(Ne)pristupačnost Skupštini Vojvodine

POLITIČKI STAV

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ tokom decembra meseca 2017. godine održano je niz konferencija u Skupštinskom domu APV na temu nasilja nad ženama, rodno zasnovanom nasilju, ekonomskom osnaživanju, o žrtvama seksualnog nasilja i sl.

Tom prilikom u skupštinskom holu suočila sam se sa ne baš uobičajenim prizorom. Lepo skupštinsko zdanje, arhitekte Dragiše Brašovana, završeno pred Drugi svetski rat, nema pristup za osobe sa invaliditetom. Zaposleni iz obezbeđenja, 4-5 zauzimali su strategiju u vezi sa fizičkim podizanjem i prebacivanjem žene sa invaliditetom u prilično masivnim invalidskim kolicima, do skupštinske sale.

Na prvoj narednoj, odnosno 17. sednici Skupstine APV, 21.12.2017. godine postavila sam pitanje svima nama poslanicima, a zatim zamolila predsednika Skupštine da mi odgovori pismenim putem:

Kada će Skupština APV omogućiti nesmetan, bezbedan pristup građanima sa invaliditetom u skupštinski prostor?

Februara 2018.godine od strane izvršne vlasti, sa potpisom predsednika Vlade Vojvodine, u odgovoru je pisalo da je prvi korak urađen, sprovedena je javna nabavka u vezi sa izradom projektno-tehničke dokumentacije i pribavljanja stručnog mišljenja i tehničke kontrole za nesmetanu vertikalnu komunikaciju osoba sa invaliditetom u zgradi Skupštine APV. Nije teško zaključiti da je papirološki deo poodmakao i da građevinski radovi samo što nisu.

Godinu dana posle, decembra 2018. godine ponovo niz konferencija u vezi sa kampanjom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, nesmetanog pristupa za osobe sa invaliditetom nema. Među učesnicama konferencija ni jedna žena u invalidskim kolicima.

Obišla sam zgradu Skupštine i u suterenskom delu videla prepolovljeno stepenište sa pripremljenom ali nemontiranom platformom. Ohrabrilo me je da će nastupajuća 2019.godina i kampanja „16 dana aktivizma…“ kao i sva ostala dešavanja, biti omogućena ravnopravno svim građanima i konačno građanima invalidima. Ili opet neće? Pratim.

Katica Bengin
pokrajinska poslanica Stranke moderne Srbije

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 3 =

POLITIČKI STAV
Traktat o budućnosti Srbije

Da vodeći srpski državni i politički žreci stvarno žele da građanima predstave svoje uverljive vizije “Budućnosti Srbije”, oni bi prethodno morali da utvrde neporecive razvojne repere i da se lično suoče sa stvarnim životima građana, njihovim životnim standardom i da kao obične neprepoznatljive ličnosti, bez prisustva kamera, čuju njihove nenašminkane …

POLITIČKI STAV
1
Da li je bojkot neizbežan

Izvor: NEDELJNIK VREME br.1463 Ideja o bojkotu bilo kojih narednih izbora potekla je iz Saveza za Srbiju nakon lokalnih izbora u Lučanima i od tada je tema raznih špekulacija. Sagovornici “Vremena”, kako iz saveza, tako i iz drugih opozicionih stranaka koje su saglasne da izborni uslovi u Srbiji nisu pošteni, …

POLITIČKI STAV
Poljoprivreda – najveća rana društva

Statistika je neumoljiva. Danas se u Srbiji samo 60% poljoprivrednog zemljišta koristi se za intezivnu poljoprivrednu proizvodnju. Sadašnja poljoprivredna gazdinstva svedena su na okućnice i na porodičnu ekonomiju. Dalja neumoljivost statistike ukazuje na to da danas prosečno poljoprivredno gazdinstvo čini 1,2 člana. Stanje srpske poljoprivrede na kraju 2018. je, blago …