Србија по угледу на најуспешније државе на западу

САОПШТЕЊЕ

Одлуку да Споразум потпишемо донели смо поштујући свој програм и политике на којима истрајавамо, негујући нову политичку културу јединства опозиције по питањима око којих је сагласност могућа. Охрабрени смо потпуном сагласношћу опозиције око прве три тачке Споразума које се тичу медијских слобода, изборних услова и борбе за демократизацију Србије. Потписом се обавезујемо на отварање документа за сугестије грађана и даље корекције – ово је споразум са грађанима, а не коалициони.


Споразум предвиђа залагање за неговање европских вредности у Србији, чиме се уважава став СМС – а да је даљи развој српског друштва повезан са истрајавањем на процесима европских интеграција, кроз чија преговарачка поглавља се уређују све сфере друштва.

Уколико се успоставе прихватљиви услови за излазак на изборе, залагаћемо се за онај модалитет који ће обезбедити да сваки опозициони глас добије своје представнике у институцијама, што нужно не значи излазак на изборе са јединственом изборном листом.

Бојкот Народне, Покрајинске и локалних скупштина видимо као један од видова парламентарне борбе. Тренутно активно бојкотујемо све активности којима се оне даље деградирају и тражимо решење како да се рад парламената нормализује.


Споразумом преузимамо обавезу доследног залагања за обелодањивање свих тајних уговора и споразума за које постоји основана сумња да штете националним интересима и ресурсима. То грађанима дугују све владе које су такве споразуме закључивале. Уложићемо и додатни напор да нам се придруже и оне организације које овај Споразум још нису потписале.

Поштујемо став да будућу Владу чине одговорна и стручна лица, а не лидери опозиционих странака, поготово не они који су већ учествовали у извршној власти чије политике нису донеле добре исходе. Нова политичка култура подразумева етику у политици, а не антиполитику.

Србији су потребни храбри, одговорни и стручни људи који ће спровести реформе такве да коначно омогућимо социјалну правду, а не прерасподелу сиромаштва, тржишну слободу уз интервенције државе само тамо где је то неопходно и где не постоји адекватна алтернатива. Србија мора постати стабилна држава у којој живе задовољни људи који желе да остану овде, по угледу на најуспешније државе на западу.


Овакав Споразум, иако правно нема обавезујући карактер, има етичку тежину и представља намеру будућих чинилаца политичког живота да се доследно боре против свакојаког политичког муља који је грађанима Србије у последњим деценијама скинуо осмех са лица. Наш је задатак да их не изневеримо.

Татјана Мацура
Народна посланица
Чланица Председништва Странке модерне Србије

ИЗВОР: Информатор ГО Стари Град, фебруар 2019

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 1 = 1

САОПШТЕЊЕ
Усвојене измене кривичног законика нису “Тијанин закон”

Закон о изменама и допунама Кривичног законика НИЈЕ Тијанин закон, а немогућност условног отпуста осуђених на доживотну казну затвора ЈЕСТЕ кршење нашег Устава и закона, јер се тиме крши судска пракса Европског суда за људска права која је саставни део Европске конвенције о људским правима. Народни посланици нису компетентни да …

САОПШТЕЊЕ
Декларација за одрживи национални одговор на ХИВ подржана и од стране Странке модерне Србије

Странка модерне Србије подржала је „Декларација за одржив национални одговор на ХИВ“ и тиме се обавезала да ће у будућем деловању у законодавној и извршној власти подржавати примену програма смањења штете и њихово буџетско финансирање. „Уколико желимо да се суштински бавимо примарном и секундарном превенцијом ХИВа онда за то морамо …

САОПШТЕЊЕ
Прекид бојкота рада Народне скупштине

Шире председништво Странке модерне Србије је на седници одржаној 16. маја донело препоруку о прекиду бојкота рада Народне скупштине, уверени да је наставак парламентарне борбе у интересу грађана. Тачно је да својим учешћем у раду Народне скупштине не можемо утицати на пристојност других народних посланика и њен легитимитет. Тачно је …