fbpx

Gerontološki centar Valjevo – Da li je nekog sramota?

DRUŠTVO
1

Stranka moderne Srbije uputila je pet otvorenih pitanja lokalnoj vlasti u vezi završetka Gerontološkog centra u Valjevu. Istovremeno Snežana Đekić Spajić izvestila je novinare da je jedan od apela javnosti uslišen, Jelena Kalat direktorka JKP Vidrak iselila je stvari iz stana socijalne gradnje.

Odbornica u Skupštni grada i član Stranke moderne Srbije Snežana Đekić Spajić podsetila je da je upravo jedan od zahteva na Javnoj raspravi o Strategiji socijalne zaštite grada Valjeva koje je iznela bio vezan za Gerontološki centar. Odgovor koji je dobijen glasio je da će Grad učiniti sve da se ubrza završetak ovog centra i da su razgovori sa Republikom u toku.

„Ako se prisetimo samo hronologije događaja u vezi ovog objekta videćemo more praznih obećanja, nekih nesuvislih izjava pojedinih ministara, prebacivanja odgovornosti na druge i jednu veliku sramotu prema donatoru velikog novca ovom projektu, japanskoj Vladi. Sama ideja o izgradnji gerontološkog centra je rođena 2005 godine, kada je utvrđeno da 164 korisnika iz Kolubarskog regiona su smeštena u staračkim domovima drugih regiona. Centar za socijalni rad je podneo projekat ambasadi Japana i dobio donaciju njihove vlade za izgradnju zgrade, dvorišta i parka, ambulante, prostora za negu i ishranu. od 2,5 miliona evra. Memorandum je potpisan 2008g. ali je izgradnja počela skoro godinu dana kasnije, iako je donacija već prispela. Preostala sredstva su trebali obezbediti grad i Republika. Vrednost je procenjena na 373 miliona dinara“, podsetila je Spajić.

U daljoj hronologiji ona je navela da da je prva faza bila 2009 god. Već onda su krenule igre. Ministarstvo za rad i soc. pitanja nije platilo Gradu naknadu za građevinsko zemljište, a bili su investitori projekta. Grad im uskraćuje građevinsku dozvolu bez obzira što radovi teku. Ministarstvo je htelo da se oslobodi plaćanja.„U isto vreme nastupaju problemi sa izvođačem radova. Zbog kamenitog tla troši se više novca, neki radovi više koštaju nego što su u projektu navedeni. Nastaju problemi između Ministarstva i preduzeća Ratko Mitrović, koje je inače dobilo posao bez poštovanja procedure u raspisivanja tendera. Već 2010 je postalo jasno da će posao stati i to se dešava u junu 2011 god. kada su povučeni kran i teška mehanizacija“, kaže Spajić koja je ujedno novinarima dostavila hronološki poređane izjave funkcionera koje su davali upravo vezano za ovaj centar:

-Mlađi Krkobabić, da bi opravdao oca Jovana Krkobabića , koji je obećao 2012g. kao potpredsednik da će biti obezbeđeno 800 000din. za opremanje objekta, slika se ispred napuštenog gradilišta i kaže da je ovaj objekat očigledni primer nemoći države.

-2013 godine na sajtu Grada se najavljuje nastavak izgradnje Gerontološkog centra. Ministarstvo će dati 30 miliona. Radovi počinju na proleće. Ovo obećanje je dala Sekretarka ministarstva Stana Božović govoreći i da je socijalna zaštita jedna od prioritetnih oblasti. Od tada su prošla mnoga proleća. Tadašnji Gradonačelnik Stanko Terzić izjavljuje da je ovo investicija od izuzetnog značaja, ne samo zbog zbrinjavanja starih lica, već i zbog otvaranja novih radnih mesta.

-2014g Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će dati sve od sebe da Gerontološki centar bude završen i da će postaviti pitanje zašto to do sada nije učinjeno. Da je novac dobijen od vlade Japana bio dovoljan da se ceo centar završi . Taj isti čovek je u 2017 godini dao izjavu kako je Gerontološki centar predimenzioniran ( 5500m2) i da je neko protiv koga se vodi sudski spor smetnja završetku radova. On ne zna kada će objekat biti završen i da nije „stvar završetka već stvar svrhe, šta mi hoćemo sa tim objektom“. Ove dve izjave kao da su dala dva različita čoveka.

-U isto vreme Gradonačelnik Gvozdenović daje izjave koje se ne podudaraju sa izjavama ministra Vulina. Za jednog nema para, za drugog novac nije problem. Jedan kaže da je predimenzioniran, drugi kaže da 600 korisnika čeka završetak Gerontološkog centra.

-26.09.2017 god. u emisiji RTV Marš ispred gradske vlasti Radoica Ristić govori da je Gradonačelnik Gvozdenović imao razgovor sa Ministrom za rad i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i da je pokrenuta inicijativa da se radovi nastave, da je Ministar prepoznao inicijativu kao dobru i došao u Valjevo. Da je Gradonačelnik imenovao dva koordinatora u izgradnji centra, da će prvi korak biti veštačenje celog objekta od sudskog veštaka građevinske struke, a nakon toga će biti raspisani tenderi i radovi nastavljeni. Grad i ministarstvo su doneli čvrste odluke da će centar biti završen. Ne daju rokove paušalno, neće raditi parcijalno. Biće ključ u ruke.

Zbog svega navedenog SMS je uputila i otvorena pitanja:

  1. Da li je do sada izvršeno veštačenje i kada misle da raspišu prvi tender za nastavak radova na Gerontološkom centru?
  2. Zašto nije postavljen čuvar ne bi li se zaustavila dalje devastiranje zgrade?
  3. Da li su pokušali aplicirati za neka sredstva kod resornog ministarstva u cilju nastavka radova.
  4. Da li je grad mogao angažovati JKP za radove koje može grad da izfinansira, Vidrak za uređenje, odnošenje smeća košenje korova? Dok ne budemo imali novca da nastavimo, bar da brinemo o onome što je do sada izgrađeno.
  5. Pošto se kao smetnja navode prijave i sudski procesi, da li građani Valjeva treba da znaju zbog koga imaju sad ruglo u gradu? Ako je u pitanju ministar Ljajić i njegovo kršenje Zakona o budžetskom sistemu, gde je kao tadašnji ministar rada i soc. politike prekršio Zakon prilikom javnih nabavki , prekršio proceduru s obrazloženjem „ da bi se time pomerili rokovi za otpočinjanje radova“ i u novembru 2008 g. sklopio ugovor sa firmom „ Ratko Mitrović“- Dedinje gde je unapred plaćeno 2,7 miliona evra a radovi su počeli tek 6 meseci kasnije. Da li je možda sudski spor pokrenut protiv tog preduzeća. Da li mi morano čekati okončanje bilo kakvog spora ili možemo krenuti u nastavak radova?
  6. Da li vlasti, kako gradske tako i republičke osećaju bar malu dozu sramote prema donatorima, japanskoj vladi?
  7. Ne bi trebalo da nas čudi ako ne budemo prošli na konkursima za neke projekte. Ovakvim odnosom prema donacijama, mislim da nikom neće pasti na pamet da uloži u nas.“ Ako ovaj dom ne bude uskoro završen onda će postati novi spomenik gluposti , kojih u Srbiji ima mnogo. Loša poruka za donatora, ali i za potencijalne investitore“ reče još mlađani Krkobabić, i nije pogrešio u konstataciji.
    Spajić je navela da će ukoliko se ništa ne bude preduzeo po ovom pitanju vrlo brzo biti pokrenuta peticija kojom će se tražiti hitno privođenje nameni objekta, a preko svojih poslanika sa problemom će biti upoznat i republički parlament.

Na istoj konferenciji odbornica Spajić je obavestila javnost da je nakon upravo informacije koju je ova stranka iznela vezane za stavove socijalnog stanovanja i zahteva koji su upućivani direktorka Vidraka Jelena Kalat iselila stvari iz stana koji joj je svojevremeno dodeljen kao socijalnoj kategoriji.

Snežana Đekić Spajić
Odbornik grada Valjeva
Član Šireg Predsedništva Stranke moderne Srbije

Izvor: VaMedia Info

Apsolutnu podršku zalaganju g-đe Đekić Spajić daje Udruženje krušikovih penzionera koje je samo pre 15 dana Okružnom odboru penzionera Kolubarskog upravnog okruga predalo svoju Inicijativu sa apelom da se završi gradnja tog objekta i privede nameni. Revolt većine udruženja penzionera zbog nemara svih nivoa vlasti prema toj investiciji je toliko snažan da je bilo i radikalnih predloga sa porukom “završiti ili srušiti”.
Poruka g-đi Đekić Spajić je: istrajte, penzioneri Vas podržavaju. Ako bude potrebno, i javnim protestima.

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + 1 =

DRUŠTVO
24 godine posle – još uvek se šuti i ćuti

Posledice rata na prostoru bivše SFRJ i danas se osećaju. Da bi društvo krenulo napred mora doći do istinskog pomirenja. Istinsko pomirenje mora početi prestankom negiranja zločina i veličanja zločinaca u nacionalne heroje. Ubijanje dece, žena, staraca, civila, etničko čišćenje i proterivanje nije herojski, već zločinački poduhvat i kao takav …

GRAD BEOGRAD
Potpišite peticiju protiv izgradnje gondole Kalemegdan – Ušće!

Aktivisti Građanskog demokratskog foruma, Stranke moderne Srbije i Tolerancije Srbije sakupljaće potpise Beograđana za stavljanje van snage odluke o izgradnji žičare/gondole Kalemegdan – Ušće. Uvažavajući mišljenja stručnjaka da se izgradnjom gondole ugrožava kulturno nasleđe neprocenjive vrednosti, narušava vizura i okolina Beogradske tvrđave i podriva mogućnost stavljanja Kalemegdana na listu svetske …

DRUŠTVO
Binarni apsurd srpske politike

Izgleda da smo nakon više od tri decenije medijske političke šizofrenije dovedeni u situaciju da moramo da se pozabavimo načinima rasuđivanja na fundamentaelnom nivou. Situacija je izmakla kontroli i vreme je za brigu. Kolektivno mentalno zdravlje je ugroženo. Binarnost je u najširem smislu situacija u kojoj imate samo dva moguća …