fbpx

Inicijativa Stranke moderne Srbije (SMS) za preimenovanje i prenamenu spomenika ”Večna vatra” na Ušću, Novi Beograd, u ”Spomenik žrtava režima 1987-2000”

SAOPŠTENJE

SMS poziva sve političke organizacije i grupe građana da podrže incijativu za promenu imena, namene, i shodno tome adekvatno preuređenje trenutnog spomenika ”Večna vatra” u ”Spomenik žrtava režima 1987-2000” kao i usvajanje dopune zakona o državnim i drugim praznicima Republike Srbije da bi se dostojanstveno obeležio taj datum. SMS smatra da je period vladavine Slobodana Miloševića, na osnovu pravno-istorijsko dokumentovanih činjenica, period najvećeg moralnog, političkog, i ekonomskog sunovrata Republike Srbije u njenoj novijoj istoriji čije posledice još uvek duboko osećamo.

Navešćemo samo neke od mnogobrojnih činjenica:

  • Po pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, Srbija je prva država u istoriji čovečanstva koja je prekršila Konvenciju o genocidu iz 1948. godine time što ”nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid” u Srebrenici.
  • Po pravosnažnoj presudi Haškog Tribunala, najviši srpski vojno-policijsko-politički funcioneri su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora kao pripadnici ”udruženog zločinačkog poduhvata” sa ciljem deportacije, progona, i ubistava civilnog stanovništva koji su inače i građani Srbije.
  • Po pravosnažnoj presudi suda u Srbiji, bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević kao i njegova supruga Mira Marković se eksplicitno navode kao nalogodavci ubistva bivšeg predsednika predsedništva SR Srbije Ivana Stambolića.

Dok se Srbija kroz javnu debatu na slobodnim i profesionalnim medijima ne suoči sa stvarnom prirodom Miloševićevog režima koji je kroz raspirivanje šovinizma prouzrokovao brojna razaranja, prevashodno zarad pljačke privrednih resursa njenih građana, Srbija će ostati talac svoje skorašnje mračne prošlosti što isključuje njeno dugoročno pomirenje sa susedima, optimalan ekonomski i politički napredak, kao i obnavljanje međunarodnog ugleda. Imajući u vidu poraznu činjenicu otvorene ili prikrivene saradnje većeg broja ”opozicionih” političkih grupa sa strankama koje su činile jezgro zločinačkog Miloševićevog režima, SMS smatra da je usvajanje i implementacija ovakvih mera od velikog značaja za buduće generacije građana Srbije da ne ponove greške svojih prethodnika iz prošlosti. Takođe, ovim odgovornim potezom šaljemo poruku i našim susedima da se suoče sa zločinima učinjenim u njihovo ime zarad dugoročne regionalne stabilnosti neophodne za optimalan napredak svih njenih građana.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

− 1 = 3

SAOPŠTENJE
2
Predstavnici EU ne nose sa sobom čarobne štapiće – do nas je

Danas su predstavnici Stranke moderne Srbije, poslanici Tatjana Macura i Vladimir Đurić, razgovarali sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta, Eduardom Kukanom i Knutom Flakenštajnom. Osvrćući se na sastanak koji je održan u Narodnoj skupštini, Tatjana Macura izjavila je sledeće: “Nikakva se nova stranka neće pojaviti za izbore na proleće 2020. i …

SAOPŠTENJE
Sastanak sa evropskim parlamentarcima treba da ojača parlamentarni dijalog u Srbiji

Poslanici Stranke moderne Srbije, Tatjana Macura i Vladimir Đurić, prisustvovaće danas u Narodnoj skupštini sastanku sa evropskim parlamentarcima koji dobro poznaju situaciju u Srbiji i ulažu napore na njenoj demokratizaciji. Sastanak vidimo kao misiju dobre volje Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta u okviru širih projektnih aktivnosti na jačanju parlamentarnog …

SAOPŠTENJE
Nema kompromisa sa evropskim putem Srbije

Na današnjem sastanku sa Specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvidom Mekalisterom, Stranka moderne Srbije izneće stav da politički kompromisi sa fundamentalnim vrednostima evropskih liberalnih demokratija nanose štetu Srbiji, jer ugrožavaju njene evropske integracije i trajno potkopavaju razvoj demokratije u Srbiji. Program evropskih integracija vidimo kao najdetaljniji poitički program čija …