fbpx

#DogadjajNedelje: 115.000 деце у Србији живи у апсолутном сиромаштву

АНКЕТА

Фото: Мирослав Драгојевић

Према мишљењу корисника друштвених мрежа протеклу седмицу обележио је извештај канцеларије Уницефа у којем се каже да у Србији тренутно живи 115.000 деце у апсолутном сиромаштву и да је додатних 30,2% у ризику да падне испод линије сиромаштва.

Овај податак можда и не би био толико шокантан да само месец дана пре објаве Уницефовог извештаја председница Владе, госпођа Ана Брнабић, није изјавила да су “у Србији готово искорењени екстремни видови сиромаштва и да је смањена стопа ризика од сиромаштва”, коментаришући Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Србији за период од 2014. до 2017. године, који је влада усвојила 27. децембра 2018. године.

Забрињавајућа је контрадикторност која се огледа у ова два извештаја иако је тема готово идентична. Улепшавање стварности представника Владе РС и недостатак мера које би довеле до тога да држава не ради само на прерасподели сиромаштва већ на озбиљном подизању економског стандарда грађана искрено забрињава да би сваки следећи извештај могао бити још гори.

Осим економске неизвесности, висок је проценат деце која не похађају предшколско образовање – чак половина, а значајан је проценат оних који спадају у најсиромашније, где посебно предњаче Роми. Такође, у извештају се наводи да је преко 60% малолетних Ромкиња у браку, да петина младих Рома похађа средњу школу, а да 32% Рома неће добити прилику да се запосли.

Уницеф упозорава да је и даље проблем што су деца са сметњама у развоју и менталним потршкоћама изолована и што нису интегрисана у дрштво.

Извештај Уницефа показује одређене позитивне помаке у примени Конвенције о правима детета, при чему истичу да данас дете у Србији има веома добре шансе да преживи прву годину живота, а готово да нема ризика да дете не похађа основну школу. У извештају се наводи да деца имају релативно добар приступ услугама као што су интернет и дигиталне технологије, а да је вероватноћа да ће наставити образовање готово 90%.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

76 + = 86

АНКЕТА
#DogadjajNedelje је “Волкање и желкање – злостављач Јутка“

Kорисници друштвених мрежа су у овонедељној анкети за #DogadjajNedelje изабрали случај Марије Лукић, која је јавно изнела чињенице о злостављању од стране тренутно, а надајмо се заувек, бившег председника општине Брус Милутина Јеличића. Ни емисија у којој је гошћа била Марија Лукић није успела да прође без мешања политике и …

АНКЕТА
#DogadjajNedelje: Смена др Стојковића

Насловна фото: Д.Даниловиц / РАС Србија Према мишљењу корисника друштвених мрежа за #DogadjajNedelje која је за нама изабрана је смена генетичара др Миодрага Стојковића са места шефа катедре за матичне ћелије на докторским студијама Факултета медицинских наука (ФМН) у Крагујевцу. Ова одлука је изазвала велику полемику, тако да је под …

АНКЕТА
#DogadjajNedelje је “Утисак недеље”

Фото: Медија центар Корисници друштвених мрежа су у овонедељној анкети за #DogadjajNedelje изабрали најаву повратка Оље Бећковић и емисије “Утисак недеље” на телевизију “ТОП канал” већ почетком априла. Емисија је практично укинута у јесен 2014. године након вишегодишњег трајања, чиме је јавно мњење остало ускраћено за праву дебату и расправу …