fbpx

#DogadjajNedelje: 115.000 dece u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu

ANKETA

Foto: Miroslav Dragojević

Prema mišljenju korisnika društvenih mreža proteklu sedmicu obeležio je izveštaj kancelarije Unicefa u kojem se kaže da u Srbiji trenutno živi 115.000 dece u apsolutnom siromaštvu i da je dodatnih 30,2% u riziku da padne ispod linije siromaštva.

Ovaj podatak možda i ne bi bio toliko šokantan da samo mesec dana pre objave Unicefovog izveštaja predsednica Vlade, gospođa Ana Brnabić, nije izjavila da su “u Srbiji gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i da je smanjena stopa rizika od siromaštva”, komentarišući Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji za period od 2014. do 2017. godine, koji je vlada usvojila 27. decembra 2018. godine.

Zabrinjavajuća je kontradiktornost koja se ogleda u ova dva izveštaja iako je tema gotovo identična. Ulepšavanje stvarnosti predstavnika Vlade RS i nedostatak mera koje bi dovele do toga da država ne radi samo na preraspodeli siromaštva već na ozbiljnom podizanju ekonomskog standarda građana iskreno zabrinjava da bi svaki sledeći izveštaj mogao biti još gori.

Osim ekonomske neizvesnosti, visok je procenat dece koja ne pohađaju predškolsko obrazovanje – čak polovina, a značajan je procenat onih koji spadaju u najsiromašnije, gde posebno prednjače Romi. Takođe, u izveštaju se navodi da je preko 60% maloletnih Romkinja u braku, da petina mladih Roma pohađa srednju školu, a da 32% Roma neće dobiti priliku da se zaposli.

Unicef upozorava da je i dalje problem što su deca sa smetnjama u razvoju i mentalnim potrškoćama izolovana i što nisu integrisana u drštvo.

Izveštaj Unicefa pokazuje određene pozitivne pomake u primeni Konvencije o pravima deteta, pri čemu ističu da danas dete u Srbiji ima veoma dobre šanse da preživi prvu godinu života, a gotovo da nema rizika da dete ne pohađa osnovnu školu. U izveštaju se navodi da deca imaju relativno dobar pristup uslugama kao što su internet i digitalne tehnologije, a da je verovatnoća da će nastaviti obrazovanje gotovo 90%.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

46 − 45 =

ANKETA
#DogadjajNedelje je “Volkanje i želkanje – zlostavljač Jutka“

Korisnici društvenih mreža su u ovonedeljnoj anketi za #DogadjajNedelje izabrali slučaj Marije Lukić, koja je javno iznela činjenice o zlostavljanju od strane trenutno, a nadajmo se zauvek, bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića. Ni emisija u kojoj je gošća bila Marija Lukić nije uspela da prođe bez mešanja politike i …

ANKETA
#DogadjajNedelje: Smena dr Stojkovića

Naslovna foto: D.Danilovic / RAS Srbija Prema mišljenju korisnika društvenih mreža za #DogadjajNedelje koja je za nama izabrana je smena genetičara dr Miodraga Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu. Ova odluka je izazvala veliku polemiku, tako da je pod …

ANKETA
#DogadjajNedelje je “Utisak nedelje”

Foto: Medija centar Korisnici društvenih mreža su u ovonedeljnoj anketi za #DogadjajNedelje izabrali najavu povratka Olje Bećković i emisije “Utisak nedelje” na televiziju “TOP kanal” već početkom aprila. Emisija je praktično ukinuta u jesen 2014. godine nakon višegodišnjeg trajanja, čime je javno mnjenje ostalo uskraćeno za pravu debatu i raspravu …