Забрињавајући степен насиља којем су жене изложене на радним местима

САОПШТЕЊЕ

Само дан након што је јавност шокирала исповест Марије Лукић у вези са сексуалним злостављањем председника општине Брус, имамо нови случај злостављања жене на радном месту. Синоћ касно у јавности се појавио аудио снимак из Дома здравља “Вељко Влаховић” из Врбаса на којем се чују напади др Дражена Пеша на медицинску сестру Јелену Ч.

На снимку се између осталог чују претње, ударци и молбе жене над којом доктор врши физичко насиље да се позове помоћ. Из сведочења медицинске сестре сазнајемо да ју је доктор Пеша ударао, чупао за косу, викао “марш!”, претио просипањем мозга.

Злостављање жена на радном месту је све чешћа појава. Забрињавајући је степен насиља којем су жене на радним местима изложене. Вербално, физичко, сексуално и економско насиље које жене данас у Србији трпе је недопустиво, а заштита коју насилници добијају од стране државе забрињавајуће.

Позивамо Министарство здравља да хитно покрене дисциплински поступак против др Пеша и да се испита да ли има елемената да му се забрани даљи непосредни контакт са колегама и колегиницама, као и са пацијентима. Такође, захтевамо да се на адекватан начин заштити медицинска сестра над којом је доктор вршио насиље. Охрабрујемо Јелену Ч. да поднесе кривичну пријаву против насилника.

Позивамо државне институције да одговорно раде свој посао, а државни врх да се недвосмислено огради и санкционише насилнике.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

75 + = 76

САОПШТЕЊЕ
Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва. Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације …

САОПШТЕЊЕ
1
СМС подржава кандидата невладиног сектора за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије подржава кандидатуру Невене Ружић за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности коју је за ову функцију заједнички предложило преко 60 организација цивилног друштва, медија и представника стручне и научне заједнице. Кандидаткиња испуњава све критеријуме, а нарочито услове у погледу образовања, радног искуства …

САОПШТЕЊЕ
На седници Народне скупштине Мацура затражила оставку министра Шарчевића

Председница посланичке групе Странке модерне Србије, Татјана Мацура поставила је данас на седници Народне скупштине посланичко питање министру Младену Шарчевићу када мисли да поднесе оставку због сканадла насталог приликом „цурења“ информација у вези са тестом из математике који је јутрос требао бити одржан у основним школама широм Србије, а који …