fbpx

Отворено писмо организаторима протеста: Довољан је један захтев

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
5

Странка модерне Србије подржава протесте који се одржавају сваке суботе у Београду и другим градовима по Србији и предлаже организаторима протеста да недвосмислено поставе онај политички захтев који нас све окупља: оставка председника државе и ванредни председнички избори, како би се проверила подршка његовој политици противуставног управљања свим институцијама у земљи и како би се са изградњом институција кренуло најпре од институције председника.

Протести јесу политички и тога нико ко се часно бави политиком не треба да се стиди. Грађани протестују против лоших политика и њихових актера, због којих тешко живе и поручују да не протестују за мале ствари, нејасне захтеве и туђе потребе. Грађански политички активизам је добар за Србију.

Председник државе свакодневно крши Устав: води тајне преговоре, унапред усваја законе, црта коридоре, отвара фабрике и истовремено води политичку странку. Све док је држава противуставно подређена председнику и уском кругу блиских сарадника, циљеви као што су слобода медија, демократски дијалог о политичким разликама, фер избори, независно правосуђе, владавина права, регионално помирење и стабилност, брже приступање Европској унији, привредни раст, бољи животни стандард и свеукупна модернизација Србије, па чак и пружни прелази, биће компромитовани и неоствариви.

Од међународне заједнице очекујемо да допринесе контроли изборног процеса и да најави непризнавање избора уколико се у изборном процесу појаве макар и минималне нерегуларности, јер су фер избори једини исправан начин мерења било чијег политичког легитимитета.

Уколико су организатори, а пре свега грађани са овим захтевом сагласни и спремни на масовно окупљање и истрајност, онда опозицији не преостаје ништа друго него да чује своје грађане и приступи договору о заједничком изборном наступу.

Ne vidim čemu vodi isticanje zahteva koji neće biti ispunjen. Vučić neće nikada podneti ostavku i njegova upornost, odnosno neispunjenje zahteva će s vremenom neminovno voditi razvodnjavanju protesta. Mislim da su fer izbori, odnosni fer izborni uslovi – pod tim podrazumevam uredne biračke spiskove, kazne za ucenjivanje, praćenje i sakupljanje podataka glasača, slobodne medije – zahtev koji bi dobio podršku i spolja, a nema izgovora zbog kojih ne bi morao da bude ispunjen. Verujem da bi se to upornim protestima moglo izdejstvovati. A kada se to dobije, onda je njihovoj vladavini kraj. Možda moja procena nije dobra, ali volela bih da čujem šta je plan ako se istakne ovaj zahtev koji ste predložili, a Vučić se o sve to naprosto ogluši. Kakav je onda plan? Bojim se da bismo s ovim zahtevom zakoračili na suviše klizav teren.

Dovoljan je jedan kandidat koga nema…

Dovoljna je zaokružena, osmišljena ideja koje nema…a ne samo cilj da On ode ili da se smeni.

Pod ovakvim okolnostima, nema smisla učestvovati u izbornoj farsi.

Možda je rešenje u decentralizaciji društvene moći počevši od poreske, finansijske i budžetske decentralizacije.

Sve što može a većina institucija može biti prebačena na lokalni nivo.

Lokal odlučuje kad će na izbore i koga će poslati u republičku skupštinu.

“fer izbori, odnosni fer izborni uslovi – pod tim podrazumevam uredne biračke spiskove, kazne za ucenjivanje, praćenje i sakupljanje podataka glasača, slobodne medije” – Da li mislite da je ovo realno moguće sa aktuelnim predsednikom? Da li mislite da bi to bilo realno moguće nakon što bi ga protesti naterali na ostavku? Ne mislim na proteste kakvi su sada, već na masovnije i učestalije proteste, na sveopšte proteste, fokusirane samo na ovaj zahtev. Ovakav zahtev podiže uloge i eskalira celu stvar, ali taj zahtev je preduslov ispunjenju svih drugih zahteva.

@Vladimir
Mislim da ste u pravu. Sad sam sklonija da verujem da je zahtev za ostavkom jedini pravi zahtev. U početku sam se zabrinula da je preambiciozan, ali sada mislim da je to odličan vid pritiska.

5 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

+ 20 = 26

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Стевановић о потписаном уговору са ЕИБ

Александар Стевановић, копредседник и народни посланик Странке модерне Србије поводом потписивања уговора са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) за изградњу деонице Ниш-Мердаре (ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина) изјавио је: “Јако је тужно гледати како се ауто-пут ка Косову и Албанији представља код дела наше политике. Добили смо јуче 40 милиона, што је 5% вредности …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Дијалог

Артикулисан говор је једна од темељних разлика људи и осталих живих бића. Свест да људи своје разлике треба да решавају разговором, а не мотком разликује цивилизована и она друга друштва. Способност да се разговором дође до јасне опште сагласности око тога како каналишемо несагласје је темељ демократије и конституционализма, изнад …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Политика је јасан став о привреди

(1) Српска држава на свим нивоима не треба да троши више од 35% БДП (2) Ово под 1 је битно јер је боље мање од много (сиромашни постају средња класа), него много од мало (сиромашни углавном остају сиромашни). (3) Услов за раст је експанзија извоза и то извоза који има …