fbpx

Иницијатива Странке модерне Србије (СМС) за преименовање и пренамену споменика ”Вечна ватра” на Ушћу, Нови Београд, у ”Споменик жртава режима 1987-2000”

САОПШТЕЊЕ

СМС позива све политичке организације и групе грађана да подрже инцијативу за промену имена, намене, и сходно томе адекватно преуређење тренутног споменика ”Вечна ватра” у ”Споменик жртава режима 1987-2000” као и усвајање допуне закона о државним и другим празницима Републике Србије да би се достојанствено обележио тај датум. СМС сматра да је период владавине Слободана Милошевића, на основу правно-историјско документованих чињеница, период највећег моралног, политичког, и економског суноврата Републике Србије у њеној новијој историји чије последице још увек дубоко осећамо.

Навешћемо само неке од многобројних чињеница:

  • По правоснажној пресуди Међународног суда правде из 2007. године, Србија је прва држава у историји човечанства која је прекршила Конвенцију о геноциду из 1948. године тиме што ”није учинила све што је било у њеној моћи да спречи геноцид” у Сребреници.
  • По правоснажној пресуди Хашког Трибунала, највиши српски војно-полицијско-политички фунционери су осуђени на вишедеценијске казне затвора као припадници ”удруженог злочиначког подухвата” са циљем депортације, прогона, и убистава цивилног становништва који су иначе и грађани Србије.
  • По правоснажној пресуди суда у Србији, бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић као и његова супруга Мира Марковић се експлицитно наводе као налогодавци убиства бившег председника председништва СР Србије Ивана Стамболића.

Док се Србија кроз јавну дебату на слободним и професионалним медијима не суочи са стварном природом Милошевићевог режима који је кроз распиривање шовинизма проузроковао бројна разарања, превасходно зарад пљачке привредних ресурса њених грађана, Србија ће остати талац своје скорашње мрачне прошлости што искључује њено дугорочно помирење са суседима, оптималан економски и политички напредак, као и обнављање међународног угледа. Имајући у виду поразну чињеницу отворене или прикривене сарадње већег броја ”опозиционих” политичких група са странкама које су чиниле језгро злочиначког Милошевићевог режима, СМС сматра да је усвајање и имплементација оваквих мера од великог значаја за будуће генерације грађана Србије да не понове грешке својих претходника из прошлости. Такође, овим одговорним потезом шаљемо поруку и нашим суседима да се суоче са злочинима учињеним у њихово име зарад дугорочне регионалне стабилности неопходне за оптималан напредак свих њених грађана.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 3 =

САОПШТЕЊЕ
Изјава за медије народног посланика Владимира Ђурића, представника Странке модерне Србије на предизборном дијалогу на Факултету политичких наука 19/09/2019

Данас је разговарано о угрожавању бирачког права, на пример вођењем паралелних евиденција и другим притисцима на бираче. У таквој атмосфери страха може се испоставити да бојкот буде својеврсна ћорава кутија. Онај који не буде гласао, а то ће бити евидентирано, изјаснио се за кога је и сутра ће имати проблема …

САОПШТЕЊЕ
Прихватање посредовања ЕУ је показатељ исправности политике СМС

Странка модерне Србије сматра да је одлука председнице Народне скупштине Маје Гојковић да прихвати посредовање Европске уније у предизборном дијалогу власти и опозиције у Србији недвосмислени показатељ исправности политике СМС, која се заснива на тесној сарадњи са европским партнерима на демократизацији Србије. Странка модерне Србије политику не доживљава као распиривање …

САОПШТЕЊЕ
Проевропске странке подржаће напор ЕП да се криза у Србији реши

Странка модерне Србије снажно поздравља спремност Европске уније да посредује у демократизацији Србије исказану у обраћању председника Kомитета за спољне послове Европског парламента господина Дејвида Мекалистера председници Народне скупштине госпођи Маји Гојковић. На потребу активног укључивања европских институција у стварање демократског изборног амбијента у Србији указали су и народни посланици …