fbpx

Отворено писмо организаторима протеста: Довољан је један захтев

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
5

Странка модерне Србије подржава протесте који се одржавају сваке суботе у Београду и другим градовима по Србији и предлаже организаторима протеста да недвосмислено поставе онај политички захтев који нас све окупља: оставка председника државе и ванредни председнички избори, како би се проверила подршка његовој политици противуставног управљања свим институцијама у земљи и како би се са изградњом институција кренуло најпре од институције председника.

Протести јесу политички и тога нико ко се часно бави политиком не треба да се стиди. Грађани протестују против лоших политика и њихових актера, због којих тешко живе и поручују да не протестују за мале ствари, нејасне захтеве и туђе потребе. Грађански политички активизам је добар за Србију.

Председник државе свакодневно крши Устав: води тајне преговоре, унапред усваја законе, црта коридоре, отвара фабрике и истовремено води политичку странку. Све док је држава противуставно подређена председнику и уском кругу блиских сарадника, циљеви као што су слобода медија, демократски дијалог о политичким разликама, фер избори, независно правосуђе, владавина права, регионално помирење и стабилност, брже приступање Европској унији, привредни раст, бољи животни стандард и свеукупна модернизација Србије, па чак и пружни прелази, биће компромитовани и неоствариви.

Од међународне заједнице очекујемо да допринесе контроли изборног процеса и да најави непризнавање избора уколико се у изборном процесу појаве макар и минималне нерегуларности, јер су фер избори једини исправан начин мерења било чијег политичког легитимитета.

Уколико су организатори, а пре свега грађани са овим захтевом сагласни и спремни на масовно окупљање и истрајност, онда опозицији не преостаје ништа друго него да чује своје грађане и приступи договору о заједничком изборном наступу.

Ne vidim čemu vodi isticanje zahteva koji neće biti ispunjen. Vučić neće nikada podneti ostavku i njegova upornost, odnosno neispunjenje zahteva će s vremenom neminovno voditi razvodnjavanju protesta. Mislim da su fer izbori, odnosni fer izborni uslovi – pod tim podrazumevam uredne biračke spiskove, kazne za ucenjivanje, praćenje i sakupljanje podataka glasača, slobodne medije – zahtev koji bi dobio podršku i spolja, a nema izgovora zbog kojih ne bi morao da bude ispunjen. Verujem da bi se to upornim protestima moglo izdejstvovati. A kada se to dobije, onda je njihovoj vladavini kraj. Možda moja procena nije dobra, ali volela bih da čujem šta je plan ako se istakne ovaj zahtev koji ste predložili, a Vučić se o sve to naprosto ogluši. Kakav je onda plan? Bojim se da bismo s ovim zahtevom zakoračili na suviše klizav teren.

Dovoljan je jedan kandidat koga nema…

Dovoljna je zaokružena, osmišljena ideja koje nema…a ne samo cilj da On ode ili da se smeni.

Pod ovakvim okolnostima, nema smisla učestvovati u izbornoj farsi.

Možda je rešenje u decentralizaciji društvene moći počevši od poreske, finansijske i budžetske decentralizacije.

Sve što može a većina institucija može biti prebačena na lokalni nivo.

Lokal odlučuje kad će na izbore i koga će poslati u republičku skupštinu.

“fer izbori, odnosni fer izborni uslovi – pod tim podrazumevam uredne biračke spiskove, kazne za ucenjivanje, praćenje i sakupljanje podataka glasača, slobodne medije” – Da li mislite da je ovo realno moguće sa aktuelnim predsednikom? Da li mislite da bi to bilo realno moguće nakon što bi ga protesti naterali na ostavku? Ne mislim na proteste kakvi su sada, već na masovnije i učestalije proteste, na sveopšte proteste, fokusirane samo na ovaj zahtev. Ovakav zahtev podiže uloge i eskalira celu stvar, ali taj zahtev je preduslov ispunjenju svih drugih zahteva.

@Vladimir
Mislim da ste u pravu. Sad sam sklonija da verujem da je zahtev za ostavkom jedini pravi zahtev. U početku sam se zabrinula da je preambiciozan, ali sada mislim da je to odličan vid pritiska.

5 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 2 = 6

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Трактат о будућности Србије

Да водећи српски државни и политички жреци стварно желе да грађанима представе своје уверљиве визије “Будућности Србије”, они би претходно морали да утврде непорециве развојне репере и да се лично суоче са стварним животима грађана, њиховим животним стандардом и да као обичне непрепознатљиве личности, без присуства камера, чују њихове ненашминкане …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
1
Да ли је бојкот неизбежан

Извор: НЕДЕЉНИК ВРЕМЕ бр.1463 Идеја о бојкоту било којих наредних избора потекла је из Савеза за Србију након локалних избора у Лучанима и од тада је тема разних шпекулација. Саговорници “Времена”, како из савеза, тако и из других опозиционих странака које су сагласне да изборни услови у Србији нису поштени, …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Пољопривреда – највећа рана друштва

Статистика је неумољива. Данас се у Србији само 60% пољопривредног земљишта користи се за интезивну пољопривредну производњу. Садашња пољопривредна газдинства сведена су на окућнице и на породичну економију. Даља неумољивост статистике указује на то да данас просечно пољопривредно газдинство чини 1,2 члана. Стање српске пољопривреде на крају 2018. је, благо …