fbpx

Zabrinjavajući stepen nasilja kojem su žene izložene na radnim mestima

SAOPŠTENJE

Samo dan nakon što je javnost šokirala ispovest Marije Lukić u vezi sa seksualnim zlostavljanjem predsednika opštine Brus, imamo novi slučaj zlostavljanja žene na radnom mestu. Sinoć kasno u javnosti se pojavio audio snimak iz Doma zdravlja “Veljko Vlahović” iz Vrbasa na kojem se čuju napadi dr Dražena Peša na medicinsku sestru Jelenu Č.

Na snimku se između ostalog čuju pretnje, udarci i molbe žene nad kojom doktor vrši fizičko nasilje da se pozove pomoć. Iz svedočenja medicinske sestre saznajemo da ju je doktor Peša udarao, čupao za kosu, vikao “marš!”, pretio prosipanjem mozga.

Zlostavljanje žena na radnom mestu je sve češća pojava. Zabrinjavajući je stepen nasilja kojem su žene na radnim mestima izložene. Verbalno, fizičko, seksualno i ekonomsko nasilje koje žene danas u Srbiji trpe je nedopustivo, a zaštita koju nasilnici dobijaju od strane države zabrinjavajuće.

Pozivamo Ministarstvo zdravlja da hitno pokrene disciplinski postupak protiv dr Peša i da se ispita da li ima elemenata da mu se zabrani dalji neposredni kontakt sa kolegama i koleginicama, kao i sa pacijentima. Takođe, zahtevamo da se na adekvatan način zaštiti medicinska sestra nad kojom je doktor vršio nasilje. Ohrabrujemo Jelenu Č. da podnese krivičnu prijavu protiv nasilnika.

Pozivamo državne institucije da odgovorno rade svoj posao, a državni vrh da se nedvosmisleno ogradi i sankcioniše nasilnike.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

71 − 67 =

SAOPŠTENJE
Politička trgovina evropskim vrednostima ugrožava evropske integracije i nanosi štetu Srbiji

Poslanički klub Stranke moderne Srbije sa zadovoljstvom će prisustvovati sastanku sa Dejvidom Mekalisterom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju. Proces evropskih integracija vidimo kao zajednički rad na postizanju plemenitih ciljeva kao što su: sloboda, demokratija, vladavina prava koja stvara investicionu klimu u kojoj su subvencije nepotrebne, poštovanje ljudskih prava, bezbednost, …

SAOPŠTENJE
Student u centru učenja

Poslaničkim klubovima uveliko stižu zahtevi tzv. večitih studenata za novi produžetak roka za završetak studija. Narodna poslanica i članica Šireg predsedništva Stranke moderne Srbije od 2016. godine zagovornica je koncepta “student u centru učenja”. “Lepo nam je govorio profesor sociologije – najlakše se obnavlja obnovljena godina”. Fenomen “večiti studenti i …

SAOPŠTENJE
Dijalog transparentno i u instituciji

Stranka moderne Srbije pozdravlja današnji dijalog predstavnika vlasti i dela opozicije, koji se održava na Fakultetu političkih nauka, uz posredstvo civilnog sektora, a u kojem, prema navodima novinara koji su prisutni, učestvuju predstavnici Srpske napredne stranke, Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke. Od prvog dana zagovaramo dijalog o fer …