fbpx

(Не)приступачност Скупштини Војводине

ПОЛИТИЧКИ СТАВ

У оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ током децембра месеца 2017. године одржано је низ конференција у Скупштинском дому АПВ на тему насиља над женама, родно заснованом насиљу, економском оснаживању, о жртвама сексуалног насиља и сл.

Том приликом у скупштинском холу суочила сам се са не баш уобичајеним призором. Лепо скупштинско здање, архитекте Драгише Брашована, завршено пред Други светски рат, нема приступ за особе са инвалидитетом. Запослени из обезбеђења, 4-5 заузимали су стратегију у вези са физичким подизањем и пребацивањем жене са инвалидитетом у прилично масивним инвалидским колицима, до скупштинске сале.

На првој наредној, односно 17. седници Скупстине АПВ, 21.12.2017. године поставила сам питање свима нама посланицима, а затим замолила председника Скупштине да ми одговори писменим путем:

Kада ће Скупштина АПВ омогућити несметан, безбедан приступ грађанима са инвалидитетом у скупштински простор?

Фебруара 2018.године од стране извршне власти, са потписом председника Владе Војводине, у одговору је писало да је први корак урађен, спроведена је јавна набавка у вези са израдом пројектно-техничке документације и прибављања стручног мишљења и техничке контроле за несметану вертикалну комуникацију особа са инвалидитетом у згради Скупштине АПВ. Није тешко закључити да је папиролошки део поодмакао и да грађевински радови само што нису.

Годину дана после, децембра 2018. године поново низ конференција у вези са кампањом „16 дана активизма против насиља над женама“, несметаног приступа за особе са инвалидитетом нема. Међу учесницама конференција ни једна жена у инвалидским колицима.

Обишла сам зграду Скупштине и у сутеренском делу видела преполовљено степениште са припремљеном али немонтираном платформом. Охрабрило ме је да ће наступајућа 2019.година и кампања „16 дана активизма…“ као и сва остала дешавања, бити омогућена равноправно свим грађанима и коначно грађанима инвалидима. Или опет неће? Пратим.

Kатица Бенгин
покрајинска посланица Странке модерне Србије

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 1 = 2

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Трактат о будућности Србије

Да водећи српски државни и политички жреци стварно желе да грађанима представе своје уверљиве визије “Будућности Србије”, они би претходно морали да утврде непорециве развојне репере и да се лично суоче са стварним животима грађана, њиховим животним стандардом и да као обичне непрепознатљиве личности, без присуства камера, чују њихове ненашминкане …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
1
Да ли је бојкот неизбежан

Извор: НЕДЕЉНИК ВРЕМЕ бр.1463 Идеја о бојкоту било којих наредних избора потекла је из Савеза за Србију након локалних избора у Лучанима и од тада је тема разних шпекулација. Саговорници “Времена”, како из савеза, тако и из других опозиционих странака које су сагласне да изборни услови у Србији нису поштени, …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Пољопривреда – највећа рана друштва

Статистика је неумољива. Данас се у Србији само 60% пољопривредног земљишта користи се за интезивну пољопривредну производњу. Садашња пољопривредна газдинства сведена су на окућнице и на породичну економију. Даља неумољивост статистике указује на то да данас просечно пољопривредно газдинство чини 1,2 члана. Стање српске пољопривреде на крају 2018. је, благо …