Изјава Вучића о ”компромисном разграничењу са Косовом” је неодговорна и опасна

САОПШТЕЊЕ

Странка модерне Србије изражава велику забринутост поводом изјаве председника Републике Србије Александра Вучића о сваљивању кривице на грађане Србије поводом ”пропасти његове идеје о компромисном разграничењу” између Србије и Косова, поручивши да ће их то ”скупо коштати у будућности”.

О било каквој стратегији о Косову, што укључује и ”разграничење”, није се расправљало у примарној институцији система – Парламенту Србије. Осим што излази изван својих уставних овлашђења, Александар Вучић овом изјавом директно упућује претећу поруку грађанима Србије због своје пропале иницијативе.

Узимајући у обзир досадашње политичко деловање Александра Вучића које је оставило пустош на местима где су Срби раније вековима живели, СМС изражава оправдану бојазан за будући опстанак косовских Срба, а тиме и својих културно – историјских споменика на територији Косова.

Овом приликом СМС жели да подсети грађане да је злочиначки Милошевићев режим био примарни узрок отуђења територије Косова од Србије. Битан шраф тог режима био и остао Александар Вучић заједно са својим политичким оцем и особом која је правосудно осуђена за злочине против човечности, Војиславом Шешељем.

Узимајући у обзир чињеницу да је тадашњи државни врх Србије правоснажно осуђен да су као припадници удруженог злочиначког подухвата имали намеру да протерају грађане Србије албанске националности са Косова, СМС сматра да је нужно да се кроз конструктивни дијалог на слободним медијима, као и у Парлементу Србије, поведе дебата о последицама овакве одлуке међунородног суда правде признатог од свих чланица Савета безбедности УН.

СМС се као одговорна политичка организација и у складу са својом политиком уређеног друштва по угледу на либералне демократије западног друштва, превасходно залаже за оптимално решење које би донело дугорочни мир и просперитет грађанима Косова, а то је примена Ахтисаријевог плана и потписаног Бриселског споразума од стране политичких руководстава Србије и Косова.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

62 + = 71

САОПШТЕЊЕ
Усвојене измене кривичног законика нису “Тијанин закон”

Закон о изменама и допунама Кривичног законика НИЈЕ Тијанин закон, а немогућност условног отпуста осуђених на доживотну казну затвора ЈЕСТЕ кршење нашег Устава и закона, јер се тиме крши судска пракса Европског суда за људска права која је саставни део Европске конвенције о људским правима. Народни посланици нису компетентни да …

САОПШТЕЊЕ
Декларација за одрживи национални одговор на ХИВ подржана и од стране Странке модерне Србије

Странка модерне Србије подржала је „Декларација за одржив национални одговор на ХИВ“ и тиме се обавезала да ће у будућем деловању у законодавној и извршној власти подржавати примену програма смањења штете и њихово буџетско финансирање. „Уколико желимо да се суштински бавимо примарном и секундарном превенцијом ХИВа онда за то морамо …

САОПШТЕЊЕ
Прекид бојкота рада Народне скупштине

Шире председништво Странке модерне Србије је на седници одржаној 16. маја донело препоруку о прекиду бојкота рада Народне скупштине, уверени да је наставак парламентарне борбе у интересу грађана. Тачно је да својим учешћем у раду Народне скупштине не можемо утицати на пристојност других народних посланика и њен легитимитет. Тачно је …