fbpx

Забрињавајући степен насиља којем су жене изложене на радним местима

САОПШТЕЊЕ

Само дан након што је јавност шокирала исповест Марије Лукић у вези са сексуалним злостављањем председника општине Брус, имамо нови случај злостављања жене на радном месту. Синоћ касно у јавности се појавио аудио снимак из Дома здравља “Вељко Влаховић” из Врбаса на којем се чују напади др Дражена Пеша на медицинску сестру Јелену Ч.

На снимку се између осталог чују претње, ударци и молбе жене над којом доктор врши физичко насиље да се позове помоћ. Из сведочења медицинске сестре сазнајемо да ју је доктор Пеша ударао, чупао за косу, викао “марш!”, претио просипањем мозга.

Злостављање жена на радном месту је све чешћа појава. Забрињавајући је степен насиља којем су жене на радним местима изложене. Вербално, физичко, сексуално и економско насиље које жене данас у Србији трпе је недопустиво, а заштита коју насилници добијају од стране државе забрињавајуће.

Позивамо Министарство здравља да хитно покрене дисциплински поступак против др Пеша и да се испита да ли има елемената да му се забрани даљи непосредни контакт са колегама и колегиницама, као и са пацијентима. Такође, захтевамо да се на адекватан начин заштити медицинска сестра над којом је доктор вршио насиље. Охрабрујемо Јелену Ч. да поднесе кривичну пријаву против насилника.

Позивамо државне институције да одговорно раде свој посао, а државни врх да се недвосмислено огради и санкционише насилнике.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

56 + = 63

САОПШТЕЊЕ
Подршка нападнутим новинаркама и одбрани објективности

Говорница Народне скупштине Републике Србије је по ко зна који пут најстрашније злоупотребљена за упућивање отворених претњи новинарима који раде свој посао, у овом случају новинарке Снежане Чонградин. Посланички имунитет не би смео да се користи за слање увредљивих порука пуних мржње онима који другачије мисле и пишу, а поготово …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Скоро милијарду евра јавног новца за директне преговоре Владе и стратешког партнера на изградњи Моравског коридора

Странка модерне Србије не може подржати посебан закон о изградњи Моравског коридора о којем Народна Скупштина расправља на ванредној седници. Овим законом се уводи посебан правни режим за потребе реализације овог пројекта. Процењена вредност радова за изградњу Моравског коридора је са око 500 порасла на 800 милиона евра и није …

САОПШТЕЊЕ
Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва. Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације …