fbpx

Kad je teško – tu je radna grupa

SOCIJALNA POLITIKA

Ministarka Slavica Đukić-Dejanović već duže vreme potura javnosti najavu da “samo što nisu” nastupile izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Prve izmene je najavila u septembru za kraj godine, a ovih dana ih najavljuje za početak sledeće.

U međuvremenu je formirana Radna grupa koja će raditi analizu primene zakona na čijem se čelu nalazi upravo ministarka Đukić-Dejanović. Postavlja se pitanje da li je smisao ove Radne grupe da potvrdi namere Vlade da se izvrše samo najjednostavnije izmene o kojima se i jedino u javnosti govori od kada je ovaj izuzetno loš zakon stupio na snagu ili je namera da se nepristrasno i bez a pritiska dođe do stvarne slike stanja nastale primenom ovog zakona i do neophodnih izmena i dopuna zakona?

Iako nadležan, ministar Đorđević se gotovo uopšte ne izjašnjava o primeni istog. U međuvremenu je ministar za rad najavio je da će od 1. januara biti formiran tim koji bi trebalo da predloži mere Vladi RS koje bi motivisale mlade da ostanu u zemlji ili da one koji su otišli ubedi da treba da se vrate u Srbiju.

Kakvu konfuziju imamo u praksi? Sa jedne strane usvaja se set najgorih mogućih pronatalitetnih mera koji nedvosmisleno mlade roditelje i buduće roditelje dodatno motiviše da napuste zemlju, koji izaziva ljutnju i ogorčenost i stvara nepoverenje u državni aparat, a sa druge strane ponovo se formira neka nova radna grupa, u ovom slučaju tim, koji se bavi odlivom mozgova iz zemlje. Verujem da ćete se složiti sa mnom kada kažem da je Vlada sama sebi kontradiktorna.

Statistika je neumoljiva i kaže da se u Srbiji godišnje rađa 1000 prvih beba manje. Šta ovo znači? Da li se odustalo od roditeljstva ili se odustalo od roditeljstva u Srbiji? Moje skromno zapažanje je da se odustalo od roditeljstva u Srbiji i da su ove bebe ipak rođene, ali na nekom drugom kraju sveta, u nekoj sigurnijoj i ekonomski stabilnijoj državi.

Volela bih da grešim u proceni da je ovo još jedna “fikus” radna grupa koja služi tome da i formalno potvrdi najavljene kozmetičke izmene zakona koje mogu samo dodatno da motivišu ljude u najreproduktivnijem periodu života da napuste Srbiju.

U najboljoj nameri još jednom pozivam nadležne ministre i Vladu Republike Srbije da upute suštinske izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom na raspravu u Narodnu skupštinu ili da prihvate raspravu o predlogu zakona koji se od septembra nalazi u skupštinskoj proceduri. Dodatno, ovaj zakon je u suprotnosti i sa Ustavom i to ne samo u odredbi koja se tiče nadoknada koje ne bi smele da se dovode u pitanje, a odnose se na podršku deci sa invaliditetom, već i u odnosu na nepovredivost prava majke na posebnu podršku i zaštitu pre i posle porođaja, zbog čega ću uskoro da pokrenem proceduru ocene ustavnosti istog.

Tatjana Macura
narodna poslanica
Inicijativa #MameSuZakon

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

41 − = 36