Позивамо власт да усвоји и спроведе препоруке за унапређење избора које је израдила ЦРТА

САОПШТЕЊЕ

Странка модерне Србије поздравља напор и предани рад који су чланови ЦРТЕ уложили како би израдили документ у којем су набројане препоруке које уз постојање политичке воље и међусобног разумевања релевантних актера, могу бити спроведене до избора 2020. године, а чије испуњење је важан почетак за системско и целовито унапређење квалитета изборног процеса.

Овим путем СМС позива власт да усвоји и спроведе препоруке за унапређење избора и покаже своју приврженост демократским процесима, јер нема слободних грађана и модерног друштва без слободе изражавања мисли.

Такође, брину нас и резултати истраживања које је ЦРТА представила, а које говори да је и поред тренда раста, са изјавом „Без обзира на све тешкоће, демократија је најбољи политички систем за нашу земљу” сагласно тек 51 % грађана, а да 43 % даје предност изјави “За нашу земљу у овом тренутку је најбоље да има једног јаког лидера кога би сви слушали, јер само чврста рука може да нас изведе из кризе”.

ЦРТА је препоруке које могу да се спроведу до следећих избора 2020. разврстала у 5 захтева:

1.Спречити злоупотребу јавних ресурса

Да би се ове препоруке оствариле потребне су мање измене и допуне Закона о Агенцији за борбу против корупције, Закона о финансирању политичких активности, Закона о јавним предузећима, као и промена досадашње праксе Агенције за борбу против корупције. У светлу израде Нацрта закона о спречавању корупције (нови Закон о Агенцији за борбу против корупције) која је у току, тренутно постоји простор да ове препоруке буду предмет разматрања у процесу израде и усвајања закона. Нацрт ревидираног Акционог плана за Поглавље 23, предвиђа усвајање новог закона у ИИИ кварталу 2019. године. Сходно томе, измене и допуне било би могуће остварити пре следећих редовних избора.

2. Обезбедити равномерну медијску заступљеност

Бирачи имају право да буду информисани о изборној понуди и понашању изборних актера, како би могли да донесу одлуку коме ће дати глас. Неопходно је да се свим изборним листама и кандидатима гарантује равномерна заступљеност у електронским медијима. Главне промене у овој области су промене Закона о електронским медијима, Правилника о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање (тренутно ван снаге) и Правилника о изрицању мера пружаоцима медијских услуга, као и досадашње праксе рада Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

3. Повратити поверење бирача и учинити изборни процес транспарентнијим

Неповерење грађана у изборни процес расте из године у годину. Да би се оно повратило потребно је унапредити транспарентност и отвореност целокупног изборног процеса и посебну пажњу посветити раду на озбиљним недостацима бирачког списка. За остваривање ових препорука нису потребне законске измене, већ промена досадашње праксе рада Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС) и Републичке изборне комисије (РИК).

4. Заштитити права бирача

Већина препорука којим би се повећала правна сигурност у изборном процесу и омогућило учесницима да заштите своја права захтева комплексније захвате и вишеструке законске измене. Међутим променом праксе и мањим изменама и допунама Закона о избору народних посланика могуће је онемогућити најчешће злоупотребе и увећати капацитет надлежних органа да прекршаје кажњавају.

5. Унапредити изборну администрацију

Изборна администрација требало би да се креће у правцу професионализације рада. Иако препоруке које Црта предлаже углавном захтевају веће, системске промене законског оквира, до следећих избора било би могуће почети са унапређивањем изборне администрације без законских измена, већ допуном постојећих поџаконских аката Републичке изборне комисије.

Позивамо грађане да све препоруке ЦРТЕ за системско унапређење изборног процеса прочитају на сајту: gradjaninastrazi.rs/preporuke

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 3 =

САОПШТЕЊЕ
Усвојене измене кривичног законика нису “Тијанин закон”

Закон о изменама и допунама Кривичног законика НИЈЕ Тијанин закон, а немогућност условног отпуста осуђених на доживотну казну затвора ЈЕСТЕ кршење нашег Устава и закона, јер се тиме крши судска пракса Европског суда за људска права која је саставни део Европске конвенције о људским правима. Народни посланици нису компетентни да …

САОПШТЕЊЕ
Декларација за одрживи национални одговор на ХИВ подржана и од стране Странке модерне Србије

Странка модерне Србије подржала је „Декларација за одржив национални одговор на ХИВ“ и тиме се обавезала да ће у будућем деловању у законодавној и извршној власти подржавати примену програма смањења штете и њихово буџетско финансирање. „Уколико желимо да се суштински бавимо примарном и секундарном превенцијом ХИВа онда за то морамо …

САОПШТЕЊЕ
Прекид бојкота рада Народне скупштине

Шире председништво Странке модерне Србије је на седници одржаној 16. маја донело препоруку о прекиду бојкота рада Народне скупштине, уверени да је наставак парламентарне борбе у интересу грађана. Тачно је да својим учешћем у раду Народне скупштине не можемо утицати на пристојност других народних посланика и њен легитимитет. Тачно је …