fbpx

Inicijativa Stranke moderne Srbije (SMS) za preimenovanje i prenamenu spomenika ”Večna vatra” na Ušću, Novi Beograd, u ”Spomenik žrtava režima 1987-2000”

SAOPŠTENJE

SMS poziva sve političke organizacije i grupe građana da podrže incijativu za promenu imena, namene, i shodno tome adekvatno preuređenje trenutnog spomenika ”Večna vatra” u ”Spomenik žrtava režima 1987-2000” kao i usvajanje dopune zakona o državnim i drugim praznicima Republike Srbije da bi se dostojanstveno obeležio taj datum. SMS smatra da je period vladavine Slobodana Miloševića, na osnovu pravno-istorijsko dokumentovanih činjenica, period najvećeg moralnog, političkog, i ekonomskog sunovrata Republike Srbije u njenoj novijoj istoriji čije posledice još uvek duboko osećamo.

Navešćemo samo neke od mnogobrojnih činjenica:

  • Po pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, Srbija je prva država u istoriji čovečanstva koja je prekršila Konvenciju o genocidu iz 1948. godine time što ”nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid” u Srebrenici.
  • Po pravosnažnoj presudi Haškog Tribunala, najviši srpski vojno-policijsko-politički funcioneri su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora kao pripadnici ”udruženog zločinačkog poduhvata” sa ciljem deportacije, progona, i ubistava civilnog stanovništva koji su inače i građani Srbije.
  • Po pravosnažnoj presudi suda u Srbiji, bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević kao i njegova supruga Mira Marković se eksplicitno navode kao nalogodavci ubistva bivšeg predsednika predsedništva SR Srbije Ivana Stambolića.

Dok se Srbija kroz javnu debatu na slobodnim i profesionalnim medijima ne suoči sa stvarnom prirodom Miloševićevog režima koji je kroz raspirivanje šovinizma prouzrokovao brojna razaranja, prevashodno zarad pljačke privrednih resursa njenih građana, Srbija će ostati talac svoje skorašnje mračne prošlosti što isključuje njeno dugoročno pomirenje sa susedima, optimalan ekonomski i politički napredak, kao i obnavljanje međunarodnog ugleda. Imajući u vidu poraznu činjenicu otvorene ili prikrivene saradnje većeg broja ”opozicionih” političkih grupa sa strankama koje su činile jezgro zločinačkog Miloševićevog režima, SMS smatra da je usvajanje i implementacija ovakvih mera od velikog značaja za buduće generacije građana Srbije da ne ponove greške svojih prethodnika iz prošlosti. Takođe, ovim odgovornim potezom šaljemo poruku i našim susedima da se suoče sa zločinima učinjenim u njihovo ime zarad dugoročne regionalne stabilnosti neophodne za optimalan napredak svih njenih građana.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + 1 =

SAOPŠTENJE
Ministar Đorđević odgovornost prebacuje na poslodavce i krije se iza paušalnih procena

Poslednjih nekoliko dana pratimo izjave i aktivnosti ministra Đorđevića koji ponovo pokušava da odgovornost sa Ministarstva za rad prebaci na nekog drugog, nikako ne priznajući očiglednu krivicu svog i srodnih ministarstava, odnosno države. Najpre je krivicu prebacivao na trudnice i majke koje je pokušao predstaviti kao mafijašice kojima je jedini …

SAOPŠTENJE
Podrška napadnutim novinarkama i odbrani objektivnosti

Govornica Narodne skupštine Republike Srbije je po ko zna koji put najstrašnije zloupotrebljena za upućivanje otvorenih pretnji novinarima koji rade svoj posao, u ovom slučaju novinarke Snežane Čongradin. Poslanički imunitet ne bi smeo da se koristi za slanje uvredljivih poruka punih mržnje onima koji drugačije misle i pišu, a pogotovo …

POSLANIČKI KLUB
Skoro milijardu evra javnog novca za direktne pregovore Vlade i strateškog partnera na izgradnji Moravskog koridora

Stranka moderne Srbije ne može podržati poseban zakon o izgradnji Moravskog koridora o kojem Narodna Skupština raspravlja na vanrednoj sednici. Ovim zakonom se uvodi poseban pravni režim za potrebe realizacije ovog projekta. Procenjena vrednost radova za izgradnju Moravskog koridora je sa oko 500 porasla na 800 miliona evra i nije …