fbpx

Иницијатива Странке модерне Србије (СМС) за преименовање и пренамену споменика ”Вечна ватра” на Ушћу, Нови Београд, у ”Споменик жртава режима 1987-2000”

САОПШТЕЊЕ

СМС позива све политичке организације и групе грађана да подрже инцијативу за промену имена, намене, и сходно томе адекватно преуређење тренутног споменика ”Вечна ватра” у ”Споменик жртава режима 1987-2000” као и усвајање допуне закона о државним и другим празницима Републике Србије да би се достојанствено обележио тај датум. СМС сматра да је период владавине Слободана Милошевића, на основу правно-историјско документованих чињеница, период највећег моралног, политичког, и економског суноврата Републике Србије у њеној новијој историји чије последице још увек дубоко осећамо.

Навешћемо само неке од многобројних чињеница:

  • По правоснажној пресуди Међународног суда правде из 2007. године, Србија је прва држава у историји човечанства која је прекршила Конвенцију о геноциду из 1948. године тиме што ”није учинила све што је било у њеној моћи да спречи геноцид” у Сребреници.
  • По правоснажној пресуди Хашког Трибунала, највиши српски војно-полицијско-политички фунционери су осуђени на вишедеценијске казне затвора као припадници ”удруженог злочиначког подухвата” са циљем депортације, прогона, и убистава цивилног становништва који су иначе и грађани Србије.
  • По правоснажној пресуди суда у Србији, бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић као и његова супруга Мира Марковић се експлицитно наводе као налогодавци убиства бившег председника председништва СР Србије Ивана Стамболића.

Док се Србија кроз јавну дебату на слободним и професионалним медијима не суочи са стварном природом Милошевићевог режима који је кроз распиривање шовинизма проузроковао бројна разарања, превасходно зарад пљачке привредних ресурса њених грађана, Србија ће остати талац своје скорашње мрачне прошлости што искључује њено дугорочно помирење са суседима, оптималан економски и политички напредак, као и обнављање међународног угледа. Имајући у виду поразну чињеницу отворене или прикривене сарадње већег броја ”опозиционих” политичких група са странкама које су чиниле језгро злочиначког Милошевићевог режима, СМС сматра да је усвајање и имплементација оваквих мера од великог значаја за будуће генерације грађана Србије да не понове грешке својих претходника из прошлости. Такође, овим одговорним потезом шаљемо поруку и нашим суседима да се суоче са злочинима учињеним у њихово име зарад дугорочне регионалне стабилности неопходне за оптималан напредак свих њених грађана.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

44 − 35 =

САОПШТЕЊЕ
Подршка нападнутим новинаркама и одбрани објективности

Говорница Народне скупштине Републике Србије је по ко зна који пут најстрашније злоупотребљена за упућивање отворених претњи новинарима који раде свој посао, у овом случају новинарке Снежане Чонградин. Посланички имунитет не би смео да се користи за слање увредљивих порука пуних мржње онима који другачије мисле и пишу, а поготово …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Скоро милијарду евра јавног новца за директне преговоре Владе и стратешког партнера на изградњи Моравског коридора

Странка модерне Србије не може подржати посебан закон о изградњи Моравског коридора о којем Народна Скупштина расправља на ванредној седници. Овим законом се уводи посебан правни режим за потребе реализације овог пројекта. Процењена вредност радова за изградњу Моравског коридора је са око 500 порасла на 800 милиона евра и није …

САОПШТЕЊЕ
Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва. Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације …