koje je CRTA predstavila, a koje govori da je i pored trenda rasta, sa izjavom „Bez obzira na sve teškoće, demokratija je najbolji politički sistem za našu zemlju” saglasno tek 51 % građana, a da 43 % daje prednost izjavi “Za našu zemlju u ovom trenutku je najbolje da ima jednog jakog lidera koga bi svi slušali, jer samo čvrsta ruka može da nas izvede iz krize”.

CRTA je preporuke koje mogu da se sprovedu do sledećih izbora 2020. razvrstala u 5 zahteva:

1.Sprečiti zloupotrebu javnih resursa

Da bi se ove preporuke ostvarile potrebne su manje izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima, kao i promena dosadašnje prakse Agencije za borbu protiv korupcije. U svetlu izrade Nacrta zakona o sprečavanju korupcije (novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije) koja je u toku, trenutno postoji prostor da ove preporuke budu predmet razmatranja u procesu izrade i usvajanja zakona. Nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, predviđa usvajanje novog zakona u III kvartalu 2019. godine. Shodno tome, izmene i dopune bilo bi moguće ostvariti pre sledećih redovnih izbora.

2. Obezbediti ravnomernu medijsku zastupljenost

Birači imaju pravo da budu informisani o izbornoj ponudi i ponašanju izbornih aktera, kako bi mogli da donesu odluku kome će dati glas. Neophodno je da se svim izbornim listama i kandidatima garantuje ravnomerna zastupljenost u elektronskim medijima. Glavne promene u ovoj oblasti su promene Zakona o elektronskim medijima, Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje (trenutno van snage) i Pravilnika o izricanju mera pružaocima medijskih usluga, kao i dosadašnje prakse rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

3. Povratiti poverenje birača i učiniti izborni proces transparentnijim

Nepoverenje građana u izborni proces raste iz godine u godinu. Da bi se ono povratilo potrebno je unaprediti transparentnost i otvorenost celokupnog izbornog procesa i posebnu pažnju posvetiti radu na ozbiljnim nedostacima biračkog spiska. Za ostvarivanje ovih preporuka nisu potrebne zakonske izmene, već promena dosadašnje prakse rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) i Republičke izborne komisije (RIK).

4. Zaštititi prava birača

Većina preporuka kojim bi se povećala pravna sigurnost u izbornom procesu i omogućilo učesnicima da zaštite svoja prava zahteva kompleksnije zahvate i višestruke zakonske izmene. Međutim promenom prakse i manjim izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika moguće je onemogućiti najčešće zloupotrebe i uvećati kapacitet nadležnih organa da prekršaje kažnjavaju.

5. Unaprediti izbornu administraciju

Izborna administracija trebalo bi da se kreće u pravcu profesionalizacije rada. Iako preporuke koje Crta predlaže uglavnom zahtevaju veće, sistemske promene zakonskog okvira, do sledećih izbora bilo bi moguće početi sa unapređivanjem izborne administracije bez zakonskih izmena, već dopunom postojećih podžakonskih akata Republičke izborne komisije.

Pozivamo građane da sve preporuke CRTE za sistemsko unapređenje izbornog procesa pročitaju na sajtu: gradjaninastrazi.rs/preporuke

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

63 + = 65

SAOPŠTENJE
Ne pristajemo na pritisak da već danas donesemo odluku o izlasku na izbore

Stranka moderne Srbije odluku o izlasku na izbore doneće kada oni budu raspisani. Do tada ćemo crpeti sve mogućnosti da se izborni uslovi poprave. Pojedinačno donete odluke o bojkotu izbora smatramo preuranjenim, ali poštujemo svačije pravo da samostalno odlučuje. Ne pristajemo na pritisak da se već danas odlučimo za bojkot …

SAOPŠTENJE
Politička trgovina evropskim vrednostima ugrožava evropske integracije i nanosi štetu Srbiji

Poslanički klub Stranke moderne Srbije sa zadovoljstvom će prisustvovati sastanku sa Dejvidom Mekalisterom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju. Proces evropskih integracija vidimo kao zajednički rad na postizanju plemenitih ciljeva kao što su: sloboda, demokratija, vladavina prava koja stvara investicionu klimu u kojoj su subvencije nepotrebne, poštovanje ljudskih prava, bezbednost, …

SAOPŠTENJE
Student u centru učenja

Poslaničkim klubovima uveliko stižu zahtevi tzv. večitih studenata za novi produžetak roka za završetak studija. Narodna poslanica i članica Šireg predsedništva Stranke moderne Srbije od 2016. godine zagovornica je koncepta “student u centru učenja”. “Lepo nam je govorio profesor sociologije – najlakše se obnavlja obnovljena godina”. Fenomen “večiti studenti i …