fbpx

“Бојкот” или бојкот

САОПШТЕЊЕ
1

Данима уназад води се оштра полемика, истини за вољу претежно на друштвеним мрежама, о томе да ли треба бојкотовати рад Парлемента и на који начин. Отварају се бројна питања међу којима су и та да ли је довољно неприсуствовати седницама или би опозициони народни посланици у Народној скупштини Републике Србије, Скупштини Војводине и одборници у градским и општинским скупштинама требало да врате мандате и одрекну се средстава из буџета.

Једно од занимљивих питања је и шта се променило у начину рада ових представничких тела од дана када су људи изабрани на функције до данас. Суштински, ништа. Опозиција је од првог дана лака мета владајућих коалиција, опозициони посланици често бивају кажњавани, гаси им се микрофон, а посланици владајуће коалиције узурпирају већину времена предвиђеног за расправу, што им, да ствар буде гора, омогућава пословник који је донет пре већинског састава оних који су данас на власти.

Неспорно, десила се једна значајна ствар, а то су протести широм Србије. Иако се и даље спекулише ко је стварни организатор протеста, односно ко плаћа целу логистику, требало би да сви верујемо у то да су организатори протеста студенти. Од протеста до протеста смењивали су се захтеви које демонстранти упућују, да би се на крају дошло до кључног захтева чијим би се испуњавањем реализовали и остали захтеви, а то је оставка председника државе. Kако је немогуће утврдити коју поруку шаљу сви грађани који долазе на протесте, група људи која говори на протестима преузела је одговорност да у име свих упућује захтеве, прилагођава их из суботе у суботу и чека њихову реализацију. На једном од протеста, говорници су упутили поруке и опозицији и сада се чека одговор.

Опозиционе снаге, факат, нису идеолошки исте, немају исте програме и визије и сасвим је нормално да међу њима постоје одређена неслагања. Kао једна од несугласица наметнула се тема о бојкоту институција, односно шта за кога значи бојкот и до ког циља нас он доводи.

Под претпоставком да би стварни бојкот довео до нових избора, поставља се питање чему избори који би такође били бојкотовани или чему бојкот који доводи до избора у нефер условима? Важније од тога је шта бојкот подразумева. Цела прича о бојкоту је недоречена и грађане на неки начин доводи у заблуду.

Треба бити искрен према грађанима и упознати их са следећим чињеницама:

  1. Не бити присустан на седницама на којима се доносе важни закони и на којима се расправља о важним питањима за нашу земљу, значи учинити услугу владајућој коалицији да, без другачијег мишљења и једноумљем, доноси све одлуке. Скупштинска већина није упитна, она је стабилна, а време које опозција има, иако често осакаћено, прилика је да се на јавном сервису, што је веома редак случај, чује и друга страна.
  2. Најавити бојкот и договорити се око бојкота у јануару, када сви знамо да редовна заседања почињу у марту, нема никакво утемељење, нити сврху. Скупштина од почетка децембра 2018. године није имала ниједну седницу, осим посебне на којој се обраћао председник Словеније, па нема неког епохалног смисла у томе што ћете рећи ми не идемо на седнице које се ионако не одржавају.
  3. Напустити Скупштину физички, а не вратити мандат, не може ни на који начин дестабилизовати рад Парламента, јер све док је неко део нечега, он даје том нечему легитимитет. Бојкот и солидарисање с грађанима у варијанти која не подразумева враћање мандата не представља ништа друго до не бити на свом радном месту и не радити оно за шта се сваког месеца добија плата. Не може се рећи да, ако се не напусти седница, нема солидарности, јер као што смо се до сада уверили, посланици не изостају ни са једног протеста.
  4. Уколико се парламентарни избори не распишу до 2020. године, да ли опозициони посланици треба да дозволе да се не чује њихов глас у пролећном и јесењем заседању у 2019. години? Да ли ће опозициони посланици дозволити да се усвоје уставни амандмани без њиховог присуства?
  5. На крају, како објаснити грађанима да су скупштине изгубиле сваки смисао и сврху, осим буџетског финасирања плата, путних трошкова и месечног прилива буџетског новца на страначке рачуне.

Стихијске одлуке, без озбиљног промишљања, јасне стратегије и унапред испланираних корака, имаће ефекат не већи од оног у децембру прошле године када је опозиција провела целу ноћ у Скупштини, ако се уопште неко сећа о чему се ради. Није довољно да се глас грађана чује само с камиона, већ би било добро организовати дебате и разговоре широм Србије и у дебатама добити информацију од грађана шта је њима заиста важно и у којој мери.

За нас је бојкот Парламента један од видова парламентарне борбе за који нас грађани плаћају и њега активно користимо, али не и једини могући. Бојкот је само једна од опција коју увелико примењујемо на свим заседањима током “браво” амандмана или у неким другим приликама.

Оно што нас забрињава је и то што се уз јавни позив на бојкот појединих опозиционих организација обавезно намеће да је то једини прави избор уз тапијско присвајање “опозиционарства”. Разумемо да неки због своје политичке каријере морају бити гласнији од других који су данас на страни опозиције, али нам се чини да је данас то апсолутно непотребно и да такав наратив ствара већу поделу и јаз у ионако тешко окупљеној опозицији, која има за циљ да уједињено делује у борби за фер изборе и медијске слободе.

Странка модерне Србије сматра да је бојкот Парламента, без враћених мандата, недовољно учинковит и да опозициони политичари који се одлуче на бојкот без враћања мандата могу испасти неодговорни и сами се наместити да буду предмет ругања од стране владајуће коалиције, посебно ако избори не буду расписани у наредних годину дана.

Политичко умеће подразумева разна довијања у промени одлуке, рецимо у случају да до избора не дође, али би то било недоследно и како тврде грађани који протестују, то би их разочарало и одвело у апстинецију.

Љупка Михајловска
народна посланица
чланица Ширег председништва Странке модерне Србије

Фото: РАС СРБИЈА

Zašto SMS ne organizuje debate i razgovore s tom temom na kojima bi građani imali prilike da iskažu ono što žele, ali i da prethodno bolje razumeju šta bojkot zapravo znači, jer pretpostavljam da će veoma mali broj ljudi pročitati ovaj tekst? Ja svakako nisam sada za bojkot, što ne znači da to u nekom budućem trenutku neće biti najbolje rešenje. Ja smatram da je Skupština za sada jedino mesto (osim nezavisnih medija – a njih je malo) gde može da se čuje glas opozicije i da se sazna za šta se ta opozicija zapravo zalaže.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

60 − 56 =

САОПШТЕЊЕ
Субвенционисање такси картела – најгоре решење

Реакција народне посланице и копредседнице Странке модерне Србије, Татјане Мацуре на договор који је председник државе постигао са таксистима и који им је обећао субвенције и друге погодности како би вишедневна блокада грађана Београда престала. “Београд има 6.500 таксиста који су се незадовољни због појаве конкуренције организовали, затим више дана …

САОПШТЕЊЕ
Слобода за узбуњивача и држава да спречи формирање параполицијских организација

Фото: Pixabay Странка модерне Србије најоштрије осуђује селективни приступ правди, као и притиске које држава врши на грађане, узбуњиваче и опозиционаре који користе своје грађанско право да упозоре на злоупотребе које се врше на нивоу државе. Непријанто смо изненађени таблоидизацијом лика и дела глумца Бранислава Трифуновића против којег је опскурни …

САОПШТЕЊЕ
Дијалог нема алтернативу

Странка модерне Србије учествоваће у предизборном дијалогу који ће се 9. и 10. октобра уз посредовање представника Европског парламента одржати у Народној скупштини, доследно подржавајући сваку мисију добре воље која за циљ има побољшање демократије у Србији. Истовремено сматрамо недобронамерним ставове којима се ова мисија деградира називањем представника Европског парламента …