fbpx

Predsednik države u porođajnoj sali

DRUŠTVO

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika je iza nas, a uz te praznike nekako po pravilu ide i darivanje. Daruju roditelji decu, vešto ih uveravajući da Deda Mraz ipak postoji i da je stigao i njih da obiđe u novogodišnjij noći, da je preskočio terasu na petom spratu, parkirao irvasa ispred zgrade ili se uvukao kroz dimnjak. Daruju i deca roditelje tako što svojim rukicama pripremaju neke male radosti – čestitke, nanizane perle, ono što su od roditelja čuli da im je potrebno, pa se posebno potrude da ukrase, da stave dovoljno srca i nasmejanih likova, da svu svoju ljubav prenesu na te sitnice koje život znače. Darivanje je lepo. Jednako se lepo oseća i onaj ko dar priprema, kao i onaj ko dar prima. Lepo je, znak pažnje, ljubavi, poštovanja.

Ove godine darivao je predsednik Srbije lično malo posle ponoći jednu porodilju koju je posetio ni manje ni više nego u porođajnoj sali, takozvanom boksu, sa celokupnom svitom svojih savetnika, novinara i kamermana. Time je od svojih prethodnika sa raznih nivoa vlasti otišao korak napred, u skladu sa naprednom politikom koju promoviše na ovaj način, jer su njegovi prethodnici stigli tek do soba u kojima su jedna na drugoj smeštene porodilje i njihove bebe. I dok su budući očevi cupkali u neizvesnosti u hodnicima porodilišta, ostaće nepoznanica kako je bez neophodnih briseva i analiza ova svita stigla do porođanih bokseva i otvoreno pitanje za neku drugu priliku.

Beograd je ove godine posebno darežljiv. Prvorođenog dečaka darovali su stanovnici Beograda izdvajanjem iz budžeta sa 300.000 dinara. Mašala! Uvećano je stanovništvo Beograda i za još dve devojčice kojima je prvobitno bila namenjena ova suma, ali tako da je podele na po 150.000 dinara. Pobunio se svet, ponajviše na društvenim mrežama i sa pravom upita – zar jedan dečak vredi kao dve devojčice? Nepravda! Čuše gradski oci ovu internet pobunu i jednim brzim ukazom ispraviše nastalu nepravdu, izviniše se i dodeliše dvema bebama devojčicama još po 150.000 dinara. Eto, sad je sve, čini se, u redu i prve tri rođene bebe, jedan dečak i dve devojčice, dobiše podjednako – po 300.000 dinara kao nagradu Grada Beograda što su baš oni rođeni prvi ovog 01. januara, prvog dana tekuće godine, ističući ovo kao nekakvu posebnost u odnosu na drugu decu.

U isto vreme u Leskovcu, gradu nešto južnijem od Beograda, rodilo se bebče i ono je za tu posebnost što je rođeno kao prvo 01. januara tekuće godine dobilo iz budžeta Grada 20.000 dinara, iliti 15 puta manje od prvorođenih u Beogradu, a u okviru granica iste države. Internet zajednici nije bio u fokusu interesovanja ovaj svojevrsni kurs po kojem jedna beba u Beogradu vredi kao 15 beba u Leskovcu, tako da ova nepravda ne beše ispravljena. “Što južnije to tužnije” biće da nije samo izreka, već jedna realnost na koju su se navikli ne samo predstavnici vlasti, već i građani.

U međuvremenu, u granicama iste države žive i porodilje koje svoju decu nisu donele na svet kao prvu decu 01. januara tekuće godine, već tamo nekog glupog marta, juna, oktobra, 31. decembra ili još gore 02. janura, a čija deca sudeći po ponašanju onih koji imaju vlast i moć u rukama nisu ni posebna, a ni bitna. To su deca čije majke u porođajnom boksu nije posetio, niti će ih ikad posetiti predsednik države lično, neki gradonačelnik, predsednik opštine, u najgorem slučaju većnik, čak će ih i lekari obilaziti ređe u odnosu na one koje su se porodile skoro pa pred kamerama tog 01. janura malo posle ponoći.

Većina od tih, kažimo to otvoreno – nebitnih žena i njihove nebitne dece moraće da se zadovolji finansijskom podrškom države onako kako zakon i propisi nalažu tokom cele godine i primaće mesečno 1.000, 2.000, 3.000 dinara i to bruto. One koje su rodile dete sa invaliditetom moraće da se odluče između nadoknade za tuđu negu i pomoć i nadokande na koju imaju pravo po osnovu zarade. Vlasnice firmi moraće da biraju između zatvaranja firme i imenovanja poslovođe i tako dalje, i tako dalje.

Sećate li se onih dana kada su predstavnici Vlade Republike Srbije i predsednik države promovisali izmene tek usvojenog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom? Naslovi u novinama, najave na televizijama, nikad viđene pronatalitetne mere promovisane nedeljama, svakodnevno.

Predsednik države je čak u jednoj od mnogobrojnih izjava u vreme ovih promocija zaključio i sledeće – ako majka za treće dete dobije 12.000 dinara, a za četvrto 18.000 dinara mesečno, ona za 10 godina može da kupi stan. Predstavnici Vlade su kao papagaji ponavljali da su eto konačno prepoznate sve one buduće mame koje imaju prilično nesigurna zaposlenja i kako će ovim ukazom one steći potrebnu sigurnost dok su odsutne sa nesigurnog posla radi nege detata.

Hvalili su i postignuće iz prethodne verzije zakona da se nadoknade isplaćuju direktno na račun porodilje, a ne preko poslodavca koji je sa isplatama kasnio, krijući od očiju javnosti važnu činjenicu da su zakasnele isplate poslodavaca bile uslovljene zakasnelim uplatama države. Danas su sa ovim izgleda još uvek nerešenim problemom, poznatim kao “kasni mi…uplata”, direktno suočene sve one porodilje kojima država nije isplatila plate uoči novogodišnjeg i božićnog slavlja pod izgovorom da država nema para.

Novopečene porodilje koje su kažnjene novom verzijom zakona i one porodilje za čije plate nije bilo para praznike su dočekale skromno i u novu godinu su ušle ljute. Na svim vestima, u svim novinama i na svim televizijskim kanalima prvih dana nove godine mogao se videti brižan i nasmejan državni vrh kako po ko zna koji put zloupotrebljava tek porođene žene i tek rođene bebe prvog dana nove godine, dok sve to gledaju ljute trudnice i porodilje širom Srbije suočene sa lošim efektima primene katastrofalnih zakona i sopstvenom golom egzistencijom.

Odgovorna država ne glumi blagostanje u porođajnim salama ili po bolničkim sobama u porodilištu, odgovorna država ne pravi razliku između dece koja su rođena prva 01. januara i dece rođene bilo kad u toku kalendarske godine, odgovorna država ne pravi razliku između onih koji su rođeni u Beogradu i Leskovcu, odgovorna država ne pravi razliku između dečaka i devojčica, odgovorna država ne blagosilja pojedince već vodi računa o svakome ko živi u okvirima državne granice. Odgovorna država zakone donosi u interesu svih građana, tako da važe jednaka prava, ali i obaveze za sve.

Na kraju ove kratke analize događaja u prvim danima godine pitam se da li je prvojanuarsko darivanje beba i porodilja pod budnim okom kamera donelo nešto dobro onima koji bi da povećaju broj članova porodice ili pak samo političarima koji na ovaj način stiču marketinške poene, ulepšavajući sliku surove realnosti i stvarajući privid blagostanja u državi? Predsednik je nakon obilaska prvorođenje devojčice u prvim satima 01. januara u holu porodilišta zaključio da njeno rođenje donosi mir, sigurnost i stabilnost za celu zemlju. Ja mislim da mir, sigurnost i stabilnost države nose političari vršeći vlast u interesu građana, a ne tek rođena beba i babska predviđanja. Parafrazirajući jedno nedavno nespretno izvedeno izveštavanje mlade novinarke sa TV Studio B, završiću ovaj tekst sledećim komentarom – pronatalitetnu politiku Vlade Republike Srbije smatram jako, jako, jako licemernom.

Tatjana Macura
narodna poslanica
članica Predsedništva Stranke moderne Srbije

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

− 1 = 1

DRUŠTVO
24 godine posle – još uvek se šuti i ćuti

Posledice rata na prostoru bivše SFRJ i danas se osećaju. Da bi društvo krenulo napred mora doći do istinskog pomirenja. Istinsko pomirenje mora početi prestankom negiranja zločina i veličanja zločinaca u nacionalne heroje. Ubijanje dece, žena, staraca, civila, etničko čišćenje i proterivanje nije herojski, već zločinački poduhvat i kao takav …

GRAD BEOGRAD
Potpišite peticiju protiv izgradnje gondole Kalemegdan – Ušće!

Aktivisti Građanskog demokratskog foruma, Stranke moderne Srbije i Tolerancije Srbije sakupljaće potpise Beograđana za stavljanje van snage odluke o izgradnji žičare/gondole Kalemegdan – Ušće. Uvažavajući mišljenja stručnjaka da se izgradnjom gondole ugrožava kulturno nasleđe neprocenjive vrednosti, narušava vizura i okolina Beogradske tvrđave i podriva mogućnost stavljanja Kalemegdana na listu svetske …

DRUŠTVO
Binarni apsurd srpske politike

Izgleda da smo nakon više od tri decenije medijske političke šizofrenije dovedeni u situaciju da moramo da se pozabavimo načinima rasuđivanja na fundamentaelnom nivou. Situacija je izmakla kontroli i vreme je za brigu. Kolektivno mentalno zdravlje je ugroženo. Binarnost je u najširem smislu situacija u kojoj imate samo dva moguća …