Stranka moderne Srbije potpisnik je „Sporazuma sa narodom“

SAOPŠTENJE
1

Stranka moderne Srbije potpisala je danas u Beogradu „Sporazum sa narodom“, koji predstavlja svojevrsno pismo o namerama upućeno građanima koji već nekoliko nedelja protestuju u mnogim gradovima širom Srbije. Aktivni smo učesnici protesta i podržavamo ih od početka.

Odluku da Sporazum potpišemo doneli smo poštujući svoj program i politike na kojima istrajavamo, negujući novu političku kulturu jedinstva opozicije po pitanjima oko kojih je saglasnost moguća. Ohrabreni smo potpunom saglasnošću opozicije oko prve tri tačke Sporazuma koje se tiču medijskih sloboda, izbornih uslova i borbe za demokratizaciju Srbije. Potpisom se obavezujemo na otvaranje dokumenta za sugestije građana i dalje korekcije.

Sporazum predviđa zalaganje za negovanje evropskih vrednosti u Srbiji, čime se uvažava stav SMS – a da je dalji razvoj srpskog društva povezan sa istrajavanjem na procesima evropskih integracija, kroz čija pregovaračka poglavlja se uređuju sve sfere društva.

Ukoliko se uspostave prihvatljivi uslovi za izlazak na izbore, zalagaćemo se za onaj modalitet koji će obezbediti da svaki opozicioni glas dobije svoje predstavnike u institucijama, što nužno ne znači izlazak na izbore sa jedinstvenom izbornom listom.

Bojkot Narodne, Pokrajinske i lokalnih skupština vidimo kao jedan od vidova parlamentarne borbe. Bojkotovaćemo sve aktivnosti kojima se one dalje degradiraju. U njihovom radu učestvovaćemo samo ukoliko procenimo da je to u nesumnjivom interesu građana koje predstavljamo.

Sporazumom preuzimamo obavezu doslednog zalaganja za obelodanjivanje svih tajnih ugovora i sporazuma za koje postoji osnovana sumnja da štete nacionalnim interesima i resursima. To građanima duguju sve vlade koje su takve sporazume zaključivale.

Poštujemo stav da buduću Vladu čine odgovorna i stručna lica, a ne lideri opozicionih stranaka, pogotovo ne oni koji su već učestvovali u izvršnoj vlasti čije politike nisu donele dobre ishode. Nova politička kultura podrazumeva etiku u politici, a ne antipolitiku. Pozivamo odgovorne i stručne ljude da uzmu učešće u uređenju našeg društva.

Uložićemo dodatni napor da nam se pridruže i one organizacije koje ovaj Sporazum još nisu potpisale. Sa njima ćemo nastaviti dalje razgovore o razradi danas potpisanog dokumenta.

Foto: Dragoljub Zamurović

http://rs.n1info.com/Vesti/a459173/Biber-U-Srbiji-rastu-tenzije-i-strah-protesti-pocetak-oslobadjanja-ljudi.html

Veoma važan članak, posebno u delu koji se odnosi na Sporazum koji je opozicija potpisala. Opozicija bi u Sporazumu morala da bude mnogo jasnija u pogledu evrointegracija, jer drugačije neće dobiti podršku iz EU. Jedino mi nije jasno kako to da se uradi kada u SzS-u postoje stranke/pokreti koji su protiv evrointegracija, a oni imaju dosta pristalica. Čini mi se da se zbog toga malo dospelo u ćorsokak. Da bi rešenje možda bilo već sadašnji nagoveštaj dve kolone, gde bi jedna bila proevropska a druga sačinjenna od evroskeptičnih stranka/pokreta?

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + 3 =

SAOPŠTENJE
SMS predlaže opoziciji da zajednički kandiduje Poverenika za informacije od javnog značaja

Poslanička grupa Stranke moderne Srbije poziva poslaničke grupe Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke – Narodne stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine – Liberalno demokratske partije – SDA Sandžaka, Kluba samostlnih poslanika, i Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije, kao i opozicione nezavisne narodne poslanike da predlože zajedničkog kandidata za Poverenika za informacije …

GRAD BEOGRAD
Potpišite peticiju protiv izgradnje gondole Kalemegdan – Ušće!

Aktivisti Građanskog demokratskog foruma, Stranke moderne Srbije i Tolerancije Srbije sakupljaće potpise Beograđana za stavljanje van snage odluke o izgradnji žičare/gondole Kalemegdan – Ušće. Uvažavajući mišljenja stručnjaka da se izgradnjom gondole ugrožava kulturno nasleđe neprocenjive vrednosti, narušava vizura i okolina Beogradske tvrđave i podriva mogućnost stavljanja Kalemegdana na listu svetske …

SAOPŠTENJE
Crvena linija razdvajanja u srpskoj politici je odnos prema EU

Odnos prema Evropskoj uniji i evropskim integracijama danas jeste jedina prava crvena linija razdvajanja u srpskoj politici. Ne odnos prema protestima, bojkotu skupštine, pojedinih medija i “medija”. Ne ni bilo koja druga linija koju je neko samoproklamovao, samoproglasivši se za moralno superiornog da određuje ko je pravoveran, a ko je …