Otvoreno pismo organizatorima protesta: Dovoljan je jedan zahtev

POLITIČKI STAV
5

Stranka moderne Srbije podržava proteste koji se održavaju svake subote u Beogradu i drugim gradovima po Srbiji i predlaže organizatorima protesta da nedvosmisleno postave onaj politički zahtev koji nas sve okuplja: ostavka predsednika države i vanredni predsednički izbori, kako bi se proverila podrška njegovoj politici protivustavnog upravljanja svim institucijama u zemlji i kako bi se sa izgradnjom institucija krenulo najpre od institucije predsednika.

Protesti jesu politički i toga niko ko se časno bavi politikom ne treba da se stidi. Građani protestuju protiv loših politika i njihovih aktera, zbog kojih teško žive i poručuju da ne protestuju za male stvari, nejasne zahteve i tuđe potrebe. Građanski politički aktivizam je dobar za Srbiju.

Predsednik države svakodnevno krši Ustav: vodi tajne pregovore, unapred usvaja zakone, crta koridore, otvara fabrike i istovremeno vodi političku stranku. Sve dok je država protivustavno podređena predsedniku i uskom krugu bliskih saradnika, ciljevi kao što su sloboda medija, demokratski dijalog o političkim razlikama, fer izbori, nezavisno pravosuđe, vladavina prava, regionalno pomirenje i stabilnost, brže pristupanje Evropskoj uniji, privredni rast, bolji životni standard i sveukupna modernizacija Srbije, pa čak i pružni prelazi, biće kompromitovani i neostvarivi.

Od međunarodne zajednice očekujemo da doprinese kontroli izbornog procesa i da najavi nepriznavanje izbora ukoliko se u izbornom procesu pojave makar i minimalne neregularnosti, jer su fer izbori jedini ispravan način merenja bilo čijeg političkog legitimiteta.

Ukoliko su organizatori, a pre svega građani sa ovim zahtevom saglasni i spremni na masovno okupljanje i istrajnost, onda opoziciji ne preostaje ništa drugo nego da čuje svoje građane i pristupi dogovoru o zajedničkom izbornom nastupu.

Ne vidim čemu vodi isticanje zahteva koji neće biti ispunjen. Vučić neće nikada podneti ostavku i njegova upornost, odnosno neispunjenje zahteva će s vremenom neminovno voditi razvodnjavanju protesta. Mislim da su fer izbori, odnosni fer izborni uslovi – pod tim podrazumevam uredne biračke spiskove, kazne za ucenjivanje, praćenje i sakupljanje podataka glasača, slobodne medije – zahtev koji bi dobio podršku i spolja, a nema izgovora zbog kojih ne bi morao da bude ispunjen. Verujem da bi se to upornim protestima moglo izdejstvovati. A kada se to dobije, onda je njihovoj vladavini kraj. Možda moja procena nije dobra, ali volela bih da čujem šta je plan ako se istakne ovaj zahtev koji ste predložili, a Vučić se o sve to naprosto ogluši. Kakav je onda plan? Bojim se da bismo s ovim zahtevom zakoračili na suviše klizav teren.

Dovoljan je jedan kandidat koga nema…

Dovoljna je zaokružena, osmišljena ideja koje nema…a ne samo cilj da On ode ili da se smeni.

Pod ovakvim okolnostima, nema smisla učestvovati u izbornoj farsi.

Možda je rešenje u decentralizaciji društvene moći počevši od poreske, finansijske i budžetske decentralizacije.

Sve što može a većina institucija može biti prebačena na lokalni nivo.

Lokal odlučuje kad će na izbore i koga će poslati u republičku skupštinu.

“fer izbori, odnosni fer izborni uslovi – pod tim podrazumevam uredne biračke spiskove, kazne za ucenjivanje, praćenje i sakupljanje podataka glasača, slobodne medije” – Da li mislite da je ovo realno moguće sa aktuelnim predsednikom? Da li mislite da bi to bilo realno moguće nakon što bi ga protesti naterali na ostavku? Ne mislim na proteste kakvi su sada, već na masovnije i učestalije proteste, na sveopšte proteste, fokusirane samo na ovaj zahtev. Ovakav zahtev podiže uloge i eskalira celu stvar, ali taj zahtev je preduslov ispunjenju svih drugih zahteva.

@Vladimir
Mislim da ste u pravu. Sad sam sklonija da verujem da je zahtev za ostavkom jedini pravi zahtev. U početku sam se zabrinula da je preambiciozan, ali sada mislim da je to odličan vid pritiska.

5 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

23 − = 18

POLITIČKI STAV
Traktat o budućnosti Srbije

Da vodeći srpski državni i politički žreci stvarno žele da građanima predstave svoje uverljive vizije “Budućnosti Srbije”, oni bi prethodno morali da utvrde neporecive razvojne repere i da se lično suoče sa stvarnim životima građana, njihovim životnim standardom i da kao obične neprepoznatljive ličnosti, bez prisustva kamera, čuju njihove nenašminkane …

POLITIČKI STAV
1
Da li je bojkot neizbežan

Izvor: NEDELJNIK VREME br.1463 Ideja o bojkotu bilo kojih narednih izbora potekla je iz Saveza za Srbiju nakon lokalnih izbora u Lučanima i od tada je tema raznih špekulacija. Sagovornici “Vremena”, kako iz saveza, tako i iz drugih opozicionih stranaka koje su saglasne da izborni uslovi u Srbiji nisu pošteni, …

POLITIČKI STAV
Poljoprivreda – najveća rana društva

Statistika je neumoljiva. Danas se u Srbiji samo 60% poljoprivrednog zemljišta koristi se za intezivnu poljoprivrednu proizvodnju. Sadašnja poljoprivredna gazdinstva svedena su na okućnice i na porodičnu ekonomiju. Dalja neumoljivost statistike ukazuje na to da danas prosečno poljoprivredno gazdinstvo čini 1,2 člana. Stanje srpske poljoprivrede na kraju 2018. je, blago …