fbpx

Секуларна држава – Ваистину?

ПОЛИТИЧКИ СТАВ

слика преузета са сајта predsednik.rs

Устав републике Србије, члан 11.
“Република Србија је световна држава.
Цркве и верске заједнице су одвојене од државе.
Ниједна религија не може се успоставити као државна или обавезна.”

Световност (или секуларност државе) не значи уништавање или забрану религије, већ стварање услова за слободу религиозности свим грађанима равноправно и независно од тога којој религији припадају. У секуларној држави сви људи имају право да своје верско опредељење исказују слободно, а држава и њене институције не смеју ни на који начин да фаворизују или унижавају било коју религију, без обзира на то што је она можда у тој земљи већинска.

Ако узмемо у обзир да религија представља не само скуп система веровања, већ и скуп културних система, онда је незамисливо да председник једне секуларне државе, праћен највишим државним врхом, намеће целокупној нацији, свим грађанима свих вероисповести или пак атеистима, своју приватну веру као државну. Али пошто живимо у времену окрњених моралних и етичких вредности, у времену замена свих теза, заправо нас и не чуди оркњеност секуларниих тековина. Тако имамо ситуацију да режимски медији као главну позитивну вест износе чињеницу да је Председник државе прекршио сопствени устав. Да зло буде веће, та вест на званичном сајту председника Републике (www.председник.рс) гласи управо овако: “Председник Републике Србије Александар Вучић унео је данас бадњак у зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу. Уношењу бадњака присуствовали су и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац, председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик Собрања Републике Македоније Иван Стоилковић, председник Нове српске демократије Андрија Мандић, председник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић и господин Горан Даниловић из Црне Горе.”

Иако члан 21. Устава недвосмислено каже: “Пред Уставом и законом сви су једнаки. Свако има право на једнаку законску заштиту, без дискриминације. Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.”, то не спречава председника да се тиме хвали.

Били смо сведоци, десетак година уназад, увођења верунауке у школе. Такође флагрантно кршење Устава. И такође се тадашњи председник тиме хвалио. На страну што је сам термин “веронаука” антоним за себе, тај чин је нагрубљи облик кршења права деце која нису спрске православне вере. Могао бих да разумем да се у школе увела теологија, али само као додатни, необавезујући предмет, искључиво добровољан и искључиво на почетку или крају школског дана.

Покушавам да замислим једну уређену европску земљу, где је правни предак јединствен, где је устав највиши правни акт (члан 194. Устава Републике Србије) и покушавам да замислим председника који се хвали кршењем Устава сопствене земље. Када се такве ствари догађају у земљи чија је тежња да буде чланица Европске уније, онда ме не чуди зашто на такво флагрантно кршење Устава не реагују они који би то по дужности морали. Првенствено народни посланици, а медју њима посебно представници национални и верских мањима. Кога онда они представљају?

Председник републике је председник свих грађана. Председништво је председништво свих грађана. Генерални секретаријат је генерални секретаријат свих грађана. Или можда није? Можда је председник председник само православних Срба. Можда је председништво само председништво верника и једне вере?

Владан Ћосић
члан Ширег председништва Странке модерне Србије

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

+ 8 = 13

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Трактат о будућности Србије

Да водећи српски државни и политички жреци стварно желе да грађанима представе своје уверљиве визије “Будућности Србије”, они би претходно морали да утврде непорециве развојне репере и да се лично суоче са стварним животима грађана, њиховим животним стандардом и да као обичне непрепознатљиве личности, без присуства камера, чују њихове ненашминкане …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
1
Да ли је бојкот неизбежан

Извор: НЕДЕЉНИК ВРЕМЕ бр.1463 Идеја о бојкоту било којих наредних избора потекла је из Савеза за Србију након локалних избора у Лучанима и од тада је тема разних шпекулација. Саговорници “Времена”, како из савеза, тако и из других опозиционих странака које су сагласне да изборни услови у Србији нису поштени, …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Пољопривреда – највећа рана друштва

Статистика је неумољива. Данас се у Србији само 60% пољопривредног земљишта користи се за интезивну пољопривредну производњу. Садашња пољопривредна газдинства сведена су на окућнице и на породичну економију. Даља неумољивост статистике указује на то да данас просечно пољопривредно газдинство чини 1,2 члана. Стање српске пољопривреде на крају 2018. је, благо …