Забрињавајући степен насиља којем су жене изложене на радним местима

САОПШТЕЊЕ

Само дан након што је јавност шокирала исповест Марије Лукић у вези са сексуалним злостављањем председника општине Брус, имамо нови случај злостављања жене на радном месту. Синоћ касно у јавности се појавио аудио снимак из Дома здравља “Вељко Влаховић” из Врбаса на којем се чују напади др Дражена Пеша на медицинску сестру Јелену Ч.

На снимку се између осталог чују претње, ударци и молбе жене над којом доктор врши физичко насиље да се позове помоћ. Из сведочења медицинске сестре сазнајемо да ју је доктор Пеша ударао, чупао за косу, викао “марш!”, претио просипањем мозга.

Злостављање жена на радном месту је све чешћа појава. Забрињавајући је степен насиља којем су жене на радним местима изложене. Вербално, физичко, сексуално и економско насиље које жене данас у Србији трпе је недопустиво, а заштита коју насилници добијају од стране државе забрињавајуће.

Позивамо Министарство здравља да хитно покрене дисциплински поступак против др Пеша и да се испита да ли има елемената да му се забрани даљи непосредни контакт са колегама и колегиницама, као и са пацијентима. Такође, захтевамо да се на адекватан начин заштити медицинска сестра над којом је доктор вршио насиље. Охрабрујемо Јелену Ч. да поднесе кривичну пријаву против насилника.

Позивамо државне институције да одговорно раде свој посао, а државни врх да се недвосмислено огради и санкционише насилнике.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 4 =

САОПШТЕЊЕ
Усвојене измене кривичног законика нису “Тијанин закон”

Закон о изменама и допунама Кривичног законика НИЈЕ Тијанин закон, а немогућност условног отпуста осуђених на доживотну казну затвора ЈЕСТЕ кршење нашег Устава и закона, јер се тиме крши судска пракса Европског суда за људска права која је саставни део Европске конвенције о људским правима. Народни посланици нису компетентни да …

САОПШТЕЊЕ
Декларација за одрживи национални одговор на ХИВ подржана и од стране Странке модерне Србије

Странка модерне Србије подржала је „Декларација за одржив национални одговор на ХИВ“ и тиме се обавезала да ће у будућем деловању у законодавној и извршној власти подржавати примену програма смањења штете и њихово буџетско финансирање. „Уколико желимо да се суштински бавимо примарном и секундарном превенцијом ХИВа онда за то морамо …

САОПШТЕЊЕ
Прекид бојкота рада Народне скупштине

Шире председништво Странке модерне Србије је на седници одржаној 16. маја донело препоруку о прекиду бојкота рада Народне скупштине, уверени да је наставак парламентарне борбе у интересу грађана. Тачно је да својим учешћем у раду Народне скупштине не можемо утицати на пристојност других народних посланика и њен легитимитет. Тачно је …