fbpx

Геронтолошки центар Ваљево – Да ли је неког срамота?

ДРУШТВО
1

Странка модерне Србије упутила је пет отворених питања локалној власти у вези завршетка Геронтолошког центра у Ваљеву. Истовремено Снежана Ђекић Спајић известила је новинаре да је један од апела јавности услишен, Јелена Калат директорка ЈКП Видрак иселила је ствари из стана социјалне градње.

Одборница у Скупштни града и члан Странке модерне Србије Снежана Ђекић Спајић подсетила је да је управо један од захтева на Јавној расправи о Стратегији социјалне заштите града Ваљева које је изнела био везан за Геронтолошки центар. Одговор који је добијен гласио је да ће Град учинити све да се убрза завршетак овог центра и да су разговори са Републиком у току.

„Ако се присетимо само хронологије догађаја у вези овог објекта видећемо море празних обећања, неких несувислих изјава појединих министара, пребацивања одговорности на друге и једну велику срамоту према донатору великог новца овом пројекту, јапанској Влади. Сама идеја о изградњи геронтолошког центра је рођена 2005 године, када је утврђено да 164 корисника из Колубарског региона су смештена у старачким домовима других региона. Центар за социјални рад је поднео пројекат амбасади Јапана и добио донацију њихове владе за изградњу зграде, дворишта и парка, амбуланте, простора за негу и исхрану. од 2,5 милиона евра. Меморандум је потписан 2008г. али је изградња почела скоро годину дана касније, иако је донација већ приспела. Преостала средства су требали обезбедити град и Република. Вредност је процењена на 373 милиона динара“, подсетила је Спајић.

У даљој хронологији она је навела да да је прва фаза била 2009 год. Већ онда су кренуле игре. Министарство за рад и соц. питања није платило Граду накнаду за грађевинско земљиште, а били су инвеститори пројекта. Град им ускраћује грађевинску дозволу без обзира што радови теку. Министарство је хтело да се ослободи плаћања.„У исто време наступају проблеми са извођачем радова. Због каменитог тла троши се више новца, неки радови више коштају него што су у пројекту наведени. Настају проблеми између Министарства и предузећа Ратко Митровић, које је иначе добило посао без поштовања процедуре у расписивања тендера. Већ 2010 је постало јасно да ће посао стати и то се дешава у јуну 2011 год. када су повучени кран и тешка механизација“, каже Спајић која је уједно новинарима доставила хронолошки поређане изјаве функционера које су давали управо везано за овај центар:

-Млађи Кркобабић, да би оправдао оца Јована Кркобабића , који је обећао 2012г. као потпредседник да ће бити обезбеђено 800 000дин. за опремање објекта, слика се испред напуштеног градилишта и каже да је овај објекат очигледни пример немоћи државе.

-2013 године на сајту Града се најављује наставак изградње Геронтолошког центра. Министарство ће дати 30 милиона. Радови почињу на пролеће. Ово обећање је дала Секретарка министарства Стана Божовић говорећи и да је социјална заштита једна од приоритетних области. Од тада су прошла многа пролећа. Тадашњи Градоначелник Станко Терзић изјављује да је ово инвестиција од изузетног значаја, не само због збрињавања старих лица, већ и због отварања нових радних места.

-2014г Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да ће дати све од себе да Геронтолошки центар буде завршен и да ће поставити питање зашто то до сада није учињено. Да је новац добијен од владе Јапана био довољан да се цео центар заврши . Тај исти човек је у 2017 години дао изјаву како је Геронтолошки центар предимензиониран ( 5500м2) и да је неко против кога се води судски спор сметња завршетку радова. Он не зна када ће објекат бити завршен и да није „ствар завршетка већ ствар сврхе, шта ми хоћемо са тим објектом“. Ове две изјаве као да су дала два различита човека.

-У исто време Градоначелник Гвозденовић даје изјаве које се не подударају са изјавама министра Вулина. За једног нема пара, за другог новац није проблем. Један каже да је предимензиониран, други каже да 600 корисника чека завршетак Геронтолошког центра.

-26.09.2017 год. у емисији РТВ Марш испред градске власти Радоица Ристић говори да је Градоначелник Гвозденовић имао разговор са Министром за рад и социјална питања Зораном Ђорђевићем и да је покренута иницијатива да се радови наставе, да је Министар препознао иницијативу као добру и дошао у Ваљево. Да је Градоначелник именовао два координатора у изградњи центра, да ће први корак бити вештачење целог објекта од судског вештака грађевинске струке, а након тога ће бити расписани тендери и радови настављени. Град и министарство су донели чврсте одлуке да ће центар бити завршен. Не дају рокове паушално, неће радити парцијално. Биће кључ у руке.

Због свега наведеног СМС је упутила и отворена питања:

  1. Да ли је до сада извршено вештачење и када мисле да распишу први тендер за наставак радова на Геронтолошком центру?
  2. Зашто није постављен чувар не би ли се зауставила даље девастирање зграде?
  3. Да ли су покушали аплицирати за нека средства код ресорног министарства у циљу наставка радова.
  4. Да ли је град могао ангажовати ЈКП за радове које може град да изфинансира, Видрак за уређење, одношење смећа кошење корова? Док не будемо имали новца да наставимо, бар да бринемо о ономе што је до сада изграђено.
  5. Пошто се као сметња наводе пријаве и судски процеси, да ли грађани Ваљева треба да знају због кога имају сад ругло у граду? Ако је у питању министар Љајић и његово кршење Закона о буџетском систему, где је као тадашњи министар рада и соц. политике прекршио Закон приликом јавних набавки , прекршио процедуру с образложењем „ да би се тиме померили рокови за отпочињање радова“ и у новембру 2008 г. склопио уговор са фирмом „ Ратко Митровић“- Дедиње где је унапред плаћено 2,7 милиона евра а радови су почели тек 6 месеци касније. Да ли је можда судски спор покренут против тог предузећа. Да ли ми морано чекати окончање било каквог спора или можемо кренути у наставак радова?
  6. Да ли власти, како градске тако и републичке осећају бар малу дозу срамоте према донаторима, јапанској влади?
  7. Не би требало да нас чуди ако не будемо прошли на конкурсима за неке пројекте. Оваквим односом према донацијама, мислим да ником неће пасти на памет да уложи у нас.“ Ако овај дом не буде ускоро завршен онда ће постати нови споменик глупости , којих у Србији има много. Лоша порука за донатора, али и за потенцијалне инвеститоре“ рече још млађани Кркобабић, и није погрешио у констатацији.
    Спајић је навела да ће уколико се ништа не буде предузео по овом питању врло брзо бити покренута петиција којом ће се тражити хитно привођење намени објекта, а преко својих посланика са проблемом ће бити упознат и републички парламент.

На истој конференцији одборница Спајић је обавестила јавност да је након управо информације коју је ова странка изнела везане за ставове социјалног становања и захтева који су упућивани директорка Видрака Јелена Калат иселила ствари из стана који јој је својевремено додељен као социјалној категорији.

Снежана Ђекић Спајић
Одборник града Ваљева
Члан Ширег Председништва Странке модерне Србије

Извор: ВаМедиа Инфо

Apsolutnu podršku zalaganju g-đe Đekić Spajić daje Udruženje krušikovih penzionera koje je samo pre 15 dana Okružnom odboru penzionera Kolubarskog upravnog okruga predalo svoju Inicijativu sa apelom da se završi gradnja tog objekta i privede nameni. Revolt većine udruženja penzionera zbog nemara svih nivoa vlasti prema toj investiciji je toliko snažan da je bilo i radikalnih predloga sa porukom “završiti ili srušiti”.
Poruka g-đi Đekić Spajić je: istrajte, penzioneri Vas podržavaju. Ako bude potrebno, i javnim protestima.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

64 − 63 =

ДРУШТВО
24 године после – још увек се шути и ћути

Последице рата на простору бивше СФРЈ и данас се осећају. Да би друштво кренуло напред мора доћи до истинског помирења. Истинско помирење мора почети престанком негирања злочина и величања злочинаца у националне хероје. Убијање деце, жена, стараца, цивила, етничко чишћење и протеривање није херојски, већ злочиначки подухват и као такав …

ГРАД БЕОГРАД
Потпишите петицију против изградње гондоле Калемегдан – Ушће!

Активисти Грађанског демократског форума, Странке модерне Србије и Толеранције Србије сакупљаће потписе Београђана за стављање ван снаге одлуке о изградњи жичаре/гондоле Калемегдан – Ушће. Уважавајући мишљења стручњака да се изградњом гондоле угрожава културно наслеђе непроцењиве вредности, нарушава визура и околина Београдске тврђаве и подрива могућност стављања Калемегдана на листу светске …

ДРУШТВО
Бинарни апсурд српске политике

Изгледа да смо након више од три деценије медијске политичке шизофреније доведени у ситуацију да морамо да се позабавимо начинима расуђивања на фундаментаелном нивоу. Ситуација је измакла контроли и време је за бригу. Колективно ментално здравље је угрожено. Бинарност је у најширем смислу ситуација у којој имате само два могућа …