fbpx

Странка модерне Србије – Нова политичка култура

ПОЛИТИЧКИ СТАВ

Стварање нове политичке културе засноване на дијалогу, поштовање европских вредности и улазак наше земље у у Европску унију, циљеви су за које се залаже новооснована Странка модерне Србије. У Медија Центру у Београду је у среду, 26.12.2018. одржана Конференција за медије на којој је представљена странка. Говорили су чланови председништва и генерални секретар Странке Модерне Србије.

Члан председништва СМС-а, Небојша Лековић је окарактерисао и као поражавајућом чињеницу то што држава још увек нема националну и културну стратегију, најавивши да ће се унутар странке формирати тимови који ће се бавити овим питањем. Странку модерне Србије не чине скупа одела и сатови, већ борба за друштво са перспективом. Наш заштитни знак је кључ, јер верујемо да наша организација може да понуди решења за проблеме са којима се грађани сусрећу, наглашавајући да право на националне пензије, поред успешних глумаца и спортиста, треба да остваре и мајке са троје или више деце.

Генерални секретар СМС-а, Владимир Ђурић истиче да, поред потребе за новим људима, постоји једнака потреба за новим идејама на српској политичкој сцени.

„Трудићемо се да покажемо да политика као професија не мора нужно да буде уточиште за нечасне. Желимо да демонстрирамо интегритет, транспарентност и да омогућимо најбољим људима да буду бирани на најодговорније функције“, наводи Ђурић, рекавши да „странке јесу предузећа, али да уместо профита, морају да производе идеје“.

Члан председништва СМС-а, Александар Стевановић, каже да се та партија залаже за стварање европске Србије, засноване на владавини права и законима који су једнаки за све грађане.

„Наша земља је интегрални део Запада и тамо припадамо. Не желимо државу која је омнипотентна. Хоћемо да привреда буде ефикасна и да се поштује онај ко запошљава, инвестира и ко има визију. Не интересује нас политика у којој се користе лепи или ружни епитети за друге. Овде смо како бисмо понудили решења“, подвлачи Стевановић, изражавајући уверење да домаћа привреда може да буде конкурентна са европском и светском.

Чланица председништва Странке модерне Србије, Татјана Мацура, каже да ће њихова организација заступати нову културу у оквиру које ће бити омогућено грађанима да се активно баве политиком, без обавезе да буду чланови странке.

„Политичке организације су, махом, лидерске, стога смо ми отишли један корак даље и на том пољу. Направили смо странку која ће изродити више од једног лидера и где ће се заједнички доносити одлуке“, рекла је Мацура, подсећајући да је акција „Маме су закон“, показатељ како се у процес одлучивања могу укључити и грађани.
Мацура додаје да СМС подржава демонстрације под називом „Стоп крвавим кошљама“, који се одржавају сваке суботе на улицама Београда, истичући да је веома важно дефинисати циљеве протеста, те да опозиција не би требала да бежи од своје улоге у оквиру њих.

„Ми нећемо појединцима и организацијама пребројавати ‘опозициона крвна зрнца’, већ ћемо извлачити оно што је најквалитетније из њих. Србија је на рубу провалије и налази се у вишедеценијској кризи. Уколико не будемо мотивисали људе да раде оно што најбоље знају и тако допринесу напретку друштва, нећемо изаћи из кризе“, упозорава Мацура.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

86 + = 91

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Стевановић о потписаном уговору са ЕИБ

Александар Стевановић, копредседник и народни посланик Странке модерне Србије поводом потписивања уговора са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) за изградњу деонице Ниш-Мердаре (ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина) изјавио је: “Јако је тужно гледати како се ауто-пут ка Косову и Албанији представља код дела наше политике. Добили смо јуче 40 милиона, што је 5% вредности …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Дијалог

Артикулисан говор је једна од темељних разлика људи и осталих живих бића. Свест да људи своје разлике треба да решавају разговором, а не мотком разликује цивилизована и она друга друштва. Способност да се разговором дође до јасне опште сагласности око тога како каналишемо несагласје је темељ демократије и конституционализма, изнад …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Политика је јасан став о привреди

(1) Српска држава на свим нивоима не треба да троши више од 35% БДП (2) Ово под 1 је битно јер је боље мање од много (сиромашни постају средња класа), него много од мало (сиромашни углавном остају сиромашни). (3) Услов за раст је експанзија извоза и то извоза који има …