Србија по угледу на најуспешније државе на западу

САОПШТЕЊЕ

Одлуку да Споразум потпишемо донели смо поштујући свој програм и политике на којима истрајавамо, негујући нову политичку културу јединства опозиције по питањима око којих је сагласност могућа. Охрабрени смо потпуном сагласношћу опозиције око прве три тачке Споразума које се тичу медијских слобода, изборних услова и борбе за демократизацију Србије. Потписом се обавезујемо на отварање документа за сугестије грађана и даље корекције – ово је споразум са грађанима, а не коалициони.


Споразум предвиђа залагање за неговање европских вредности у Србији, чиме се уважава став СМС – а да је даљи развој српског друштва повезан са истрајавањем на процесима европских интеграција, кроз чија преговарачка поглавља се уређују све сфере друштва.

Уколико се успоставе прихватљиви услови за излазак на изборе, залагаћемо се за онај модалитет који ће обезбедити да сваки опозициони глас добије своје представнике у институцијама, што нужно не значи излазак на изборе са јединственом изборном листом.

Бојкот Народне, Покрајинске и локалних скупштина видимо као један од видова парламентарне борбе. Тренутно активно бојкотујемо све активности којима се оне даље деградирају и тражимо решење како да се рад парламената нормализује.


Споразумом преузимамо обавезу доследног залагања за обелодањивање свих тајних уговора и споразума за које постоји основана сумња да штете националним интересима и ресурсима. То грађанима дугују све владе које су такве споразуме закључивале. Уложићемо и додатни напор да нам се придруже и оне организације које овај Споразум још нису потписале.

Поштујемо став да будућу Владу чине одговорна и стручна лица, а не лидери опозиционих странака, поготово не они који су већ учествовали у извршној власти чије политике нису донеле добре исходе. Нова политичка култура подразумева етику у политици, а не антиполитику.

Србији су потребни храбри, одговорни и стручни људи који ће спровести реформе такве да коначно омогућимо социјалну правду, а не прерасподелу сиромаштва, тржишну слободу уз интервенције државе само тамо где је то неопходно и где не постоји адекватна алтернатива. Србија мора постати стабилна држава у којој живе задовољни људи који желе да остану овде, по угледу на најуспешније државе на западу.


Овакав Споразум, иако правно нема обавезујући карактер, има етичку тежину и представља намеру будућих чинилаца политичког живота да се доследно боре против свакојаког политичког муља који је грађанима Србије у последњим деценијама скинуо осмех са лица. Наш је задатак да их не изневеримо.

Татјана Мацура
Народна посланица
Чланица Председништва Странке модерне Србије

ИЗВОР: Информатор ГО Стари Град, фебруар 2019

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 8 =

САОПШТЕЊЕ
Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва. Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације …

САОПШТЕЊЕ
1
СМС подржава кандидата невладиног сектора за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије подржава кандидатуру Невене Ружић за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности коју је за ову функцију заједнички предложило преко 60 организација цивилног друштва, медија и представника стручне и научне заједнице. Кандидаткиња испуњава све критеријуме, а нарочито услове у погледу образовања, радног искуства …

САОПШТЕЊЕ
На седници Народне скупштине Мацура затражила оставку министра Шарчевића

Председница посланичке групе Странке модерне Србије, Татјана Мацура поставила је данас на седници Народне скупштине посланичко питање министру Младену Шарчевићу када мисли да поднесе оставку због сканадла насталог приликом „цурења“ информација у вези са тестом из математике који је јутрос требао бити одржан у основним школама широм Србије, а који …