fbpx

Забрињавајући степен насиља којем су жене изложене на радним местима

САОПШТЕЊЕ

Само дан након што је јавност шокирала исповест Марије Лукић у вези са сексуалним злостављањем председника општине Брус, имамо нови случај злостављања жене на радном месту. Синоћ касно у јавности се појавио аудио снимак из Дома здравља “Вељко Влаховић” из Врбаса на којем се чују напади др Дражена Пеша на медицинску сестру Јелену Ч.

На снимку се између осталог чују претње, ударци и молбе жене над којом доктор врши физичко насиље да се позове помоћ. Из сведочења медицинске сестре сазнајемо да ју је доктор Пеша ударао, чупао за косу, викао “марш!”, претио просипањем мозга.

Злостављање жена на радном месту је све чешћа појава. Забрињавајући је степен насиља којем су жене на радним местима изложене. Вербално, физичко, сексуално и економско насиље које жене данас у Србији трпе је недопустиво, а заштита коју насилници добијају од стране државе забрињавајуће.

Позивамо Министарство здравља да хитно покрене дисциплински поступак против др Пеша и да се испита да ли има елемената да му се забрани даљи непосредни контакт са колегама и колегиницама, као и са пацијентима. Такође, захтевамо да се на адекватан начин заштити медицинска сестра над којом је доктор вршио насиље. Охрабрујемо Јелену Ч. да поднесе кривичну пријаву против насилника.

Позивамо државне институције да одговорно раде свој посао, а државни врх да се недвосмислено огради и санкционише насилнике.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 4 =

САОПШТЕЊЕ
2
Представници ЕУ не носе са собом чаробне штапиће – до нас је

Данас су представници Странке модерне Србије, посланици Татјана Мацура и Владимир Ђурић, разговарали са бившим посланицима Европског парламента, Едуардом Куканом и Кнутом Флакенштајном. Осврћући се на састанак који је одржан у Народној скупштини, Татјана Мацура изјавила је следеће: “Никаква се нова странка неће појавити за изборе на пролеће 2020. и …

САОПШТЕЊЕ
Састанак са европским парламентарцима треба да ојача парламентарни дијалог у Србији

Посланици Странке модерне Србије, Татјана Мацура и Владимир Ђурић, присуствоваће данас у Народној скупштини састанку са европским парламентарцима који добро познају ситуацију у Србији и улажу напоре на њеној демократизацији. Састанак видимо као мисију добре воље Kомитета за спољне послове Европског парламента у оквиру ширих пројектних активности на јачању парламентарног …

САОПШТЕЊЕ
Нема компромиса са европским путем Србије

На данашњем састанку са Специјалним известиоцем Европског парламента за Србију, Дејвидом Мекалистером, Странка модерне Србије изнеће став да политички компромиси са фундаменталним вредностима европских либералних демократија наносе штету Србији, јер угрожавају њене европске интеграције и трајно поткопавају развој демократије у Србији. Програм европских интеграција видимо као најдетаљнији поитички програм чија …