fbpx

(Не)приступачност Скупштини Војводине

ПОЛИТИЧКИ СТАВ

У оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ током децембра месеца 2017. године одржано је низ конференција у Скупштинском дому АПВ на тему насиља над женама, родно заснованом насиљу, економском оснаживању, о жртвама сексуалног насиља и сл.

Том приликом у скупштинском холу суочила сам се са не баш уобичајеним призором. Лепо скупштинско здање, архитекте Драгише Брашована, завршено пред Други светски рат, нема приступ за особе са инвалидитетом. Запослени из обезбеђења, 4-5 заузимали су стратегију у вези са физичким подизањем и пребацивањем жене са инвалидитетом у прилично масивним инвалидским колицима, до скупштинске сале.

На првој наредној, односно 17. седници Скупстине АПВ, 21.12.2017. године поставила сам питање свима нама посланицима, а затим замолила председника Скупштине да ми одговори писменим путем:

Kада ће Скупштина АПВ омогућити несметан, безбедан приступ грађанима са инвалидитетом у скупштински простор?

Фебруара 2018.године од стране извршне власти, са потписом председника Владе Војводине, у одговору је писало да је први корак урађен, спроведена је јавна набавка у вези са израдом пројектно-техничке документације и прибављања стручног мишљења и техничке контроле за несметану вертикалну комуникацију особа са инвалидитетом у згради Скупштине АПВ. Није тешко закључити да је папиролошки део поодмакао и да грађевински радови само што нису.

Годину дана после, децембра 2018. године поново низ конференција у вези са кампањом „16 дана активизма против насиља над женама“, несметаног приступа за особе са инвалидитетом нема. Међу учесницама конференција ни једна жена у инвалидским колицима.

Обишла сам зграду Скупштине и у сутеренском делу видела преполовљено степениште са припремљеном али немонтираном платформом. Охрабрило ме је да ће наступајућа 2019.година и кампања „16 дана активизма…“ као и сва остала дешавања, бити омогућена равноправно свим грађанима и коначно грађанима инвалидима. Или опет неће? Пратим.

Kатица Бенгин
покрајинска посланица Странке модерне Србије

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 1 = 7

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Стевановић о потписаном уговору са ЕИБ

Александар Стевановић, копредседник и народни посланик Странке модерне Србије поводом потписивања уговора са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) за изградњу деонице Ниш-Мердаре (ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина) изјавио је: “Јако је тужно гледати како се ауто-пут ка Косову и Албанији представља код дела наше политике. Добили смо јуче 40 милиона, што је 5% вредности …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Дијалог

Артикулисан говор је једна од темељних разлика људи и осталих живих бића. Свест да људи своје разлике треба да решавају разговором, а не мотком разликује цивилизована и она друга друштва. Способност да се разговором дође до јасне опште сагласности око тога како каналишемо несагласје је темељ демократије и конституционализма, изнад …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Политика је јасан став о привреди

(1) Српска држава на свим нивоима не треба да троши више од 35% БДП (2) Ово под 1 је битно јер је боље мање од много (сиромашни постају средња класа), него много од мало (сиромашни углавном остају сиромашни). (3) Услов за раст је експанзија извоза и то извоза који има …