fbpx

Kад је тешко – ту је радна група

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

Министарка Славица Ђукић-Дејановић већ дуже време потура јавности најаву да “само што нису” наступиле измене Закона о финансијској подршци породици са децом. Прве измене је најавила у септембру за крај године, а ових дана их најављује за почетак следеће.

У међувремену је формирана Радна група која ће радити анализу примене закона на чијем се челу налази управо министарка Ђукић-Дејановић. Поставља се питање да ли је смисао ове Радне групе да потврди намере Владе да се изврше само најједноставније измене о којима се и једино у јавности говори од када је овај изузетно лош закон ступио на снагу или је намера да се непристрасно и без а притиска дође до стварне слике стања настале применом овог закона и до неопходних измена и допуна закона?

Иако надлежан, министар Ђорђевић се готово уопште не изјашњава о примени истог. У међувремену је министар за рад најавио је да ће од 1. јануара бити формиран тим који би требало да предложи мере Влади РС које би мотивисале младе да остану у земљи или да оне који су отишли убеди да треба да се врате у Србију.

Kакву конфузију имамо у пракси? Са једне стране усваја се сет најгорих могућих пронаталитетних мера који недвосмислено младе родитеље и будуће родитеље додатно мотивише да напусте земљу, који изазива љутњу и огорченост и ствара неповерење у државни апарат, а са друге стране поново се формира нека нова радна група, у овом случају тим, који се бави одливом мозгова из земље. Верујем да ћете се сложити са мном када кажем да је Влада сама себи контрадикторна.

Статистика је неумољива и каже да се у Србији годишње рађа 1000 првих беба мање. Шта ово значи? Да ли се одустало од родитељства или се одустало од родитељства у Србији? Моје скромно запажање је да се одустало од родитељства у Србији и да су ове бебе ипак рођене, али на неком другом крају света, у некој сигурнијој и економски стабилнијој држави.

Волела бих да грешим у процени да је ово још једна “фикус” радна група која служи томе да и формално потврди најављене козметичке измене закона које могу само додатно да мотивишу људе у најрепродуктивнијем периоду живота да напусте Србију.

У најбољој намери још једном позивам надлежне министре и Владу Републике Србије да упуте суштинске измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом на расправу у Народну скупштину или да прихвате расправу о предлогу закона који се од септембра налази у скупштинској процедури. Додатно, овај закон је у супротности и са Уставом и то не само у одредби која се тиче надокнада које не би смеле да се доводе у питање, а односе се на подршку деци са инвалидитетом, већ и у односу на неповредивост права мајке на посебну подршку и заштиту пре и после порођаја, због чега ћу ускоро да покренем процедуру оцене уставности истог.

Татјана Мацура
народна посланица
Иницијатива #МамеСуЗакон

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 5 =