Позив на договор о будућности

АУТОРСКИ ТЕКСТ

Историја је непроменљива. Из ње једино можемо учити. Кључна лекција је да је Србија била победничка када је препознавала токове у свету и тражила савезнике који су те токове обликовали. Када је била у властитој паралелној реалности, била је земља сиромаштва, безнађа и пораза.

Садашњост је моменат када доносимо одуке које ће нам обликовати будућност. Реалност Србије је друштвени конфликт који је близу омразе у неким деловима друштва, тривијализација политике, контролисано насиље, ограниченост избора који су пред нама, извесност да ћемо сваку погрешну одлуку сами платити и преплатити. Такође, реалност је и да је пред нама прилика за највећи цивилизацијски искорак још од момента обнове модерне српске државе.

Потребан је престанак јалових конфликта и национални договор око пет тачака.

  1. ​Србија на Западу. Чланство Србије у Европској Унији је прва тачка цивилизацијског искорака. Овај процес нам отвара огромно тржиште које постаје национално и нуди стварање најбољег правног и економског система који смо икада имали, заснованог на поштовању слобода и права појединаца, владавини права, тржишној привреди и независним институцијама.
  2. ​Решење косовског конфликта које Косово и Метохију чини местом сарадње Срба и Албанаца, које уважава тренутно стање и минимум интереса обе стране и које је подржано од стране кључних актера светске политике, предуслов је да Србија велики део своје енергије окрене у правцу будућности.
  3. ​Јачање демократије и медијских слобода. Велики део омразе која постоји у Србији је резултат спутане демократије и ограничених медијских слобода. Договор о будућности чини непотребним да иједна власт, под било којим изговором потребне већине за промене које ће следити у следећој деценији, „обликује“ јавно мнење на начин који је неспојив са чланством Србије у Европској Унији.
  4. ​Завршетак структурних реформи. Србија је успешно обавила стабилизацију, али то је тек пола посла. Неопходно је завршити реформу јавних предузећа, усвојити и спровести дугорочне планове смањења пореских и непореских оптерећења и градити раст и развој на иновативном предузетништву.
  5. ​Децентрализација је предуслов ефикасности, престанка исељаваља, поделе моћи, конкуренције и стварања државе лишене конфликта центра и периферије.

Када створимо друштво које великом већином подржава свих пет тачака, могуће је кредибилно стварати дугорочне планове реформи и спроводити реформе за које је потребно више од једног мандата владе. То је кључна карика стварања кредибилне земље. Све земље које су прошле транзицију из социјализма у модерна европска друштва су имале овакав вид националног консензуса.

Александар Стевановић
Kопредседник Странке модерне Србије

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

22 + = 29

АУТОРСКИ ТЕКСТ
1
Срби и Хрвати, гласајте за Дејана Јовића!

Добро вам је позната она једначина са две непознате: „Дај боже да се Срби сложе“, е сада у ту саборну мисао додајте и – увек на домаћем терену неугодну – хрватску момчад.  Онда ту алхемију сместите у земље Чејена и Шошона, где Бели отац није успео да обезбеди миран резерват …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Гаража против Научно-технолошког парка

Прошле зиме, после 10 година чекања, коначно је започела изградња Научно-технолошког парка у Нишу. Градилиште се налази поред Електронског факултета и ко ових дана буде пролазио тамо, видеће радове у пуном јеку. Зграда ће бити огромна, чак 14.000 квадрата и изгледаће поприлично модерно. Јужне вести преносе речи министра Шарчевића, који …

АУТОРСКИ ТЕКСТ
Јесу ли основане дилеме – Европска унија или гнездашце на истоку?

Мало, мало, а посебно током британских окапања око Брегзита, па у српским медијима започне жустра расправа о томе да ли Србија треба да се труди да ефикасно и брзо испуни све услове за приступ ЕУ, или да тај процес треба да одуговлачи док не види каква ће бити судбина те …