fbpx

Председник државе у порођајној сали

ДРУШТВО

Време новогодишњих и божићних празника је иза нас, а уз те празнике некако по правилу иде и даривање. Дарују родитељи децу, вешто их уверавајући да Деда Мраз ипак постоји и да је стигао и њих да обиђе у новогодишњиј ноћи, да је прескочио терасу на петом спрату, паркирао ирваса испред зграде или се увукао кроз димњак. Дарују и деца родитеље тако што својим рукицама припремају неке мале радости – честитке, нанизане перле, оно што су од родитеља чули да им је потребно, па се посебно потруде да украсе, да ставе довољно срца и насмејаних ликова, да сву своју љубав пренесу на те ситнице које живот значе. Даривање је лепо. Једнако се лепо осећа и онај ко дар припрема, као и онај ко дар прима. Лепо је, знак пажње, љубави, поштовања.

Ове године даривао је председник Србије лично мало после поноћи једну породиљу коју је посетио ни мање ни више него у порођајној сали, такозваном боксу, са целокупном свитом својих саветника, новинара и камермана. Тиме је од својих претходника са разних нивоа власти отишао корак напред, у складу са напредном политиком коју промовише на овај начин, јер су његови претходници стигли тек до соба у којима су једна на другој смештене породиље и њихове бебе. И док су будући очеви цупкали у неизвесности у ходницима породилишта, остаће непознаница како је без неопходних брисева и анализа ова свита стигла до порођаних боксева и отворено питање за неку другу прилику.

Београд је ове године посебно дарежљив. Прворођеног дечака даровали су становници Београда издвајањем из буџета са 300.000 динара. Машала! Увећано је становништво Београда и за још две девојчице којима је првобитно била намењена ова сума, али тако да је поделе на по 150.000 динара. Побунио се свет, понајвише на друштвеним мрежама и са правом упита – зар један дечак вреди као две девојчице? Неправда! Чуше градски оци ову интернет побуну и једним брзим указом исправише насталу неправду, извинише се и доделише двема бебама девојчицама још по 150.000 динара. Ето, сад је све, чини се, у реду и прве три рођене бебе, један дечак и две девојчице, добише подједнако – по 300.000 динара као награду Града Београда што су баш они рођени први овог 01. јануара, првог дана текуће године, истичући ово као некакву посебност у односу на другу децу.

У исто време у Лесковцу, граду нешто јужнијем од Београда, родило се бебче и оно је за ту посебност што је рођено као прво 01. јануара текуће године добило из буџета Града 20.000 динара, илити 15 пута мање од прворођених у Београду, а у оквиру граница исте државе. Интернет заједници није био у фокусу интересовања овај својеврсни курс по којем једна беба у Београду вреди као 15 беба у Лесковцу, тако да ова неправда не беше исправљена. “Што јужније то тужније” биће да није само изрека, већ једна реалност на коју су се навикли не само представници власти, већ и грађани.

У међувремену, у границама исте државе живе и породиље које своју децу нису донеле на свет као прву децу 01. јануара текуће године, већ тамо неког глупог марта, јуна, октобра, 31. децембра или још горе 02. јанура, а чија деца судећи по понашању оних који имају власт и моћ у рукама нису ни посебна, а ни битна. То су деца чије мајке у порођајном боксу није посетио, нити ће их икад посетити председник државе лично, неки градоначелник, председник општине, у најгорем случају већник, чак ће их и лекари обилазити ређе у односу на оне које су се породиле скоро па пред камерама тог 01. јанура мало после поноћи.

Већина од тих, кажимо то отворено – небитних жена и њихове небитне деце мораће да се задовољи финансијском подршком државе онако како закон и прописи налажу током целе године и примаће месечно 1.000, 2.000, 3.000 динара и то бруто. Оне које су родиле дете са инвалидитетом мораће да се одлуче између надокнаде за туђу негу и помоћ и надоканде на коју имају право по основу зараде. Власнице фирми мораће да бирају између затварања фирме и именовања пословође и тако даље, и тако даље.

Сећате ли се оних дана када су представници Владе Републике Србије и председник државе промовисали измене тек усвојеног Закона о финансијској подршци породици са децом? Наслови у новинама, најаве на телевизијама, никад виђене пронаталитетне мере промовисане недељама, свакодневно.

Председник државе је чак у једној од многобројних изјава у време ових промоција закључио и следеће – ако мајка за треће дете добије 12.000 динара, а за четврто 18.000 динара месечно, она за 10 година може да купи стан. Представници Владе су као папагаји понављали да су ето коначно препознате све оне будуће маме које имају прилично несигурна запослења и како ће овим указом оне стећи потребну сигурност док су одсутне са несигурног посла ради неге детата.

Хвалили су и постигнуће из претходне верзије закона да се надокнаде исплаћују директно на рачун породиље, а не преко послодавца који је са исплатама каснио, кријући од очију јавности важну чињеницу да су закаснеле исплате послодаваца биле условљене закаснелим уплатама државе. Данас су са овим изгледа још увек нерешеним проблемом, познатим као “касни ми…уплата”, директно суочене све оне породиље којима држава није исплатила плате уочи новогодишњег и божићног славља под изговором да држава нема пара.

Новопечене породиље које су кажњене новом верзијом закона и оне породиље за чије плате није било пара празнике су дочекале скромно и у нову годину су ушле љуте. На свим вестима, у свим новинама и на свим телевизијским каналима првих дана нове године могао се видети брижан и насмејан државни врх како по ко зна који пут злоупотребљава тек порођене жене и тек рођене бебе првог дана нове године, док све то гледају љуте труднице и породиље широм Србије суочене са лошим ефектима примене катастрофалних закона и сопственом голом егзистенцијом.

Одговорна држава не глуми благостање у порођајним салама или по болничким собама у породилишту, одговорна држава не прави разлику између деце која су рођена прва 01. јануара и деце рођене било кад у току календарске године, одговорна држава не прави разлику између оних који су рођени у Београду и Лесковцу, одговорна држава не прави разлику између дечака и девојчица, одговорна држава не благосиља појединце већ води рачуна о свакоме ко живи у оквирима државне границе. Одговорна држава законе доноси у интересу свих грађана, тако да важе једнака права, али и обавезе за све.

На крају ове кратке анализе догађаја у првим данима године питам се да ли је првојануарско даривање беба и породиља под будним оком камера донело нешто добро онима који би да повећају број чланова породице или пак само политичарима који на овај начин стичу маркетиншке поене, улепшавајући слику сурове реалности и стварајући привид благостања у држави? Председник је након обиласка прворођење девојчице у првим сатима 01. јануара у холу породилишта закључио да њено рођење доноси мир, сигурност и стабилност за целу земљу. Ја мислим да мир, сигурност и стабилност државе носе политичари вршећи власт у интересу грађана, а не тек рођена беба и бабска предвиђања. Парафразирајући једно недавно неспретно изведено извештавање младе новинарке са ТВ Студио Б, завршићу овај текст следећим коментаром – пронаталитетну политику Владе Републике Србије сматрам јако, јако, јако лицемерном.

Татјана Мацура
народна посланица
чланица Председништва Странке модерне Србије

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

53 + = 56

ДРУШТВО
24 године после – још увек се шути и ћути

Последице рата на простору бивше СФРЈ и данас се осећају. Да би друштво кренуло напред мора доћи до истинског помирења. Истинско помирење мора почети престанком негирања злочина и величања злочинаца у националне хероје. Убијање деце, жена, стараца, цивила, етничко чишћење и протеривање није херојски, већ злочиначки подухват и као такав …

ГРАД БЕОГРАД
Потпишите петицију против изградње гондоле Калемегдан – Ушће!

Активисти Грађанског демократског форума, Странке модерне Србије и Толеранције Србије сакупљаће потписе Београђана за стављање ван снаге одлуке о изградњи жичаре/гондоле Калемегдан – Ушће. Уважавајући мишљења стручњака да се изградњом гондоле угрожава културно наслеђе непроцењиве вредности, нарушава визура и околина Београдске тврђаве и подрива могућност стављања Калемегдана на листу светске …

ДРУШТВО
Бинарни апсурд српске политике

Изгледа да смо након више од три деценије медијске политичке шизофреније доведени у ситуацију да морамо да се позабавимо начинима расуђивања на фундаментаелном нивоу. Ситуација је измакла контроли и време је за бригу. Колективно ментално здравље је угрожено. Бинарност је у најширем смислу ситуација у којој имате само два могућа …