Странка модерне Србије (СМС) подржава протесте против изградње мини хидроелектрана (МХЕ) у Србији

САОПШТЕЊЕ

Странка Модерне Србије (СМС), позива грађане Београда као и своје чланове и симпатизере да пруже подршку протесту „Еколошки протест против изградње деривационих мини хидроелектрана у Србији“ који ће се одржати 27. јануара, на Студентском тргу, у Београду са почетком у 13 часова.

Поред многих апела цивилних и професионалних друштава (1), протеста грађана (2), резолуција Европског Парлемента (3), као и захтева Енергетске Заједнице чији је члан и Србија (4), Влада Републике Србије наставља са штетном политиком подршке градњи малих хидроелектрана (МХЕ) у заштићеним природним подручјима које ће, ако се таква пракса настави, донети огромне профите појединцима (5) науштрб великих негативних последице по грађане Србије.

У складу са Националним акционим планом за производњу енергије из обновљивих извора у Србији је до сада изграђено око 90 малих хидроелектрана (МХЕ), док је планирана изградња додатних 850 МХЕ иако је Србија најсиромашнија земља Балкана када су у питању аутохтоне површинске воде. Додатно, детаљан мониторинг акватичних екосистема пре израде пројектне документације није обављен ни за једну МХЕ у Србији што доводи у питање законитост спровођених процедура издавања грађевинских дозвола.

На до сада изграђеним МХЕ у Србији, уочена је деградација екосистема, смањење биодиверзитета, фрагментација станишта риба као и појачана ерозија земљишта. Управо због малог енергетског доприноса а фаталних еколошких последица, многе државе као што су САД, Француска, Немачка, Шпанија су уклониле или раде на уклањању многобројних постојећих МХЕ на својим територијама.
Иако је Енергетска заједница обавезала Србију да до 2020. повећа производњу енергије из обновљивих извора на 27%, уколико би се свих планираних 850 МХЕ изградиле било би обезбеђено свега 2 до 3,5% потреба у енергетском билансу Србије. Само поређења ради, губици ЕПС-а (Електропривреда Србије) приликом преноса електричне енергије од произвођача до корисника износе око 17% а уколико би се смањили за свега 2% била би сачувана количина енергије која елимише потребу за деривационим МХЕ. 

Као пример не само небриге него и спутавања републичких власти према иновативностима својих грађана и експерата, индикативан је случај града Врбаса (6). Након одлуке о стратегији енергетске ефикасности и оснивања канцеларија за енергетски менаџмент (КЕМ) у јулу 2011-е године, уведен је стандард ISO 50001 за управљање енергијом. Тај стандард “покрива” област комуналног енергетског менаџмента чиме је Врбас постао једна од ретких општина у Европи, а прва и једина општина у Србији са тим стандардом. Као резултат, у односу на базну 2009. годину уштеда енергије у сектору јавних зграда била је чак 17 одсто. Охрабрени таквим успехом и потенцијалном могућношћу да се нешто слично уради у великим градовима Србије попут Београда и Новог Сада, контактиран је Покрајински секретаријат за енергетику али је све остало само на апелима јер се нико из надлежног Министарства није јављао.  

Србија би такође требало да крене у контролисану али одлучну акцију уклањања постојећих као и спречавање изградње нових МХЕ а све у циљу очувања постојеће јединствености природног амбијента. Пример Старе планине је индикативан по томе што би се таквом акцијом надлежног министарства дала препоставка за реализацију активности на поновном оживљавању села Старе планине кроз етно и еко туризам, обнову сточарства и производњу млечних производа, органску повртарску производњу и високофинализовану прераду шумских плодова.

Да закључимо, још једном позивамо све чланове и симпатизере, као и грађане да се придруже протесту у недељу, 27. јануара на Студентском тргу, у Београду са почетком у 13 часова.

Миодраг Капор, Ј.Д.
Докторант Ратгерс универзитета
Њу Џерзи, САД
Странка модерне Србије – Београд

Извори информација:

(1) Ratko Ristić, et. al. “Male hidroelektrane derivacionog tipa: beznačajna energetska korist i nemerljiva ekološka šteta,” DRVOtehnika, no. 61, Jan. 2019, http://drvotehnika.info/media/docs/61.pdf.

(2) “Gradjani protiv izgradnje malih hidrocentrala na Staroj planini,” Beta, Euractiv, Nov. 23, 2018, http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/13276-graani-protiv-izgradnje-malih-hidrocentrala-na-staroj-planini.html?

Slavica Suparusic, “Me­sta­ni Stare pla­nine uje­dinjeno pro­tiv mini-elektra­na,” Politika, Mar. 17, 2018, http://www.politika.rs/sr/clanak/400263/Me-sta-ni-Stare-pla-nine-uje-dinjeno-pro-tiv-mini-elektra-na.

(3) Еuropean Parliament (2018). European Parliament resolution of 29 November 2018 on the 2018 Commission Report on Serbia. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P8-TA-2018-0478&language=EN&ring=A8-2018-0331.

(4) “Statement of the Energy Community Secretariat on small hydropower development,” Energy Community, Nov. 13, 2018, https://www.energy-community.org/news/Energy-Community-News/2018/011/13.html.

(5) Vladimir Kostic, Dina djordjevic, “Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke,” CINS, July 18, 2018, https://www.cins.rs/srpski/news/article/od-nigerijske-seme-do-tajne-milionske-eps-nabavke.

Dina Djordjevic, “MHE: Ponovo najviše novca za EPS i firme povezane sa Nikolom Petrovićem,” CINS, Apr. 19, 2018, https://www.cins.rs/srpski/news/article/mhe-ponovo-najvise-novca-za-eps-i-firme-povezane-sa-nikolom-petrovicem.

(6) Radmilo Markovic, “Vrbas – primer za celu Srbiju,” Vreme no.1345, Oct. 13, 2016, http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1434930.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 5 = 4

САОПШТЕЊЕ
Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва. Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације …

САОПШТЕЊЕ
1
СМС подржава кандидата невладиног сектора за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Странка модерне Србије подржава кандидатуру Невене Ружић за Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности коју је за ову функцију заједнички предложило преко 60 организација цивилног друштва, медија и представника стручне и научне заједнице. Кандидаткиња испуњава све критеријуме, а нарочито услове у погледу образовања, радног искуства …

САОПШТЕЊЕ
На седници Народне скупштине Мацура затражила оставку министра Шарчевића

Председница посланичке групе Странке модерне Србије, Татјана Мацура поставила је данас на седници Народне скупштине посланичко питање министру Младену Шарчевићу када мисли да поднесе оставку због сканадла насталог приликом „цурења“ информација у вези са тестом из математике који је јутрос требао бити одржан у основним школама широм Србије, а који …