fbpx

Секуларна држава – Ваистину?

ПОЛИТИЧКИ СТАВ

слика преузета са сајта predsednik.rs

Устав републике Србије, члан 11.
“Република Србија је световна држава.
Цркве и верске заједнице су одвојене од државе.
Ниједна религија не може се успоставити као државна или обавезна.”

Световност (или секуларност државе) не значи уништавање или забрану религије, већ стварање услова за слободу религиозности свим грађанима равноправно и независно од тога којој религији припадају. У секуларној држави сви људи имају право да своје верско опредељење исказују слободно, а држава и њене институције не смеју ни на који начин да фаворизују или унижавају било коју религију, без обзира на то што је она можда у тој земљи већинска.

Ако узмемо у обзир да религија представља не само скуп система веровања, већ и скуп културних система, онда је незамисливо да председник једне секуларне државе, праћен највишим државним врхом, намеће целокупној нацији, свим грађанима свих вероисповести или пак атеистима, своју приватну веру као државну. Али пошто живимо у времену окрњених моралних и етичких вредности, у времену замена свих теза, заправо нас и не чуди оркњеност секуларниих тековина. Тако имамо ситуацију да режимски медији као главну позитивну вест износе чињеницу да је Председник државе прекршио сопствени устав. Да зло буде веће, та вест на званичном сајту председника Републике (www.председник.рс) гласи управо овако: “Председник Републике Србије Александар Вучић унео је данас бадњак у зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу. Уношењу бадњака присуствовали су и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац, председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик Собрања Републике Македоније Иван Стоилковић, председник Нове српске демократије Андрија Мандић, председник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић и господин Горан Даниловић из Црне Горе.”

Иако члан 21. Устава недвосмислено каже: “Пред Уставом и законом сви су једнаки. Свако има право на једнаку законску заштиту, без дискриминације. Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.”, то не спречава председника да се тиме хвали.

Били смо сведоци, десетак година уназад, увођења верунауке у школе. Такође флагрантно кршење Устава. И такође се тадашњи председник тиме хвалио. На страну што је сам термин “веронаука” антоним за себе, тај чин је нагрубљи облик кршења права деце која нису спрске православне вере. Могао бих да разумем да се у школе увела теологија, али само као додатни, необавезујући предмет, искључиво добровољан и искључиво на почетку или крају школског дана.

Покушавам да замислим једну уређену европску земљу, где је правни предак јединствен, где је устав највиши правни акт (члан 194. Устава Републике Србије) и покушавам да замислим председника који се хвали кршењем Устава сопствене земље. Када се такве ствари догађају у земљи чија је тежња да буде чланица Европске уније, онда ме не чуди зашто на такво флагрантно кршење Устава не реагују они који би то по дужности морали. Првенствено народни посланици, а медју њима посебно представници национални и верских мањима. Кога онда они представљају?

Председник републике је председник свих грађана. Председништво је председништво свих грађана. Генерални секретаријат је генерални секретаријат свих грађана. Или можда није? Можда је председник председник само православних Срба. Можда је председништво само председништво верника и једне вере?

Владан Ћосић
члан Ширег председништва Странке модерне Србије

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

43 + = 47

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Стевановић о потписаном уговору са ЕИБ

Александар Стевановић, копредседник и народни посланик Странке модерне Србије поводом потписивања уговора са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) за изградњу деонице Ниш-Мердаре (ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина) изјавио је: “Јако је тужно гледати како се ауто-пут ка Косову и Албанији представља код дела наше политике. Добили смо јуче 40 милиона, што је 5% вредности …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Дијалог

Артикулисан говор је једна од темељних разлика људи и осталих живих бића. Свест да људи своје разлике треба да решавају разговором, а не мотком разликује цивилизована и она друга друштва. Способност да се разговором дође до јасне опште сагласности око тога како каналишемо несагласје је темељ демократије и конституционализма, изнад …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Политика је јасан став о привреди

(1) Српска држава на свим нивоима не треба да троши више од 35% БДП (2) Ово под 1 је битно јер је боље мање од много (сиромашни постају средња класа), него много од мало (сиромашни углавном остају сиромашни). (3) Услов за раст је експанзија извоза и то извоза који има …