Poziv na dogovor o budućnosti

AUTORSKI TEKST

Istorija je nepromenljiva. Iz nje jedino možemo učiti. Ključna lekcija je da je Srbija bila pobednička kada je prepoznavala tokove u svetu i tražila saveznike koji su te tokove oblikovali. Kada je bila u vlastitoj paralelnoj realnosti, bila je zemlja siromaštva, beznađa i poraza.

Sadašnjost je momenat kada donosimo oduke koje će nam oblikovati budućnost. Realnost Srbije je društveni konflikt koji je blizu omraze u nekim delovima društva, trivijalizacija politike, kontrolisano nasilje, ograničenost izbora koji su pred nama, izvesnost da ćemo svaku pogrešnu odluku sami platiti i preplatiti. Takođe, realnost je i da je pred nama prilika za najveći civilizacijski iskorak još od momenta obnove moderne srpske države.

Potreban je prestanak jalovih konflikta i nacionalni dogovor oko pet tačaka.

  1. ​Srbija na Zapadu. Članstvo Srbije u Evropskoj Uniji je prva tačka civilizacijskog iskoraka. Ovaj proces nam otvara ogromno tržište koje postaje nacionalno i nudi stvaranje najboljeg pravnog i ekonomskog sistema koji smo ikada imali, zasnovanog na poštovanju sloboda i prava pojedinaca, vladavini prava, tržišnoj privredi i nezavisnim institucijama.
  2. ​Rešenje kosovskog konflikta koje Kosovo i Metohiju čini mestom saradnje Srba i Albanaca, koje uvažava trenutno stanje i minimum interesa obe strane i koje je podržano od strane ključnih aktera svetske politike, preduslov je da Srbija veliki deo svoje energije okrene u pravcu budućnosti.
  3. ​Jačanje demokratije i medijskih sloboda. Veliki deo omraze koja postoji u Srbiji je rezultat sputane demokratije i ograničenih medijskih sloboda. Dogovor o budućnosti čini nepotrebnim da ijedna vlast, pod bilo kojim izgovorom potrebne većine za promene koje će slediti u sledećoj deceniji, „oblikuje“ javno mnenje na način koji je nespojiv sa članstvom Srbije u Evropskoj Uniji.
  4. ​Završetak strukturnih reformi. Srbija je uspešno obavila stabilizaciju, ali to je tek pola posla. Neophodno je završiti reformu javnih preduzeća, usvojiti i sprovesti dugoročne planove smanjenja poreskih i neporeskih opterećenja i graditi rast i razvoj na inovativnom preduzetništvu.
  5. ​Decentralizacija je preduslov efikasnosti, prestanka iseljavalja, podele moći, konkurencije i stvaranja države lišene konflikta centra i periferije.

Kada stvorimo društvo koje velikom većinom podržava svih pet tačaka, moguće je kredibilno stvarati dugoročne planove reformi i sprovoditi reforme za koje je potrebno više od jednog mandata vlade. To je ključna karika stvaranja kredibilne zemlje. Sve zemlje koje su prošle tranziciju iz socijalizma u moderna evropska društva su imale ovakav vid nacionalnog konsenzusa.

Aleksandar Stevanović
Kopredsednik Stranke moderne Srbije

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 + 5 =

AUTORSKI TEKST
1
Srbi i Hrvati, glasajte za Dejana Jovića!

Dobro vam je poznata ona jednačina sa dve nepoznate: „Daj bože da se Srbi slože“, e sada u tu sabornu misao dodajte i – uvek na domaćem terenu neugodnu – hrvatsku momčad.  Onda tu alhemiju smestite u zemlje Čejena i Šošona, gde Beli otac nije uspeo da obezbedi miran rezervat …

AUTORSKI TEKST
Garaža protiv Naučno-tehnološkog parka

Prošle zime, posle 10 godina čekanja, konačno je započela izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Gradilište se nalazi pored Elektronskog fakulteta i ko ovih dana bude prolazio tamo, videće radove u punom jeku. Zgrada će biti ogromna, čak 14.000 kvadrata i izgledaće poprilično moderno. Južne vesti prenose reči ministra Šarčevića, koji …

AUTORSKI TEKST
Jesu li osnovane dileme – Evropska unija ili gnezdašce na istoku?

Malo, malo, a posebno tokom britanskih okapanja oko Bregzita, pa u srpskim medijima započne žustra rasprava o tome da li Srbija treba da se trudi da efikasno i brzo ispuni sve uslove za pristup EU, ili da taj proces treba da odugovlači dok ne vidi kakva će biti sudbina te …