fbpx

Странка модерне Србије потписник је „Споразума са народом“

САОПШТЕЊЕ
1

Странка модерне Србије потписала је данас у Београду „Споразум са народом“, који представља својеврсно писмо о намерама упућено грађанима који већ неколико недеља протестују у многим градовима широм Србије. Активни смо учесници протеста и подржавамо их од почетка.

Одлуку да Споразум потпишемо донели смо поштујући свој програм и политике на којима истрајавамо, негујући нову политичку културу јединства опозиције по питањима око којих је сагласност могућа. Охрабрени смо потпуном сагласношћу опозиције око прве три тачке Споразума које се тичу медијских слобода, изборних услова и борбе за демократизацију Србије. Потписом се обавезујемо на отварање документа за сугестије грађана и даље корекције.

Споразум предвиђа залагање за неговање европских вредности у Србији, чиме се уважава став СМС – а да је даљи развој српског друштва повезан са истрајавањем на процесима европских интеграција, кроз чија преговарачка поглавља се уређују све сфере друштва.

Уколико се успоставе прихватљиви услови за излазак на изборе, залагаћемо се за онај модалитет који ће обезбедити да сваки опозициони глас добије своје представнике у институцијама, што нужно не значи излазак на изборе са јединственом изборном листом.

Бојкот Народне, Покрајинске и локалних скупштина видимо као један од видова парламентарне борбе. Бојкотоваћемо све активности којима се оне даље деградирају. У њиховом раду учествоваћемо само уколико проценимо да је то у несумњивом интересу грађана које представљамо.

Споразумом преузимамо обавезу доследног залагања за обелодањивање свих тајних уговора и споразума за које постоји основана сумња да штете националним интересима и ресурсима. То грађанима дугују све владе које су такве споразуме закључивале.

Поштујемо став да будућу Владу чине одговорна и стручна лица, а не лидери опозиционих странака, поготово не они који су већ учествовали у извршној власти чије политике нису донеле добре исходе. Нова политичка култура подразумева етику у политици, а не антиполитику. Позивамо одговорне и стручне људе да узму учешће у уређењу нашег друштва.

Уложићемо додатни напор да нам се придруже и оне организације које овај Споразум још нису потписале. Са њима ћемо наставити даље разговоре о разради данас потписаног документа.

Фото: Драгољуб Замуровић

http://rs.n1info.com/Vesti/a459173/Biber-U-Srbiji-rastu-tenzije-i-strah-protesti-pocetak-oslobadjanja-ljudi.html

Veoma važan članak, posebno u delu koji se odnosi na Sporazum koji je opozicija potpisala. Opozicija bi u Sporazumu morala da bude mnogo jasnija u pogledu evrointegracija, jer drugačije neće dobiti podršku iz EU. Jedino mi nije jasno kako to da se uradi kada u SzS-u postoje stranke/pokreti koji su protiv evrointegracija, a oni imaju dosta pristalica. Čini mi se da se zbog toga malo dospelo u ćorsokak. Da bi rešenje možda bilo već sadašnji nagoveštaj dve kolone, gde bi jedna bila proevropska a druga sačinjenna od evroskeptičnih stranka/pokreta?

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 2 = 3

САОПШТЕЊЕ
Субвенционисање такси картела – најгоре решење

Реакција народне посланице и копредседнице Странке модерне Србије, Татјане Мацуре на договор који је председник државе постигао са таксистима и који им је обећао субвенције и друге погодности како би вишедневна блокада грађана Београда престала. “Београд има 6.500 таксиста који су се незадовољни због појаве конкуренције организовали, затим више дана …

САОПШТЕЊЕ
Слобода за узбуњивача и држава да спречи формирање параполицијских организација

Фото: Pixabay Странка модерне Србије најоштрије осуђује селективни приступ правди, као и притиске које држава врши на грађане, узбуњиваче и опозиционаре који користе своје грађанско право да упозоре на злоупотребе које се врше на нивоу државе. Непријанто смо изненађени таблоидизацијом лика и дела глумца Бранислава Трифуновића против којег је опскурни …

САОПШТЕЊЕ
Дијалог нема алтернативу

Странка модерне Србије учествоваће у предизборном дијалогу који ће се 9. и 10. октобра уз посредовање представника Европског парламента одржати у Народној скупштини, доследно подржавајући сваку мисију добре воље која за циљ има побољшање демократије у Србији. Истовремено сматрамо недобронамерним ставове којима се ова мисија деградира називањем представника Европског парламента …